הריבית נותרה על 0.5%: פישר רומז כי יותיר את הריבית ללא שינוי גם אם האינפלציה תתגבר

בנק ישראל הותיר כצפוי את הריבית ברמה של 0.5%. בהודעת בנק ישראל נאמר עוד כי "האינפלציה צפויה בתקופה הקרובה להישאר בתוך היעד, גם אם בחלק מהזמן תהיה קרובה לגבול העליון של התחום"
קובי ישעיהו |

ריבית בנק ישראל לחודש יולי נותרת, כצפוי, ללא שינוי ברמת שפל היסטורי של 0.5%. בהודעת בנק ישראל שפורסמה לפני זמן קצר נאמר כי "הותרת ריבית יולי ללא שינוי ברמתה הנמוכה יחד עם הצעדים הנוספים המשלימים שנוקט בהם בנק ישראל של רכישות בשוק המט"ח ובשוק האג"ח הממשלתיות, תורמים לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי. החלטה זו תומכת בהשגת יעד האינפלציה, בפעילות הכלכלית הריאלית וביציבות המערכת הפיננסית". בבנק ישראל אומרים כי "האינפלציה נמצאת בתוך היעד ולפי תחזיות החזאים ושוק ההון היא צפויה להישאר בתוך היעד בשנה הקרובה. יש לציין כי, שינויים במיסוי ובמחירים המפוקחים צפויים להשפיע באופן חד פעמי על רמת המחירים ולפיכך להשאיר את האינפלציה בהסתכלות ל-12 חודשים אחורנית סמוך לגבול העליון בחודשיים הקרובים. לאחר מכן, לפי התחזיות, תחזור האינפלציה לקירבת מרכז היעד".

נתונים על הפעילות הריאלית בישראל מחזקים את ההערכה לפיה הירידה בתוצר מתחילה להתמתן. יחד עם זאת הפעילות הריאלית צפויה להמשיך להתכווץ בחודשים הקרובים תוך המשך העליה בשיעור האבטלה. המשך המדיניות המוניטרית המרחיבה תומך בהחזרת הצמיחה החיובית למשק.

עוד מציינים בבנק ישראל כי בנקים מרכזיים רבים בעולם ממשיכים לשמור על רמות ריבית נמוכות וממשיכים להפעיל את כלים המוניטאריים הנוספים שהופעלו. בנקים מרכזיים שעדיין לא הגיעו לרמות הנמוכות האפשריות ממשיכים בהפחתות ריבית.

"האינפלציה צפויה בתקופה הקרובה להישאר בתוך היעד, גם אם בחלק מהזמן תהיה קרובה לגבול העליון של התחום. כמו כן צפוי שהפעילות הממותנת תימשך בתקופה הקרובה. מצב זה תומך בשמירה על הריבית הנמוכה בחודשים הקרובים".

תכלית בית השקעות: לפישר אין כוונה להעלות את הריבית בחודשים הקרובים

הנגיד סטנלי פישר לא צפוי להעלות את הריבית בחודשים הקרובים, בהתאם למתרחש בארה"ב וגוש האירו". כך מעריך דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות. רון מציין, עם זאת, כי תחזית זו עשויה להשתנות אם תימשך העלייה בציפיות האינפלציה.

"חריגה קלה מעבר לטווח האינפלציה העליון של בנק ישראל, העומד על 3%, לא תהווה עילה להעלאת ריבית בשלב זה, אולם במידה שציפיות האינפלציה ימשיכו לטפס לרמה של 3.5% ומעלה, ייתכן שהנגיד פישר ישקול צעדיו ויעלה את הריבית מוקדם יותר.

המדד המשולב למצב המשק

נזכיר כי בנק ישראל דיווח אתמול (א') כי המדד המשולב למצב המשק בחודש מאי ירד ב-0.5%. הירידה במדד עידה על המשך ירידת היקף הפעילות. המשך ההרעה במצב המשק מצא ביטויו בירידת כל רכיבי המדד ובמיוחד אלו של הפדיון של המסחר והשירותים, ויבוא הסחורות .

עוד יצוין כי במדדי חודש מרץ ואפריל חל עדכון כלפי מטה, בעקבות עדכונים כלפי מטה שביצעה הלמ"ס במדד יצוא הסחורות בחודשים אלו וכן בשל עדכונים של מדד יצוא השירותים לאותה תקופה. מדד אפריל רשם ירידה של 0.7% (לעומת נתון קודם שהצביע על ירידה של 0.3%) ומדד מרץ נסוג ב-1% (נתון קודם הצביע על ירידה של 0.7%).

כלכלני ישיר בית השקעות

כלכלני ישיר בית השקעות העריכו אתמול כי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, יותיר את גובה הריבית ברמה של 0.5%. "מירב הסיכויים שהריבית לחודש יולי תישאר ללא שינוי למרות העליה בציפיות האינפלציוניות ל-2009, צפי למספר מדדים חיוביים בחודשים הקרובים וההרחבה המוניטרית השנתית, שהביאה לגידול של 55% בכמות הכסף ב-12 החודשים האחרונים".

בישיר אומרים כי "המיתון הקשה בו מצוי המשק הישראלי הבא לידי ביטוי בירידה של כ-3.9% בתוצר ברבעון הראשון של 2009 ועליה בשיעור הבלתי מועסקים במשק לרמות שיא של השנתיים האחרונות, כ-7.8% ובנוסף שער הדולר שיורד מתחת ל-4 שקל ואשר מקשה על היצואנים אינם מאפשרים לבנק ישראל להעלות את הריבית ולהסתכן בפגיעה בסיכויי ההתאוששות המשק".

להערכת כלכלני ישיר, צפויה הריבית לשמור על רמתה הנוכחית עד לסוף השנה, זאת בהינתן יציבות בציפיות האינפלציה. בעוד שביקושים פנימיים לא צפוים להביא להתחזקות האינפלציה נוכח המשבר הראלי בישראל, עליות המחירים האחרונות בשווקי הסחורות מגדילות את הסיכון לאינפלציה מעל תחום היעד עוד לפני סוף השנה.

בלידר שוקי הון ציינו כי "בנק ישראל מסתמן כיותר אופטימי בנוגע למצב העתידי אך ימתין מספר חודשים לפחות לפני שינוי במדיניות. להערכתנו, סביבת המאקרו החלשה והצפי לאינפלציה מתונה ידחו את העלאת הריבית לשנת 2010 . האיום העיקרי שיכול להקדים את העלאות הריבית הוא עליית מדרגה משמעותית בציפיות לאינפלציה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה