גד פרופר מזהיר: תעשיות מוצרי בנייה וצריכה מצויות במצב הקשה ביותר מזה 15 שנים
תעשיות מוצרי בנייה וצריכה מצויות במצב הקשה ביותר מזה - 15 שנים. כך אמר היום (ב') גד פרופר, יו"ר איגוד תעשיות מוצרי בניה וצריכה בהתאחדות התעשיינים ויו"ר לוריאל ישראל, במסיבת עיתונאים לרגל יום תעשיות מוצרי בניה וצריכה.
פרופר ציין, כי מדובר בענפי הפלסטיקה והגומי, נייר, קרטון ודפוס, רהיטים, חומרי בניין ומחצבות, קוסמטיקה, נעליים, טחנות קמח ועוד.
פרופר הדגיש, כי מאז פרוץ המשבר הכלכלי (ספטמבר 2008 ועד היום) פוטרו כ-4,000 עובדים בכ-200 מפעלים בעיקר בענפי הפלסטיקה והגומי, הדפוס והוצאה לאור, העץ ומוצריו והנעליים. מדובר ב-32% מהמפעלים שפיטרו כ-4% מעובדיהם בממוצע. כ-2,200 עובדים נוספים בענפים אלו עומדים להצטרף למעגל האבטלה במהלך החודשים הקרובים ועד סוף שנת 2009. מדובר בכ-14% מהמפעלים, המתכננים לפטר בחודשים הקרובים כ-9% מהעובדים בממוצע.
פרופר מציין, כי מבדיקה שנערכה לאחרונה בקרב עשרות מפעלים בתעשיות מוצרי בנייה וצריכה, מתברר כי מאז המשבר ועד היום כ-18% מהמפעלים דווחו על ירידה של 9% בממוצע במכירות לשוק המקומי. מדובר בהפסד מכירות של כ-1.22 מיליארד דולרים. 11% מהמפעלים דווחו על ירידה של 12% בממוצע במכירות ליצוא מאז המשבר ועד היום. מדובר בהפסד מכירות ליצוא של 410 מיליוני דולרים.
פרופר ציין, כי מאז המשבר, 15% מהמפעלים בתעשיות מוצרי בניה וצריכה הפחיתו את השכר של המנהלים ב-7% בממוצע וכי 14% מהמפעלים הורידו את השכר של העובדים ב-6% בממוצע.
עוד מתברר מהבדיקה, כי 18% מהמפעלים בתעשיות מוצרי בנייה וצריכה עברו כבר ל-4 ימי עבודה בשבוע מאז פרוץ המשבר לפני יותר מחצי שנה ו-17% מהמפעלים דווחו על ביטול של 20% מהעבודה במשמרות, בשל המשבר. 25% מהמפעלים בתעשיות מוצרי בנייה וצריכה עדיין סובלים ממצוקת אשראי, טוען פרופר. מהבדיקה שערך איגוד מוצרי בניה וצריכה בהתאחדות התעשיינים עולה כי בחודשים הקרובים ועד סוף שנת 2009 7% מהמפעלים מתכוונים להמשיך ולהוריד שכר ו-50% מהמפעלים בענפים אלו מתכוונים לצמצם השקעות.
בהתאחדות התעשיינים מעריכים כי סך הכל בשנת 2009 יפוטרו בתעשיות מוצרי בניה וצריכה כ-5,200 עובדים. סך כל המכירות יקטנו השנה ב-10.4% לעומת שנת 2008 ויסתכמו בכ-15.23 מיליארד דולר. בתוך כך ? המכירות לשוק המקומי יירדו בשנת 2009 ב-8.9% לכ-12.37 מיליארד דולר והיצוא אמור לרדת השנה ב-16.3% ולהסתכם בכ-2.86 מיליארד דולר.
פרופר מציין, כי המשבר הכלכלי הן בעולם והן בארץ יביא למצב שההשקעות בציוד מיבוא בתעשיות מוצרי בניה וצריכה יירדו השנה בכ-36%, לעומת שנת 2008 ויסתכמו ב-312 מיליוני דולרים בלבד. ענפי הפלסטיקה, הנעלים, הקמח והרהיטים סובלים מבעיות קשות של יבוא בהיצף. הוא טוען, כי היחידה של הטיפול בהיצף, המצוייה במשרד התמ"ת הינה קטנה מאד בהיקפה ועל כן הטיפול במקרים רבים נמשך זמן רב ויקר. זאת בנוסף לבירוקרטיה הכרוכה בהגשת התלונה נגד היצף.
יו"ר איגוד מוצרי בניה וצריכה בהתאחדות התעשיינים קרא לממשלה ולשר התמ"ת, בנימין בן אליעזר לפעול לשינוי החוק כך שיקל על מגישי התלונה נגד היצף כפי שקיים בארה"ב, בה חובת ההוכחה על היצף היא על היבואנים ולא על היצרנים המקומיים.