מתקרבים ל-50 מיליארד: יתרות המט"ח הגיעו בסוף מאי ל-47.55 מיליארד דולר

כלכלני לאומי: "הרכב היתרות שכולל בעיקר אגרות חוב של ממשלת ארה"ב ופיקדונות בבנקים מרכזיים, חושף את ישראל לסיכוני שוק שונים"
קובי ישעיהו |

הרכישות של בנק ישראל בשוק המט"ח ממשיכות להגדיל את כמות הדולרים שמחזיקה מדינת ישראל. יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש מאי בכ-47.55 מיליארד דולר, גידול של כ-2.47 מיליארד דולר לעומת סוף חודש אפריל.

מבנק ישראל נמסר כי העליה ביתרות המט"ח בחודש מאי 2009 נובעת מגידול בהיקף של כ-1.6 מיליארד דולר כתוצאה מרכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל במהלך המסחר במסגרת התכנית להגדלת יתרות מטבע חוץ , שיערוך יתרות מטבע חוץ והכנסות בסך כ- 856 מיליון דולר והעברות של הסקטור הציבורי מחו"ל של כ- 34 מיליון דולר.

מאידך, קיטון ביתרות הנובע מתרומת הסקטור הפרטי בסכום של כ- 16 מיליון דולר.

כלכלני בנק לאומי מציינים, בסקירה שפרסמו היום, כי "רכישות מטבע החוץ מצטברות ליתרות בנק ישראל במטבע חוץ ובכך הן מייצרות אפקט מייצב, אך לא נטול סיכונים. קיומן של היתרות מעיד על חוסנה הפיננסי של ישראל. מנגד, מציינים בלאומי, הרכב היתרות שכולל בעיקר אגרות חוב של ממשלת ארה"ב ופיקדונות בבנקים מרכזיים, חושף את ישראל לסיכוני שוק שונים, כמו לדוגמא ירידה בערכו של הדולר בעולם או פערי ריבית בין ישראל לבין חו"ל, ובכך יוצר פוטנציאל לעלות פיסקאלית גדולה בגין פעילות זו שבאה לידי ביטוי בגרעון גדול בהון בנק ישראל".

"באשר להיקפה של עלות זו, הרי שישנו מהלך דומה מאוד מן העבר ועל פיו התערבות בנק ישראל במסחר במטבע חוץ בסוף שנות ה-90 יצרה גירעון גדול בהון בנק ישראל. יתרת ההפסד, המופיעה בדו"ח הכספי של בנק ישראל, הסתכמה נכון לסוף שנת 2008, ב-21.4 מיליארד שקל. אחת המשמעויות של הפסד ההון שנוצר בבנק ישראל כתוצאה מצבירת היתרות היא שהרווחים מהשקעת היתרות המט"ח ישמשו לכיסוי ההפסד הצבור ולא יועברו לקופת הממשלה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה