סוחר עם תשואה של 155% בשנה - ממליץ, לא תקשיבו?
חלומו של כל סוחר הוא לדעת לתזמן את השוק. כמו שמנהל רכש ברשת גדולה של תחנות הדלק מתאמץ להזמין את הדלקים רגע לפני שהמחירים עולים ולהגדיל את המכירות (כדי לחסל את המלאי) רגע לפני שהמחירים יורדים כך שואף הסוחר לטווח-קצר לתזמן את העליות בשווקים ולדעת לצאת לפני הירידות.
משבר האשראי הגלובלי שחתך את רוב המדדים בבורסות ברחבי העולם בלמעלה מ-50% במהלך שנת 2008 שינה את כללי המסחר בבורסה כאשר הוציא מהשוק הרבה משקיעי ערך, כאלה המסתכלים על הטווח הרחוק, והכניס הרבה סוחרים יומיים, כאלה השואפים למקסם את כספם תוך מספר ימים בודדים.
המשבר העולמי שפרץ אחרי קריסת שוק משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב בשלהי 2007 גם הבהיר לכולם כי רק מעטים יודעים ממש אבל ממש לתזמן את השוק - ולהמר על הסוס הנכון.
מיומנו של סוחר מקצועי
ואנחנו לא מדברים על אסטרטגים למיניהם או כלכלנים דגולים שידעו להזהיר מהמשבר. אלא על כאלה עם תעודות. כאלה שמכרו את ההחזקות השוריות שלהם רגע לפני, או בעת, פרוץ המשבר והמתינו בחוץ. או מנגד, כאלה שהימרו על ירידות. כמובן, נצפה מהם שגם ידעו להחזיר את הכסף לשוק כאשר הוא התחיל לעלות.
מה היינו מצפים מסוחר מקצועי? שיכה את המדדים? בשוק יורד היינו מצפים שיצליח לייצור תשואה עודפת על המדדים ואף שירשום תשואה חיובית בתיק. שכן הוא מתזמן את הכניסה והיציאה לשוק ועושה סיבובים בעוד זה ממשיך לרדת. בשוק עולה, יכול להיות שאפילו היינו מסתפקים בתשואת השוק. אבל מה שבטוח - לפני שהיינו שמים אצלו את הכסף היינו רוצים לראות תעודות.
ב-12 החודשים האחרונים רשם מדד המעו"ף תשואה שלילית של 9.56%, נכון להיום, ותשואה שלילית בשיעור של 6.4%, נכון לתחילת שבוע שעבר. באותו הזמן, רשם המדד העוקב אחרי מניות הפיננסים ב-S&P 500 תשואה שלילית של 36% (מה-10 במארס הוא עלה ב-121%).
עכשיו נגיד שב-1 ביולי 2008 הקצאתם 5 אלף שקלים להשקעה במניות. את הכסף שמתם במניות פיננסים וכשנה אחרי זה, ב-11 באוגוסט 2009, היו בראשותכם 8.19 אלף שקל, כלומר התיק גדל ב-63.8%. האם הייתם נקראים סוחרים מקצועיים? הרי באותו הזמן שהתיק שלכם גדל ב-3.19 אלף שקלים המדד בו התעסקתם ירד ב-36%.
ברור לכולם שהתשובה היא כן. הרי עשיתם תשואה עודפת של 155% על המדד.
מישהו הזכיר תשואה של 155%?
חברת כור, מקבוצת אידיבי הנמצאת בשליטת נוחי דנקנר, הקצאתה לפני כ-13 חודשים כ-1.5 מיליארד שקלים להשקעה במניות הבנק השוויצרי קרדיט סוויס.
במהלך אותה התקופה בכור רכשו ומכרו מספר פעמים ממניות קרדיט סוויס ובמקביל הגדילו את מסגרת ההשקעה בבנק לסך של 5 מיליארד שקלים ובסופו של דבר ל-6 מיליארד שקלים (בעדכון האחרון). בשורה התחתונה, ב-11 באוגוסט היה בראשותם רווח נקי ממומש בסך של 2.41 מיליארד שקלים ורווח גלום בסך של כ-720 מיליון שקלים. הרווח הגלום נובע מהפער בין סך ההשקעה של כור במניות קרדיט סוויס לפי שווי ההחזקה בבורסה.
לשם ההשוואה, לאדם שהיה שם 100 אלף שקל מכספו במדד הפיננסים באותה התקופה בדיוק היו נותרים היום 64 אלף שקלים. לדנקנר יש 163.8 אלף שקל.
אמש פרסמה כור הצעת רכש לחברה הבת מכתשים אגן. בקונצרן הציעו לשלם מחיר של 16.2 שקל עבור כל מנייה של מכתשים (מעוניינים לרכוש כ-22 מיליון מניות, או 5.06%). מדובר במחיר הנמוך ביותר מ-10% משער הסגירה של המניה. התאריך האחרון לקבלת ההצעה הינו ה-14 בספטמבר - חודש מהיום. נציין גם שמכתשים אגן צפויה לחלק דיבידנד של 70 מיליון דולר, כשהיום הקובע הוא 29 בספטמבר, כלומר לאחר קבלת הצעת הרכש.
מה בעצם דנקנר אומר לנו? אם לשפוט על מהלכיו בעבר, ניתן להניח כי דנקנר איתר הזדמנות ואינו רוצה לתת לה לחלוף לנגד עיניו. בדומה לנו, הוא רואה את הפחד גובר בשווקים וצופה כי בטווח הקצר יהיו מימושי רווחים שיעיבו על השוק - מימושים שלא יפסחו גם על מכתשים אגן. בקרוב הוא אומר, ההצעה תהיה אטרקטיבית. מנגד, אולי המימושים שכבר היו והדוחות המאכזבים של החברה, גרמו לכמה מחזיקים כבדים במכתשים לרצות למכור ודנקנר פשוט מספק להם את ההזדמנות.
דנקנר בא עם תעודות
דנקנר הוא סוחר עם תעודות. בסוף חודש פברואר, רגע לפני שהחל הראלי המטורף בשוק ההון ואחרי צניחה של 80% הוא מחק את אידיבי פיתוח מהבורסה. לא צריך לנחש כדי לשער בכמה עלה השווי של אידיבי מאז ועד היום - מספיק להסתכל על אידיבי החזקות ששווייה זינק בכ-85% באותה התקופה.
את המלט אתם זוכרים? באפריל האחרון דיסקונט השקעות, חברה נוספת מבית דנקנר, רכשה את מרבית אחזקתם של האחים שמואל ודן טופז, במחיר הגבוה בלא פחות מ-93% באותה העת. נכון לסוף חודש יולי, תוך פחות מ-4 חודשים, דסק"ש כבר הייתה ברווח על ההשקעה.
ויש עוד דוגמאות גם אם שוכחים להזכיר את הנפקת הזכויות בכור בסוף 2008.
לסיכום - סוחר מקצועי עם תשואה מוכחת של 155% על השוק אומר לכם כי הירידות הם הזדמנות קנייה - לא תקנו?
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.