חד פעמי או שינוי כיוון? המדד המשולב למצב המשק עלה ב-0.2% ביוני

מדובר בעליה ראשונה מאז יולי 2008. המדד המשולב לחודש מאי תוקן מירידה של 0.5% לירידה של 0.3%
קובי ישעיהו |

לאחר הדרדרות בקצב מהיר בחודשים האחרונים מפרסם היום בנק ישראל כי המדד המשולב למצב המשק רשם עליה של 0.2% בחודש יוני. העלייה במדד החודש היא לראשונה מאז יולי 2008.

עם זאת, בבנק ישראל מציינים כי מוקדם להעריך האם עליה זאת מסמנת תפנית במחזור העסקים. העלייה החודש משקפת עליה ברכיבי סחר החוץ של המדד: יצוא ויבוא הסחורות, מנגד ירדו שאר רכיבי המדד . עוד יצוין כי במדד מאי חל עדכון כלפי מעלה, בעקבות עדכונים כלפי מעלה שביצעה הלמ"ס במדד יצוא ויבוא הסחורות בחודש זה וכן בשל עדכונים כלפי מעלה של מדד יצוא השירותיים לאותה תקופה.

אשר להתפתחות רכיבי המדד: מדד הייצור התעשייתי ירד במאי בשיעור של 1.5 אחוזים, בהמשך לירידה של 0.9 אחוזים באפריל. מדד הפדיון של המסחר והשירותים ירד במאי בשיעור של 0.6 אחוז, בהמשך לירידה של 3.1 אחוז באפריל.

מדד יצוא השירותים ירד ביוני בשיעור של 0.4 אחוזים לאחר עליה של 0.7 במאי. במדד יצוא הסחורות נרשמה עליה של 1.5 אחוזים ביוני בהמשך לעליה של 7.8 אחוזים במאי. מדד היבוא עלה ביוני בשיעור של 3.7 אחוזים, לאחר ירידה של 3.6 אחוזים במאי.

נציין כי על פי נתונים שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המיתון במשק לא מתמתן ואולי אף מעמיק. הלמ"ס דיווחה היום על ירידה של 9.9% בייצור התעשייתי בחישוב שנתי, בחודשים מרץ-מאי 2009. ירידה של 13.1% נרשמה בייצור התעשייתי ללא ענפי הטכנולוגיה העילית, ירידה של 6.1% נרשמה במספר משרות השכיר בתעשייה וירידה של 14.3% בשעות העבודה למעשה בתעשייה.

נתונים נוספים שפרסמה הלמ"ס מצביעים על ירידה בפדיון ענפי המסחר והשירותים בחודשים מרץ-מאי, בשיעור של 2.6% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 10.3% בחודשים דצמבר 2008 - פברואר 2009.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה