תגובות בשוק לנתון הצמיחה: "המיתון לא היה עמוק כפי שחשבנו"

כך אומר מיכאל שראל מהראל. ורד דר מפסגות: "אם הנגיד יבחר להעלות ריבית, זה יהיה ביותר מ-0.25%". רונן מנחם ממזרחי טפחות: "יש לקרוא את הנתונים בהקשר הגלובאלי". אורי גרינפלד מכלל פיננסים: "חכו עם השמפניות"
יוסי פינק |

בניגוד להערכות המוקדמות, אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, המשק הישראלי הצליח לרשום צמיחה חיובית ברבעון השני של 2009. לפי אומדנים ראשונים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי התוצר המקומי הגולמי (התמ''ג), עלה ברבעון השני של השנה ב-1%, וזאת בניגוד לקונצנזוס ציפיות הכלכלנים.

מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל, אמר כי "ברור שהיית הפתעה לטובה כיוון שכל הנתונים האחרונים הצביעו על המשך צמיחה שלילית. המשמעות של הנתון היא שהמיתון לא היה חמור כפי שחשבנו, בעיקר בעניין הייצוא שנראה יותר טוב ממה שניתן היה לחשוב."

הבוקר התייחס שראל לעניין הריבית בשיחה עם Bizoprtal ואמר כי קיימים 2 משתנים מהותייים, האחד הוא הצמיחה והשני הוא שער החליפין. כעת אומר שראל, כי "הנתון בהחלט מגדיל את הסבירות להעלאת ריבית בעדכון הקרוב אבל עדיין יש משקל רב לנושא שער הדולר. אם נראה פיחות בשקל, הדבר יעזור לפישר להחליט על העלאת הריבית אבל אם הדולר ידרדר לכיוון ה-3.70 כנראה שפישר יצטרך להותיר את הריבית ללא שינוי".

ורד דר, הכלכלנית הראשית של פסגות, התייחסה לדילמת הנגיד לאור נתוני הצמיחה ואמרה כי "אין ספק שהשפעת הנתונים היא לטובת הקדמת ההעלאה בריבית אבל עדיין לא ברור לנו לחלוטין שהם יספיקו בשביל להטות את הכף לטובת הפחתת הריבית כבר ביום שני הבא. אם כן יוחלט על העלאת הריבית, אנחנו נוטים לחשוב שהיא תועלה ביותר מ-0.25% בכדי להראות מהלך משמעותי".

אורי גרינפלד מכלל פיננסים אמר כי "אנו מעריכים כי המשק הישראלי אכן נמצא בדרכו ליציאה מהמשבר הכלכלי אך את נתון הצמיחה שהתפרסם צריך לקחת בעירבון מוגבל. ברבעון הבא סביר שתרשם צמיחה נמוכה יותר וקרובה ל-0%."

עוד אמר גרינפלד, כי "פרסום הנתון, יחד עם המדד הגבוה שפורסם ביום שישי, צפויים ליצור לחץ על בנק ישראל להעלות כבר החודש את הריבית. אנו מאמינים כי אין הצדקה להעלאת הריבית כבר החודש כיוון שהאינפלציה בפועל, ללא העלאת המיסים השונים, נמוכה מכפי שנדמה והציפיות האינפלציוניות נמצאות ביעד האינפלציה של בנק ישראל. צמיחתו של המשק הישראלי עדיין לא מובהקת והעלאת הריבית מוקדם מדי עלולה לפגוע בהמשך הצמיחה בעתיד."

רונן מנחם ממזרחי-טפחות אמר כי "אכן מדובר בתפנית חיובית, שמקבלת חיזוק ממקומות נוספים, כגון מדד מנהלי הרכש, הנמצא זה חודשיים בטריטוריה חיובית, או מדדי אמון הצרכן, המשקפים המשך עלייה בצריכה הפרטית בחודשים הבאים" עוד אמר מנחם, כי "יש לקרוא את הנתונים בהקשר הגלובאלי, שכן גם במדינות נוספות, כגון גרמניה וצרפת, נרשמה עלייה מפתיעה בתוצר המקומי הגולמי ברביע השני של השנה. המעניין הוא שגם במדינות אלה וגם בישראל הושגה התקדמות התוצר תוך עלייה בלתי צפויה בייצוא הסחורות והשירותים, שהתגברה הן על ההצטמצמות בסחר העולמי והן על התחזקות המטבעות המקומיים."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה