דירות להשכרה כפיתרון? "לא בונים כי החוק בעניין זה הוא לא משתלם לקבלנים"
מחירי הדירות עולים, והקבלנים טוענים שהאשם העיקרי הוא מינהל מקרקעי ישראל, שלא משווק מספיק קרקעות, מה שמעלה גם את מחיר הקרקע וגם את מחירה הסופי של כל דירה.
בעוד הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שמטרתה להגדיל את מספר יחידות הדיור שישווקו ליזמים ל-35 אלף יחידות דיור בשנה, מתעכבת, רה"מ ושר השיכון מתכננים לשחרר לשוק מעל 10 אלפים יחידות דיור חדשות לבנייה תוך חודשים ספורים (
אבל גם אם המהלכים הללו יעברו, עדיין כמות הקרקע, בעיקר באזור המרכז, מוגבלת. בנוסף, חלק ממצוקת הדיור - שיוצרת עודף ביקושים - יכולה להיפתר על ידי בניית יחידות דיור להשכרה, אומר ח"כ דב חנין ממפלגת חד"ש, שמציע שורה של צעדים לפתרון מצוקת הדיור ומחירי הדירות המאמירים. "יש לבנות דירות להשכרה בהיקפים גדולים גם במגזר הפרטי", אומר חנין בשיחה עם Bizportal. "היו לנו חוקים שייצרו מנגנונים של שכירות, אבל שום דבר לא נעשה".
אחת הדוגמאות הבולטות היא "החוק לעידוד בניית דירות להשכרה", שהתקבל בשנת 2007, במטרה ליצור הטבות מס ואחרות לקבלנים שייבנו בנייני דירות להשכרה. אבל יישום החוק - כמו תכניות רבות אחרות, כגון תמ"א 38 - לא ממש ממריא, אומרת עו"ד שרון עזרא, המתמחה בנדל"ן. "אף אחד עוד לא הרים את הכפפה", אומרת עזרא בשיחה עם Bizportal. "זה יכול להיות עוד פתרון למצוקת הדיור".
נציין כי, במדינות אחרות ענף הבנייה להשכרה מאד מפותח. בארה"ב, למשל, סקטור הבנייה להשכרה (multifamily housing) מכיל חברות ציבוריות שבונות ומנהלות קומפלקסי דירות להשכרה ברחבי ארה"ב. לארץ, כך מסתבר, הטרנד עוד לא הגיע, בשל סיבות מימוניות ואחרות, כך הסביר אלי גרטל, מבעלי חברת SCG מבוסטון, בראיון ל-Bizportal (
יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, אומר שמינהל מקרקעי ישראל היה אמור להוציא מכרזים במסגרת החוק, לצורך בניית דירות להשכרה, אך "עד כה לא יצא אפילו מכרז אחד". לדבריו, מכרז בשיטה זו צריך להציע מחיר נמוך יחסית לקרקע.
ממינהל מקרקעי ישראל טרם התקבלה תגובה בעניין זה.
בשיחה עם Bizportal, אומר גורדון כי "החוק לא כדאי לקבלנים". לדבריו, כשבונים בניין דירות להשכרה בלבד לתקופה של 20 שנים, "הקבלן לא יכול לעמוד במימון כזה". במילים אחרות, הוא אינו מייצר הכנסות גבוהות מספיק להחזרת ההלוואה לבנק ולקיחת מימון חדש לשם התחלת פרויקט חדש.
בימים אלה, עובדים בהתאחדות הקבלנים על חקיקה חדשה, שתעניק הטבות משמעותיות יותר לקבלנים שייבנו בנייני דירות להשכרה, אומר גורדון. הקבלנים מעוניינים לבנות 50% דירות להשכרה ו-50% למכירה בכל בניין, הוא הוסיף.
ההצעה, שעברה בקריאה טרומית, מגובשת במסגרת "חוק עידוד השקעות הון", שהוראת השעה שלו פגה ב-2006. לדברי גורדון, רשות המיסים תומכת עקרונית בהצעת הקבלנים, וככל הנראה, תכין הצעת חוק משלה שתשולב עם זו של התאחדות הקבלנים. גורדון סבור שהמהלך דרוש וכדאי, שכן "יש ביקוש לדירות להשכרה והתשואות על דירות להשכרה עלו".