הסערה בשוק האשלג נמשכת: "המחיר הנוכחי פשוט מרחיק את הלקוחות"
חברת פוטאש (סימול: POT) פרסמה בסוף השבוע (ביום חמישי לאחר סיום המסחר) נתונים המראים כי מלאי האשלג ממשיכים לעלות בצפון אמריקה, וזאת למרות הקיצוצים העמוקים שנעשו ברמות הייצור. פוטאש דיווח כי מלאי האשלג שלה המשיכו לעלות בחודש שעבר וכעת הם מצויים ברמה הגבוהה בכ-115% מעל הממוצע של חמש השנים האחרונות.
נציין כי מלאי האשלג בעולם ממשיך לעלות בחודשים האחרונים למרות מאמצי היצרניות לצמצם את הכמויות הנמכרות, בעיקר עקב ירידה חדה בהזמנות מצד איכרים וחקלאים ברחבי העולם שנפגעו ממחנק האשראי ומהעליה החדה במחירים בשנים האחרונות.
בתגובה לפרסומים מציין היום האנליסט גלעד אלפר מבית ההשקעות אקסלנס, כי "אלה מלאים ברמת היצרן ושאינם לוקחים בחשבון מלאים משמעותיים שכנראה נמצאים גם אצל המפיצים. בנוסף, הספקולציות לגבי יבולי תירס ברמות שיא היסטוריות התגברו ביום שישי. אין זה מפתיע שעל רקע זה הודיעה אגריום (סימול: AGU) על קיצוץ במחיר האשלג".
"אם היה למישהו ספק מי מנצח בקרב על המחיר בין יצרניות האשלג לבין האיכרים, כשברקע משבר כלכלי עולמי ועודפי מזון, נראה שהספק הזה הוסר. השאלה הגדולה שנותרה היא האם המחירים יתייצבו או ימשיכו לרדת בשנת 2010. להערכתנו קצב ההתאוששות בכלכלה בעולמית ובמחירי הנפט בשנה הבאה הוא שיספק תשובה לשאלה זו".
נציין כי באקסלנס הפחיתו לפני כחודש את דירוג ההמלצה למניות כיל מ"קניה" ל"נייטראלי" ללא מחיר יעד.
מניית כיל פותחת את שבוע המסחר ביציבות, לאחר הטלטלות שעברו עליה בשבועיים האחרונים במקביל להתרחשויות בסקטור הדשנים העולמי. השבוע יפרסמו דוחות שתי ענקיות דשנים אמריקניות, פוטאש ומוזאיק. פוטאש צפויה לדווח ביום חמישי על רווח של 69 סנט למניה ברבעון ומוזאיק צפויה לדווח ביום רביעי לאחר סיום המסחר על רווח של 11 סנט למניה ברבעון.
בשיחה עם Bizportal אומר אלפר כי "בדוח המלאים האחרון רואים שהמכירות של פוטאש היו חלשות ברבעון. לשוק היתה אשליה שלחברות האשלג יש יכולת לכוון את השוק כרצונן, והאשליה הזו התפוגגה לאחרונה".
"הדוחות של פוטאש ומוזאיק לא משמעותיים שכן השוק כבר מעריך שהרבעון השני היה מאוד חלש. ואחרי כל המידע שזרם לשוק בשבועות האחרונים, אני מעריך שאין להם הרבה מה לעדכן".
נזכיר כי ביום חמישי זינקה מניית חברת מוזאיק (סימול: MOS) ב-10% במסחר בוול סטריט. זאת, לאחר שעיתון בברזיל דיווח כי חברת Vale מתכננת לצאת בהצעת רכש ליצרנית הדשנים האמריקנית. בתגובה לפרסומים מסר דובר חברת וייל כי החברה אינה נוהגת להגיב לשמועות המתפרסמות בעיתונים או במקומות אחרים. ביום שישי סגרה מוזאיק בירידה של 0.8%.
אבירן רביבו: החזרה לביקושים יציבים עדיין נראית רחוקה
האנליסט אבירן רביבו מכלל פיננסים מציין בעדכון שפרסם כי סוף השבוע היה עמוס בהודעות הקשורות לסקטור הדשנים. לפי דיווח של חברת המידע גרין מרקטס הפחיתה אגריום את מחיר האשלג שהיא דורשת בארה"ב ל-564 דולר לטון (לא 512 דולר כפי שמצוין בתקשורת).
"אגריום הודתה כי היא פרסמה רשימת מחירים מעודכנת אך לא אישרה כי זהו אכן המחיר המבוקש. חשיבות צעד זה אינה במחיר המבוקש אלא בעובדה כי אגריום הינה חלק מקנפוטקס, תאגיד שיווק האשלג הקנדי. בכך למעשה שוברת החברה את משמעת המחירים הנוקשה שגזר על עצמו תאגיד זה בשנה האחרונה. מעניין לראות שוב כי דווקא השחקנים הקטנים בשוק קובעים את מגמות המחירים בעוד שחקן מרכזי כמו פוטאש עומד מהצד ועלול למצוא עצמו נגרר אחרי מגמת המחירים בשווקים". החברה הברזילאית Vale הכחישה את השמועות כי היא מתכוונת לרכוש את מוזאיק הקנדית. ההכחשה הגיעה לאחר ששר החקלאות הברזילאי הודיע כי הוא אינו רואה בעין יפה מהלך שכזה. Vale תמשיך לפתח את מכרות האשלג המבטיחים שלה בארגנטינה ובאתרים אחרים בעולם. להערכתה התשואה על פרויקטים אלו תהיה גבוה יותר מרכישת מוזאיק במתווה שהוזכר.
אירוע נוסף היה האזהרה של סינופרט. חברת הדשנים הסינים הזהירה ביום חמישי מפני תוצאות הרבעון השני. האזהרה מגיעה בגין מחיקה לא מפתיעה של מלאי האשלג המוחזק על ידי החברה. החברה טוענת כי מחירי האשלג המקומי בסין עומדים על 420-440 דולר לטון. "מחיר שכזה מפעיל לחץ אמיתי על המשא ומתן עם סין. אפילו מרווח הפצה צנוע של 10% מחייב מחיר אשלג נמוך מ-400 דולר מצד היבואניות הסיניות".
עם זאת, "קשה לדעת מהי אכן רמת המחירים הנוכחית בסין. מהדיווח עולה כי בנמלי סין עוגנות להן מעל 2 מיליון טונות אשלג הממתינות להפצה במדינה. לפי כל ההערכות אמור היה מלאי האשלג של הסינים להתרוקן מזמן, וככל הנראה ערוצי אספקת האשלג שלהם לא התייבשו לחלוטין".
ובנוגע לדוח על מלאי האשלג אומר רביבו כי "כצפוי, מלאי האשלג בצפון אמריקה טיפס גם בחודש יוני. בחודש זה עלה המלאי ב-152 אלף טונות וחצה את רמת ה-3.5 מיליון טונות. הנקודה החשובה מבחינתנו כאן הינה ההבחנה הברורה הנוצרת בשוק בין המגמות באשלג ובשאר הדשנים. מלאי דשני הפוספט דווקא רשם ירידה מהותית בחודש האחרון וגם בשוק החנקן ניתן לזהות חזרה של ביקושים לשוק".
"הלקוחות הגיבו בחיוב להורדות המחיר שם וחזרו לרכוש דשנים בהיקפים יפים ביוני. לגבי האשלג, העניין פשוט. המחיר הנוכחי פשוט מרחיק ממנו את הלקוחות. גם דוחות יארה שהתפרסמו בסוף השבוע חושפים מגמה דומה. החקלאים בוחרים לרכוש דשני פוספט וחנקן על פני אשלג ו-NPK ובכך מקשים על הקטנת מלאי האשלג בעולם".
בקיצור, אומר רביבו, "שוק האשלג עדיין במצב סבוך. החזרה לביקושים יציבים עדיין נראית רחוקה".