ממשל אובמה במירדף: "שווייץ מוכנה להיכנס לעימות עם האמריקנים"
בחודשים האחרונים מתנהל עימות חריף בין רשויות המס בארה"ב לבין הבנקים השוויצרים. זאת, בשעה שרשויות המס בארצות הברית מאשימים את הבנקים בשוויץ בעזרה להעלמת מס המבוצעת על ידי אזרחים אמריקאים. העימות מתרחב כשברקע קיימת צנחה בהכנסות ממיסים בארה"ב בעקבות המיתון העמוק, שיצרה גרעון עצום בתקציב המימשל האמריקני.
הבעיות התחילו עם בנק UBS, אחד משני הבנקים הגדולים בשוויץ. רשויות המס בארה"ב עצרו בכירים בבנק בארה"ב, והאשימו אותם בעבירות מס קשות שכוללות מתן פלטפורמה לאזרחים אמריקאים לבצע העלמת מס באמצעות חשבונות בנק סודיים בשוויץ. האמריקאים דרשו את רשימת האזרחים האמריקאים שהעלימו כספים בבנק השוויצרי.
פרשה זו יצרה משבר בין ממשלת שוויץ לארה"ב והשלכותיו לגבי שמירת הסודיות בשוויץ עדיין לא ברורות, אבל התגובה של הבנקים השוויצרים ברורה - מפחדים להתעסק עם לקוחות אמריקאים ועם רשויות המס האמריקאים-IRS.
מאז שהתפוצצה פרשת UBS, ישנה מדיניות ברורה ובלתי מתפשרת מצד הבנקים בשוויץ כלפי הלקוחות האמריקאים. כחלק ממדיניות זו, בנקים בשוויץ אינם מעוניינים עוד בלקוחות אמריקנים, אלא אם אותם לקוחות יצהירו בפני רשויות המס בארה"ב על קיום חשבון בנק בשוויץ. חלק מהבנקים בשוויץ אף החליטו כי אינם מעוניינים בלקוחות אמריקנים קיימים והורו להם לסגור אצלם את חשבונות הבנק. חלקם אף הציבו אולטימטום של 30 יום ללקוחות לחפש לעצמם בנקים אחרים.
הבנקים השוויצרים למדו והפנימו את העובדה שעדיף לא להגיע לעימות אם רשויות המס האמריקניות, התוצאה - מדיניות קשוחה של סילוק לקוחות אמריקאים קיימים. לקוחות אמריקאים ב- UBS ובבנקים שוויצרים נוספים מקבלים בחודשים האחרונים מכתבים מהבנק שעליהם לסגור את החשבון ולהעביר את הכסף לבנק אחר.
אותם לקוחות אמריקנים נמצאים בבעיה קשה - עליהם למצוא בנק שיהיה מוכן לקבלם. זה נשמע מוזר ולא הגיוני, אבל כיום, לאזרחים אמריקאים ישנה בעיה אמיתית לפתוח חשבון בנק בחו"ל ועליהם להצהיר ולמלא את טופס ה- W9 (הצהרת הון והכנסות) שבו הם מצהירים לרשויות המס בארה"ב על קיום החשבון.
נציין כי על אף קנס של 780 מיליון דולר שהוטל על UBS על חלקו לסיוע העלמות המס, הודיעו רשויות המס כי ימשיכו לחקור את UBS ולבחון את כל עניין החסיון והסודיות הבנקאית שמוענקת ע"י בנקים בשוויץ.
משה אורון ממשרד גלובל בנקינג אוף שור אומר בשיחה עם Bizportal כי "בחודשים האחרונים יש עימות חזיתי חזק מאוד בין UBS למימשל האמריקני. בשלב הראשון היתה פשרה על כ-250 חשבונות, שמות של לקוחות, שהבנק השוויצרי הסכים לחשוף ולמסור לאמריקנים".
"מדובר בלקוחות אמריקנים שפתחו את החשבונות באמצעות הסניפים של UBS בארצות הברית. הם תכננו את הפעילות ופתחו את החשבונות באמצעות הסניפים בארה"ב. הדרישה המקורית של האמריקנים היתה ל-52 אלף לקוחות, אבל לבסוף הם התפשרו ו-UBS גם שילמו כופר של יותר מ-700 מיליון דולר וחשבו שבכך כל העניין הסתיים. אבל, האמריקנים לא מוותרים והם באו בדרישות נוספת".
"הבעיה היא שזה מנוגד לחוקה של שווייץ ולכן UBS לא יכול לפעול על דעת עצמו. היו דיונים במשך כמה חודשים עד שלפני כשבוע וחצי החליטה ממשלת שווייץ להחרים מידע פנימי של UBS ואז המימשל האמריקני לא יכול לבוא ל-UBS ולדרוש מידע".
- יש כאן בעיה כי UBS פעלה בעצם בארה"ב תחת מטריית החוקה של שווייץ ?
"נכון. צריך גם להבדיל בין אי דיווח מס לבין המנעות ממס שבדרך כלל מדובר בהקמת מבנים שכל מטרתם הם המנעות ממס והאמריקנים לא יסלחו על דבר כזה".
"אם אתה מראש מקים חברה באיזור מסויים ופועל משם זה בסדר. אבל אם אתה בדיעבד מקים מבנה מס במטרה להעלים הכנסות שנצברו בעבר יש כאן בעיה. הכי חשוב לדווח".
- האם האמריקנים פועלים גם במקומות אחרים ?
"כן. כמובן. הכוח העיקרי שלהם כיום הוא במקלטי מס בקריביים. מימשל אובמה החליט לפעול ביד חזקה נגד כל מיקלטי המס ומעלימי המס למיניהם".
"אני מסתכל על כל העניין מכיוון אחר לגמרי. בחודשים האחרונים היו הרבה טענות לגבי שווייץ כמרכז בנקאות פרטית עולמי. כל הסיפור הזה הוביל לכך ששווייץ ממש מגינה על חשבונות פרטיים ומוכנה להיכנס לעימות מול המימשל האמריקני. ממשלת שווייץ התערבה בעימות והחרימה מידע של UBS".
- האם המימשל האמריקני פועל מול עוד בנקים שוויצריים ?
"עד היום הם פעלו בעיקר מול UBS כי הם למעשה ירקו למימשל בפרצוף. אבל, להערכתי הם יגיעו לעוד בנקים בהמשך. אבל, הפעולה של ממשלת שווייץ אולי יכולה לעצור את המהלך".
"ראינו בחודשים האחרונים מעבר די גדול של כסף משווייץ לכיוון הונג קונג וסינגפור ולכן בשווייץ נדלקו נורות אדומות. הבנקאות היא חלק מאוד משמעותי מהתמ"ג של שוייץ".
- האם ראיתם שינוי טעמים בהשקעות, וחששות מכל ההתפתחויות האחרונות ?
"הרבה לקוחות ישראליים בהחלט מתעניינים ופנו אלינו בשאלה איך כל זה ישפיע על המצב שלהם. יש גם לקוחות שהסיטו כספים להונג קונג ולסינגפור, ששם גם הרבה יותר קל לפתוח חשבון".
- למה אתה מתכוון ?
"יש מחלקות שלמות שמאשרות או שלא מאשרות פתיחת חשבונות ופעולות מהותיות בתוך החשבונות, כמו העברות כספים גדולות. הם ממש בודקים את הלקוחות בצורה מאוד יסודית, ויש להם היום כוח הרבה יותר גדול לעומת המצב בעבר".
"היום בודקים טוב טוב בשווייץ כל לקוח. כולם שומרים על הגב שלהם. המשבר הגדול והסיפור של ברני מאדוף גם השפיע כמובן. היום אין עיגול פינות. הלחצים שנוצרו בעקבות נפילת ליהמן ברדרס, פרשיית מארוף והלחצים של המימשל מאוד משפיעים. פעם היה הרבה יותר פשוט לפתוח חשבונות בנק".
"בהונג קונג הרבה יותר פשוט לפתוח חשבון בנק. זו מדינת אוף-שור. בסינגפור קשה. המערכת הפיננסית שם נבנתה בעשרות השנים האחרונות במטרה להוות אלטרנטיבה לשווייץ. מדובר במדינת AAA. בשיא המשבר הם יצאו בהכרזה שכל כסף שיופקד במדינה יזכה לביטוח מלא".
"מסתבר גם בעקבות המשבר האחרון שהרבה מאוד לקוחות ישראליים שהיה להם חשבון בנק בשווייץ, הבנק והחשבון לא התאימו ללקוח. יש בשווייץ הרבה מאוד בנקים שמתמחים בכל דבר כמעט. כל עוד היו רווחים יפים אז לא צצו בעיות. אבל המשבר חשף הרבה מאוד כשלים".
"לדוגמא, לקוח ישראלי ביקש תיק סולידי. בארץ סולידי זה עד 10% מניות ובשווייץ זה 30% מניות. במשבר פתאום הפסידו הרבה מאוד כסף ואז הלקוח התלונן ונחשפו הבדלי המנטליות וההגדרות".
- מה עושים עם לקוחות כאלה ?
"מומלץ להתייעץ עם מומחים שיתאימו לכל אחד את הבנק שמתאים לו, את הסניף ואפילו את היועץ שמתאים לו".
נציין כי משרד גלובל בנקינג אופשור מתמחה בפתיחת חשבונות בנק בעולם, בהקמה של חברות בעולם ובייעוץ עסקי בחו"ל ויש לו נציגויות ב-22 מדינות בעולם.