חובת הפרשה לביטוח פנסיוני בחילופי מעבידים

עובד קבלן שעבד אצל מעסיק בפועל במשך שישה חודשים, נקלט ע"י המעסיק בפועל ונשאר לעבוד במקום. ממתי תחול חובת ההפרשה לביטוח פנסיוני? עו"ד עדי ויינשטיין בן-ארי משיבה
עו"ד לילך דניאל |

צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק מחייב את המעבידים לבטח את עובדיהם בפנסיה מקיפה (להלן: "צו ההרחבה"). הוראות צו ההרחבה יחולו על כל המעבידים והעובדים בישראל החל מיום 1.1.2008 או מועד תחילת עבודתו של העובד, לפי המאוחר בין השניים, זאת למעט החריגים הקבועים בצו ההרחבה.

החל מיום 1.1.2009, תהא תקופת ההמתנה שישה חודשים מתחילת העבודה(*).

עובד, שישלים 6 חודשי עבודה לפחות ב- 1.1.2009, יחל ביצוע ההפרשות בגינו ביום 1.1.2009.

עובד, שיתקבל לעבודה, כשהוא מבוטח בביטוח פנסיוני כלשהו, יהיה זכאי להפרשות כבר מתחילת עבודתו, והביצוע בפועל יהיה רטרואקטיבי, לאחר שלושה חודשי עבודה, או מתום שנת המס, המועד המוקדם מביניהם. לא תחול לגבי עובד זה תקופת ההמתנה כמפורט לעיל.

מן האמור בצו ההרחבה עולה, כי אין תשובה חד משמעית לשאלה ממתי תחול חובת ההפרשה לעובד במקרה הנדון - האם לאחר שישה חודשי עבודה בפועל אצל המעביד (המעסיק בפועל) או שמא לאחר שישה חודשי עבודה באותו מקום עבודה (ובכלל זה תקופת עבודתו דרך הקבלן) ?

עם זאת, ככלל, מירב הזכויות בדיני עבודה ניתנות הן בזיקה למעביד והן בזיקה למקום העבודה. לפיכך, נראה כי הפרשנות המקובלת הנה שברגע שהעובד מועסק במקום העבודה שישה חודשי עבודה, יהא זכאי להפרשות עם תום תקופת ההמתנה כמפורט לעיל.

(*) החל מיום 1.1.2009, תקופת ההמתנה התקצרה ל- 6 חודשים מתחילת העבודה (במקום 9 חודשים מתחילת העבודה, כפי שהיה במהלך שנת 2008).

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה