פרופ' פרבהו גופטרה: "ישראל היא מותג עולמי ללא מותגים, עוצמתה תיעלם"
"ישראל כמדינה היא מותג עולמי אבל כשבודקים רואים שאין לישראל אף מותג בקנה מידה עולמי והחברות הישראליות מפסידות מכך". כך טען אמש פרופ' פרבהו גופטרה, מבכירי הכלכלנים הגלובאליים בעולם בכנס שנערך באיגוד לשכות המסחר.
לדבריו, בכל אחד מהענפים והתחומים שלושת המותגים העולמיים המובילים מחזיקים בנתח שוק של כ-50% מכלל הפעילות העולמית ואילו שאר 50 האחוזים נחלקים בין עשרות אלפי חברות ברחבי העולם. "בישראל, בניגוד למדינות עם כלכלה ענייה הרבה יותר, אין אף חברה הנמנית על שלושת המותגים המובילים באף אחד מהתחומים".
לדברי פרופ' גופטרה, "ישראל נתפסת כמעצמה בתחומי הביטחון, טלקומוניקציה, IT ושאר התעשיות עתירות הידע אולם הגישה הישראלית היא אינדיבידואלית כשכל חברה פועלת לקידום עצמה, ובמונחים כלכליים מדובר בהתנהלות רעה הפוגעת בחברות המקומיות ובכלכלה הישראלית.
"בישראל אין ראיה מערכתית ואין יד מכוונת שמטרתה להפוך חברות ישראליות למותגים עולמיים בתחומים בהם התעשייה הישראלית נחשבת למובילה". לדבריו, הרווחיות של החברות, וכפועל יוצא הכנסות המדינה, תלויות בקנה המידה של הפעילות וכל עוד החברות הישראליות לא יצליחו להתברג לצמרת החברות העולמיות בתחומן הן לא יצליחו לייצר את הרווחיות הרצויה והעוצמה של ישראל כמדינה ושל החברות הפועלות בה תיעלם".
לדבריו, בהודו הייתה החלטה המגובה בצעדים ממשלתיים שמטרתם להפוך חברות הודיות למותגים עולמיים מובילים ובמסגרת זו ההודים איתרו חברות מובילות בעולם, אמריקאיות ברובן, והשתלטו עליהן כשהממשלה מספקת להן מינוף פיננסי נוח. כך החברות ההודיות, הנחשבות לעניות יותר מאלו הישראליות, הפכו למותגים עולמיים, בעוד בישראל הדבר אינו מתבצע.
פרופ' פרבהו גופטרה נחשב לאחד המומחים העולמיים לגלובליזציה. כיום מכהן פרופ' גופטרה כמנהל אגף פיתוח ארגוני בחברת Wolfsberg, חברת הבת של ענק הבנקאות UBS וכיועץ לגופי ענק בינלאומיים. בין הגופים עימם עבד פרופ' גופטרה נמנים דויטשה בנק, בריטיש פטרוליום, נוקיה ואחרים. גופטרה המכהן כמרצה בכיר בבית הספר למינהל עסקים (IBR) של אונ' סטיינבייס בברלין הגיע לישראל לרגל השקת תוכנית MBA למנהלים של האוניברסיטה המקודמת בפני מנהלים ישראלים, החל מהשנה, ע"י המכללה העסקית של איגוד לשכות המסחר.
בהתייחסו למשבר העולמי, גופטרה אינו איש בשורות. לדבריו, כל האינדיקציות המתפרסמות, במיוחד בארה"ב, מראות כי אנו רחוקים מאוד מיציאה מהמשבר. לדברי פרופ' גופטרה, לאחר שנים בהם הכלכלות העולמיות קידשו את הגלובליזציה, כתוצאה מהמשבר אנו עדים לתופעה של התכנסות לאומית. "כיום כל מדינה מנסה לעזור לחברות הפועלות בה ולהציל את כלכלתה. בעידן גלובאלי הדבר בלתי אפשרי" אומר פרופ' גופטרה.
"בפעמים האחרונות שנעשה מעבר חד מכלכלה גלובאלית להתכנסות לאומית, הדבר נגמר במלחמות עולם ואין זה מן הנמנע כי תהליך זה עלול להתרחש שוב כתוצאה מהמשבר הנוכחי". לדבריו, "כבר כיום אנו עדים לגידול חד בתקציבי הביטחון של ממשלות שונות והדבר מייצר מירוץ התחמשות העלול להביא למלחמה עולמית. לטענתו, הדרך הנכונה להתמודד עם המשבר העולמי היא להקים גוף רגולציה גלובאלי שיפקח על הפעילות הסיכונים הפיננסים בכל העולם והוא זה שיהיה מוסמך לקבוע מדיניות כלכלית בראייה גלובאלית".