כלל פיננסים: לא חסרות סיבות להחלשות הדולר, החל ממחסור בכלים לחיזוקו וכלה בחשש מאינפלציה
אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, פרסם היום סקירה בה הוא מפרט 11 סיבות התורמות לחולשת הדולר בעולם. הסיבה הראשונה - לארה"ב אין כמעט כלים לחזק את הדולר, לא רזרבות מט"ח וקושי להעלות ריבית בשל משבר נדל"ן שטרם הסתיים.
סיבה שניה - ירידת מעמדו כמטבע רזרבות מרכזי בעולם עשוי גם להוריד את הביקוש לו וגם להציף את השווקים ברזרבות הקיימות. שלישית - פגיעה באמון בו בעקבות היחלשותו האחרונה. רביעית - הפד תמך באג"ח האמריקאי ע"י רכישתו, למרות שהגדיל בכך את כמות הכסף ועשוי לספוג אותה בעתיד, ובכך משך משקיעים זרים לאג"ח האמריקאי שחיזקו את הדולר, פעולות הפד מתקרבות למיצוי.
סיבה נוספת היא הגרעון המסחרי של ארה"ב. "למרות שהצטמצם, ממשיך ללחוץ את הביקוש לדולר למטה". השישית - עליית סיכון לארה"ב בשל הגדלת החוב הממשלתי. שביעית - עלייתם של מטבעות אלטרנטיביים (אירו, יין, ליש"ט, יואן) - מעבר לנקיבת חוזים רבים יותר במטבעות אחרים וריבית נמוכה יחסית על הדולר. כמו כן, "הריבית הנמוכה עשויה לגרום ללקיחת הלוואות בדולר וגידור הסיכון באמצעות מכירה בחסר של דולרים".
בנוסף, שער חליפין מותאם כוח קניה (לפי מדד הביגמק ) - "מול רוב המטבעות הדולר חזק מידי (לא מול השקל)". סיבה תשיעית - קונצנזוס תחזיות האנליסטים בבלומברג ונטייה קלה של החוזים העתידיים להיחלשותו עשויים לדחוף לפעולות ספקולטיביות נגדו.
כסיבה עשירית אומר כהנוביץ' כי התאוששות תלווה בהגדלת סיכון ויציאה מהדולר. וסיבה 11 ואחרונה: הדולר עלול להיות בין משלמי המחיר של היציאה מהמשבר, "דרך אינפלציה בשל הדפסת דולרים אגרסיבית".
עוד מציין כהנוביץ' בסקירה כי מבין פרסומי המאקרו היום החשוב ביותר הוא מספר דורשי העבודה החדשים בארה"ב בשבוע שהסתיים ב-5 ביולי, יתלווה אליו גם נתון סך מספר דורשי העבודה בסוף יוני. מספר דורשי העבודה החדשים צפוי להתמתן ולהמשיך מגמת התמתנות שהחלה בסוף מרץ, אף שלאחרונה מדשדשת מעט.
"להפתעה בנתון זה עשויה להיות השפעה משמעותית על השוק, אנחנו אופטימיים. עוד יפורסם היום מלאי המכירות הסיטונאי לחודש מאי, שעדיין צפוי להצביע על התכווצות (צפי 1%-), התכווצות מלאים חדה יותר עשויה להצביע על ביקושים גדולים יותר ולכן מעודדת, אך עליה במלאים יכולה לנבוע גם מהגברת הייצור בשל צפי לעליית הביקושים, מה שגם חיובי, ולכן מעט טריקית".
"בשורה התחתונה השוק רוצה לראות עלייה במלאים שתצביע על הגברת הפעילות הכלכלית, אבל אנחנו מעדיפים לראות את המלאים יורדים ומאפשרים צמיחה בריאה יותר ועליות יציבות יותר בטווח הארוך. בשעה 18:00 יפורסמו נתוני המכירות של הרשתות בארה"ב".