בן זאב בעדכון אופטימי: "תיק ניירות הערך של לאומי נראה כעת פחות מאיים"
העליות בשוקי ההון שנרשמו ברבעון השני של 2009 צפויות להטיב עם תיק ניירות הערך של בנק לאומי, הנראה כעת "מאיים פחות", כך אומר מנהל המחקר בכלל פיננסים ברוקראז' שנוקט באופטימיות זהירה בנוגע לתיק ניירות הערך של הבנק ומעניק למניית הבנק המלצה של "תשואת יתר" במחיר יעד של 13 שקל.
בנק לאומי סיים את הרבעון הראשון עם תיק ניירות ערך בשווי של כ-50 מיליארד שקל, כאשר סך ההפסדים (נטו מרווחים) שטרם מומשו בתיק הזמין למכירה עמדו על כ- 1.7 מיליארד שקל והשפעתם על ההון העצמי הביאה להפחתתו בכ- 1.1 מיליארד שקל.
עם זאת, בכלל פיננסים ממשיכים לשים דגש על סעיף 'אגרות החוב האחרות', אשר כלל הפסדים שטרם מומשו בסך כ- 2.7 מיליארד שקל (לפני השפעת המס), מתוך סכום זה ירידת ערך של כ- 1.2 מיליארד שקל מיוחסת לאג"ח שירידת הערך בו נמשכת כבר למעלה מ- 12 חודשים ועולה על 30%. "זה מעיד על חששות לירידה פרמננטית בשווי", אומר יובל בן זאב, מנהל המחקר בכלל פיננסים.
בן זאב המעריך היום כי צפויה עלייה משמעותית בשווי תיק ניירות הערך של הבנק ברבעון השני, מבסס את הערכתו על שלושה נדבכים עיקריים:
1. עליה בשווי ההחזקה במניות. סעיף זה מהווה חלק קטן יחסית מתיק ניירות הערך של הבנק (2.7 מיליארד שקל) וההחזקות הבולטות בו הן מניות בזק, מגדל והוט (מניות החברה לישראל ופז מאוחדות על בסיס אקוויטי ואינן נכללות בסעיף זה). בכלל מעריכים כי שווי החזקות במניות עלה במהלך הרבעון השני בכ- 300-400 מיליון שקל.
2. הבנק ציין בדו"ח הכספי לרבעון הראשון כי עד למחצית חודש מאי נרשם קיטון בקרן ההון השלילית בסך כ- 592 מיליון שקל. הבנק דבר בעמדתו כי מדובר בירידת ערך זמנית וכי הנתונים לאחר תום הרבעון הראשון תומכים בכך.
3. חלק הארי של אגרות החוב האחרות בתיק של לאומי הוא אגרות חוב של מוסדות פיננסים בינלאומיים. המרווח באגרות החוב של מוסדות פיננסים בדרוג AA ירד מכ- 4%-4.5% בסוף חודש מארס האחרון לכ-1.5%-2.0% כיום.
"צמצום המרווחים משמעותו עליית שערים משמעותית העשויה להביא לעליית ערך בתיק אגרות החוב של לאומי", אומר בן זאב, אך מוסיף "אנו נוקטים בלשון זהירה כי אין בידינו מידע מפורט לגבי אגרות החוב אותן מחזיק הבנק, כך שאין ביכולתנו לבדוק את מלוא ההשפעה".
בן זאב מוסיף כי הפתעה חיובית נוספת עשויה להגיע מכיוון סעיף הפרשות לחובות מסופקים אשר עשוי להשתפר כיוון שלא נרשמו עד כה מקרים מהותיים של חברות שנקלעו לקשיים. כמו כן, הוא מדגיש שבעוד ירידת שווי מניית החברה לישראל פוגעת בשווי בנק לאומי, היא לא מהווה משקל כה מהותי ביחס לשאלת תיק ניירות הערך והחובות המסופקים.