כלכלני ישיר: התאוששות המשק הישראלי תהיה איטית ביחס למיתונים האחרונים
"נפילת המשק העולמי לתהום גררה את המשק הישראלי למפולת של 23% ביצוא בחמשת החודשים הראשונים של השנה יחסית לתקופה המקבילה. דבר זה היה אמור להביא לירידה חריפה בתמ"ג אבל משום שהיבוא צלל באותה תקופה בשיעור לא נתפס של 32% התמ"ג ניצל ממפולת". כך אומרים כלכלני ישיר בית השקעות בסקירה שפרסמו היום (א').
נתונים אלו המצביעים על מיתון עמוק הביאו לשמחה בקרב כלכלנים מסוימים, בשל הצמצום החד בגרעון חשבון הסחורות של מאזן התשלומים וציפייתם ליציאת המשק מהמשבר כבר במחצית השנייה של השנה. שמחה זו הינה שמחה לאיד, שכן הבשורות על צמצום הגרעון במאזן התשלומים אינו נובע כלל מעליה חדה ביצוא אלא מקריסת היבוא, כלומר, אומרים בישיר, מצבנו הוא טוב יותר יחסית למדינות אחרות. לדעתם, "השיפור" במאזן התשלומים הנובע מירידה חדה ביבוא מוצרי השקעה וחומרי גלם יגרום בסופו של דבר ליותר נזק למשק מאשר תועלת, שיתבטא ביציאה איטית מהמשבר.
לגבי המצב בעולם אומרים בישיר כי האופוריה שאפפה את שווקי ההון בעולם בחודשים האחרונים החלה להיסדק בשבועות האחרונים עם פרסום נתוני האבטלה בארה"ב ובאירופה, עליה בגירעונות התקציביים וירידה במדד אמון הצרכנים בארה"ב. "להערכתנו, סדקים אלו עשויים להוביל להתפכחות פתאומית וגלובלית לגבי המצב האמיתי השורר בשוק, דבר שעשוי להביא להתחדשות הסנטימנט השלילי בשוקי ההון בעולם".
לגבי המשק הישראלי מעריכים בישיר כי התאוששות המשק תהיה איטית ביחס למיתונים האחרונים בשל התלות המוחלטת בהתאוששות כלכלת ארה"ב ואירופה. אי הפנמת חברי הקואליציה את חומרת המשבר הכלכלי, כפי שהתרחשה בשבוע שעבר, עשויה להביא לפריצת יעד הגרעון לשיעור של 6.5% מהתמ"ג ואולי אף יותר בשל המשך הירידה בהכנסות והקושי הצפוי בצמצום ההוצאות.
לגבי שיעור האינפלציה מציינים בישיר כי על אף המיתון השורר במשק המדדים הבאים צפויים להיות חיוביים בשל המדיניות המוניטרית המרחיבה שהביאה לגידול של 59% בכמות הכסף (ב-12 החודשים האחרונים) והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה שהביאה להעלאת מיסים עקיפים. להערכתם, האינפלציה בשנת 2009 תסתכם בכ-2.9% וב-12 החודשים הקרובים בכ-2.2% כאשר מדדי יוני ויולי צפויים לעלות ב-0.3% ו-0.8% בהתאמה.
"בנק ישראל ימשיך להתערב בתקופה הקרובה בשוק המט"ח במטרה להחליש את השקל ובכך לתמוך ביצוא ולהוביל את המשק לצמיחה בת קיימא. להערכתנו, הריבית צפויה לשמור על רמתה הנוכחית עד לסוף השנה, זאת בהינתן יציבות בצפיות האינפלציה הנוכחיות".
עוד אומרים בישיר כי "בבדיקה שערכנו נמצא כי התערבות בנק ישראל הצליחה לשמור על רמה גבוה של הדולר ביחס לשקל אך לא הצליחה למנוע את התנודתיות של שער החליפין בישראל המתואם כל כך עם התנודתיות של שערי חליפין בעולם. להערכתנו, בטווח הקצר הדולר עשוי לשוב ולהתחזק מול השקל בעיקר בשל המשך הרכישות של בנק ישראל ובדומה למגמה הרווחת בעולם".