ניתוח של בנק ישראל חושף: למרות העליות בבורסה, נרשמו 2 מיליארד ש' מימושים במניות
על רקע ההתאוששות בשווקים הפיננסים, זינוק של יותר מ-50% במדדים המובילים, עלה ריאלית שווי תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור בכ-8.4% והוא הסתכם ב-2.1 טריליון שקלים. הגידול נבע בעיקר מעלייה של כ-107 מיליארדי שקל בשווי המניות בארץ בתיק ולמרות מימושים נטו בהיקף של כ-2 מיליארדי שקלים. כך עולה מניתוח נתוני תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור במחצית הראשונה של 2009.
מהנתונים עולה כי תיק הנכסים הפיננסים עלה במהלך המחצית בעיקר כתוצאה מעליית מחיריהם בארץ ובחו"ל, אך גם מהשקעות הציבור במניות בחו"ל ובאג"ח חברות בארץ. השפעת עליית מחירי הנכסים על הרכב התיק השתקפה בגידול במשקלם של ניירות הערך על חשבון הנכסים הסולידיים בתיק.
מהחטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל נמסר כי במחצית הראשונה של שנת 2009 עלה שווי תיק הנכסים של הציבור ב-8.4% ריאלית, מרמה של 1.9 טריליון שקלים בדצמבר 2008 לרמה של 2.1 טריליון שקלים ביוני 2009, לאחר ירידה של 15% בשווי התיק ב-2008.
הזינוקים במניות הגדילו את שווי התיק, אך במהלך המחצית נרשמו מימושים נטו במניות בארץ
העלייה בשווי התיק משקפת רובה ככולה את העלייה במחיריהם של ני"ע - בעיקר מניות ואג"ח חברות בארץ ובחו"ל. כתוצאה, עלה משקלם של ניירות הערך בתיק הנכסים, וירד משקלם של המזומן והפיקדונות, שהתרחב מאוד בתקופת המשבר (למרות המשך גידול ביתרתם).
עיקר העלייה בשווי תיק הנכסים במחצית הראשונה הינה ברכיב המניות בארץ. מאז דצמבר 2008 עלה שווי המניות בתיק בכ-107 מיליארדי שקלים, או בכ-49%, והגיע לרמה של כ-324 מיליארדים בסוף יוני 2009, זאת כתוצאה מעליית מחירי המניות.
בניכוי עליית המחירים נרשמו מימושים נטו בהיקף מתון של כ-2 מיליארדי שקלים. כתוצאה מהתפתחויות אלו, עלה משקלו של רכיב המניות בתיק מאז דצמבר 2008 בכ-4% עד לשיעור של כ-15.5% ביוני 2009.
נציין כי משקלו של רכיב המניות בתיק הנכסים בחודשים שלפני התגברות המשבר בספטמבר 2008 עמד על כ-20% בממוצע - כך שבטווח הרחוק, סטטיסטית, יש עוד מקום לעליות.
אגרות החוב הקונצרניות התאוששו מרמות שפל
אפיק השקעה נוסף שהשפיע על העלייה בשווי תיק הנכסים היה אג"ח החברות בישראל. שווי האג"ח הקונצרני הסחיר בתיק הנכסים עלה במחצית הראשונה של 2009 בשיעור של כ-34%, לכ-179 מיליארדי שקל ביוני 2009, יתרה הגבוהה בכ-8 מיליארדי שקל מהיתרה באוגוסט 2008, ערב התגברות המשבר הפיננסי.
"הגידול בשווי אג"ח החברות משקף בעיקרו עלייה של כ-30% במחירי האג"ח לצד התחדשות ההנפקות וחזרה לגיוס נטו חיובי (הנפקות פחות פדיונות) בהיקף של כ-6 מיליארד שקל, זאת לאחר עצירה כמעט מוחלטת בהנפקות במהלך חודשי המשבר", אומרים בבנק ישראל.
העלייה בשוקי ההון בחו"ל, בעיקר החל מחודש מארס השנה, הביאה לעלייה בשווי ההשקעות של הציבור בחו"ל לסך של כ-28 מיליארדי שקלים לרמה של כ-228 מיליארד שקלים. במקביל, חל גם שינוי בהרכב התיק בחו"ל - ירידה בהיקף ההחזקה בפיקדונות, אשר גדלו בתקופת המשבר, וחזרה להשקעה במניות. העלייה בשווי תיק המניות - כ-25 מיליארדי שקלים לרמה של כ-80 מיליארד, היא שילוב של עלייה במחירי הנכסים ושל גידול בהיקף ההשקעה.