סקטור שעומד בפני מהלך אדיר
ארבע פעמים ראלי של יותר מ-100% ופעם אחת ראלי של יותר מ-1000%, זה מה שעשה סקטור מניות הביומד בוול סטריט משנת 1983. כך נפתח מאמר שפרסם Dr. Steve Sjuggerud במסגרת שירות הניוזלטרים שלו, DailyWealth.
ועכשיו, הוא טוען, הסקטור הזה בשל לקראת מהלך עליות משמעותי נוסף. חשוב להדגיש כי הוא מתייחס לסקטור הביומד האמריקני, בו נסחרות חברות ענק שלחלקן מכירות של מאות מיליוני דולרים ואף מיליארדי דולרים בשנה. אבל, ראלי בסקטור הזה בניו-יורק צפוי מן הסתם להשפיע גם על ביצועי הסקטור בבורסות אחרות בעולם.
הראלי החזק ביותר החל בשלהי שנות ה-80' של המאה הקודמת, במהלכו ביצע הסקטור זינוק מטאורי של 1347%, הראלי השני בעוצמתו הגיע בסוף שנות ה-90', ביחד עם התנפחות בועת ההיי-טק, והוא לא נעצר לפני טיסה של כ-646%.
בכל אופן, הטיעון המרכזי במאמר הוא (כפי שאפשר לראות בדיאגרמה המצורפת) שהיחס מחיר/מכירות הוא נמוך מאוד, ולמעשה נפל לרמה הנמוכה ביותר ב-10 השנים האחרונות. אם בסוף שנת 2000 עוד עמד על קרוב ל-21 הרי שכיום הוא נפל ועומד בסביבות 3. אגב, מי שהשקיע לפני כ-10 שנים כ-10,000 דולר ראה את ההשקעה צומחת לכ-80 אלף דולר ב-18 חודשים.
כמובן שהסיכוי שזה יקרה כיום הוא מאוד נמוך. ובכל זאת, מדד מניות הביוטק של ה-AMEX נותר כמעט ללא שינוי ב-10 השנים האחרונות בעוד המכירות של החברות בסקטור גדלו בצורה דרמטית (נדגיש שהמצב דומה גם בסקטורים אחרים בתוך ההיי-טק ולכן אנליסטים רבים טוענים שנוצרה כאן הזדמנות קניה פנטסטית בחברות מובילות רבות כמו אינטל, מייקרוסופט ודומיהן).
"אני הראשון שמודה שאיני מבין דבר כמעט בתחום הביוטק אולם דבר אחד אני יודע, אין משהו שיכול לדמות לראלי אדיר בסקטור הביומד", הוא כותב. וכנראה שיש לו מושג על מה הוא מדבר (דברים דומים שמענו מבעלי תפקידים בכירים בתחום הביומד בישראל, שחלקם צופים פריחה של הסקטור בארץ שתביא לעליות תלולות במחירים של חלק מהחברות, אלה שיצליחו כמובן).
השווקים בוול סטריט ובעולם נכנסו בשבועות האחרונים למהלך של תיקון למטה שאי אפשר לדעת היכן הוא יסתיים. אבל בינתיים ממשיכות החברות בתחומי ההיי-טק וגם בתחום מדעי החיים להתפתח וכמו שהמפולת של סוף 2008 יצרה הזדמנויות פנטסטיות כך גם התיקון הזה יוצר הזדמנויות, ללא ספק. וכשיגיע הראלי הבא בסקטור הביומד, בוול סטריט, בישראל או במקומות אחרים, יהיה כדאי להיות שם.
סטיב טוען שהשקעה כיום בסקטור יכולה להניב הפסד של 25% (אגב, הוראה לעצירת הפסד צריכה לבוא לדעתו בדיוק בטווח הזה) בתסריט רע אולם פוטנציאל הרווח במקרה של "התפוצצות" יכול להגיע כאמור למאות אחוזים בפרק זמן לא ארוך במיוחד.וזה, כמובן, יחס סיכון-סיכוי מפתה למדי.