כיל צנחה 8.7% במחזור אדיר: "החדשות הן פשוט גרועות, הודו היא לקוח מהותי"

כך אומר יואב בורגן מלידר בתגובה לידיעות כי סילביניט מכרה להודו אשלג לפי 460 דולר לטון. אבירן רביבו מכלל פיננסים: "יכול להיות שקיבלנו הודעת פטירה רשמית ל'משמעת המחירים' בשוק האשלג"
אריאל אטיאס |

ביום שישי האחרון קיבלו חברות הדשנים ברחבי העולם חדשות גרועות: עפ"י פרסומים עולה כי IPC, תאגיד הייצוא המייצג את יצרנית האשלג הרוסית סילביניט (Silvinit), הגיעה להסכם עם הודו לאספקה של 850,000 טון אשלג עד למרץ 2010, לפי מחיר של 460 דולר לטון (CIF).

למרות שסילביניט טרם פרסמה הודעה רשמית על העסקה, ידיעות שפורסמו בנושא גררו ירידות בקרוב מניות הדשנים בעולם: מניית פוטאש נפלה ביום שישי ב-9% וריכזה מחזור הגדול פי יותר מ-3 מהממוצע היומי בנייר.

יואב בורגן: חדשות גרועות מאוד

"אם הדיווח אודות מחיר האשלג הינו מדויק אז מדובר בחדשות גרועות מאוד לכל יצרניות האשלג, ובייחוד לכיל", אומר הבוקר (א') יואב בורגן מלידר שוקי הון. הודו הינה לקוחה מהותית של כיל אפילו בהשוואה לסין.

בורגן מסביר, כי חוזה לאספקת 850,000 טון אשלג, מהווה כ-17%-21% מצריכת האשלג השנתית של הודו (4-5 מיליון טון). "חתימה על עסקה כזו אמורה להוריד משמעותית את רמת הלחץ של הודו, אשר מלאי האשלג שלה נמוך מאוד", הוא אומר.

האנליסט טוען כי כעת סימני השאלה הם רבים ומגוונים: איזה מין מו"מ התנהל בהודו במשך כל כך הרבה חודשים, אם המחיר שנסגר די זהה לעמדת הפתיחה של הקונים (450 דולר לטון)? מה יעשו כעת BPC - תאגיד ייצוא האשלג אשר מאגד את אורלקלי (Uralkali) הרוסית ואת בלארוסקאלי (Belaruskali) - ו- Canpotex, אשר מחיר של 460 דולר בוודאי אינו יכול להיות מקובל עליהם, לאור היקפי המכירות שהם הקריבו ברבעונים האחרונים על מנת שלא להגיע למחיר אשלג כזה?

בורגן מעלה אפילו תרחיש בו ב-BPC ו-Canpotex ינטשו את מו"מ עם הסינים ואולי יעדיפו לוותר על חוזים שנתיים בסין ובהודו ולעבור לעסקאות ספוט.

לאור הסיטואציה הנוכחית, ואי-הוודאות שנוצרה בשווקים, אומרים בלידר כי המלצתם למניית כיל נמצאת בבחינה מחודשת ובעדכון. עם זאת הם מדגישים, כי גם אם בסופו של דבר, מחיר של 460 דולר לטון יהפוך למחיר רצפה מייצג עבור עסקאות אשלג בעולם, מחיר היעד אשר ייגזר ממודל ה-DCF (הערכת שווי בשימוש בהיוון תזרים המזומנים העתידי) למניית כיל יהיה כ-57 שקל למניה.

אבירן רביבו: הודעת הפטירה רשמית למשמעת המחירים בשוק האשלג

אבירן רביבו, אנליסט כלל פיננסים ברוקראז' אומר, כי אם הידיעות נכונות "מדובר בהודעת הפטירה רשמית של 'משמעת המחירים' בשוק האשלג".

רביבו טוען כי המבט קדימה לא צריך להתמקד דווקא במחיר, אלא בכמויות המכירה והביקושים הריאליים לדשנים בעתיד. "רווחיות החקלאים נשחקה משמעותית בשבועות האחרונים, ורמת אי הוודאות הגבוהה בשוק עלולה להפוך את התאוששות שוק האשלג לתהליך ארוך מהצפוי", אומר רביבו.

"החקלאים לא יכולים להמשיך להסתמך על התנודתיות החד במחירי הסחורות. הם למדו כי גם עליות חדות הינן שבריריות ולכן הם מתחילים להפנים כי רק התאוששות אמיתית בביקוש לסחורות חקלאיות תחזיר את החקלאים לרכישות נורמאליות", מסביר האנליסט.

רביבו מתייחס גם להמתנה הדרוכה לחוזה עם הסינים ואומר, כי כיוון שרמות מלאי האשלג בסין עדיין גבוהות ישנה אפשרות שהיבואניות במדינה ידלגו על החוזה ל-2009 ויסגרו חוזה רק בתחילת 2010. כמו כן, ישנו תרחיש, הוא אומר, שסילביניט תעקוף את המו"מ המתנהל בין סין ל-BPC ותספק לה כ-3-4 מיליון טונות אשלג.

המלצת כלל פיננסים נותרה בעינה על "תשואת שוק" עם מחיר יעד של 40 שקלים למנייה.

ברי מולצ'דסקי, סמנכ"ל השקעות בטופ אלפא, מסר כי כפי "נכשל ניסיונן של חברות האשלג לשמור על רמת מחירים גבוהה. המחיר הנמוך בו נחתמה העסקה בין Silvint לבין הודו מבטאת כשלון זה. מחירו הנמוך של האשלג בחוזה בולט עוד יותר על רקע היקפי מלאי נמוכים בהודו, שהגדילו את רמת הלחץ של ההודים במו"מ. המחיר הנוכחי עדיין מגלם רמת רווחיות פנומנלית ליצרניות האשלג וכי"ל בתוכן אולם להערכתנו, מגמת ירידת המחירים צפויה להימשך."

עוד אומר מולצ'דסקי, "ירידת המחירים תימשך, זאת הן מתוך דינמיקות ההתנהגות המקובלת במערכת יחסים קרטלית, הן לאור רמות המלאי הגבוהות של יצרניות האשלג והן לאור מחירי הסחורות החקלאיות וכפועל יוצא ורווחיותם הנמוכה של צרכני האשלג ? החקלאים. נזכיר כי בשנת 2008 קרוב ל- 70% מהרווח התפעולי של כי"ל נבע ממגזר האשלג וכי יתרת הרווח התפעולי נבעה ברובה ממכירות הפוספט אשר רווחיותו נשחקה כמעט כליל ב-2009. מכאן, למרות ירידת המחיר היום של מניות כי"ל, המלצתנו נותה מכירה."

מניית כיל מאבדת הבוקר עם פתיחת המסחר בבורסה כ-9% מערכה ונופלת לשער של 35.6 שקלים, מחיר שפל של חודשיים וחצי. מניית החברה לישראל, המחזיקה בכיל, גם רושמת ירידה חדה ומאבדת 6.6%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה