המשבר בהיי-טק: שפל של חמש שנים בגיוסי סטארט-אפים ברבעון הראשון
מעמיק השפל בסקטור ההיי-טק ובעיקר בחברות סטארט-אפ הזקוקות למזומנים להמשך פעילותן. פירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PwC ישראל, מדווחת במסגרת דו"ח ה"מאני טרי", כי חברות היי-טק המגובות הון סיכון (חברות בהן אחד המשקיעים בסבב ההשקעה הוא קרן הון סיכון), גייסו בישראל במהלך הרבעון הראשון של 2009 כ-194 מיליון דולר, ירידה של כ-32% לעומת הרבעון הקודם, בו גויסו כ-287 מיליון דולר, וירידה של כ-55% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בו גויסו כ-427 מיליון דולר.
היקף הגיוסים ברבעון זה הינו הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות, מאז הרבעון הרביעי של 2003 בו נרשם גיוס בסך 192 מיליון דולר.
עוד עולה מן הנתונים, כי רק 49 חברות היי-טק ישראליות גייסו הון ברבעון הראשון של שנת 2009, לעומת 81 חברות שגייסו הון ברבעון הקודם ו-92 חברות שגייסו הון ברבעון המקביל אשתקד. עם זאת, ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 4 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 3.5 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-4.6 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
הנתונים עולים בקנה אחד עם המגמה שנרשמה בארה"ב ברבעון הראשון, שכן דו"ח ה-Money Tree שפורסם לאחרונה בארה"ב העיד על ירידה של 47% בהשקעות קרנות ההון סיכון ברבעון הראשון של 2009 לעומת הרבעון הקודם, וכן על ירידה של 37% במספר החברות המגייסות.
נתוני הדוח מצביעים על כך שחל גידול בחלקן של העסקאות הגדולות (השקעה של מעל 10 מיליון דולר לחברה) שבוצעו ברבעון המדווח מתוך סך ההשקעה שבוצעה. במהלך הרבעון בוצעו 7 עסקאות גדולות בהיקף של כ- 106 מיליון דולר, אשר היוו 55% מסך ההשקעה שבוצעה הרבעון, זאת לעומת 4 עסקאות גדולות בהיקף של כ- 56 מיליון דולר אשר היוו 19% מסך ההשקעה ברבעון הקודם ולעומת 12 עסקאות גדולות בהיקף של כ- 170 מיליון דולר אשר היוו 40% מסך ההשקעה ברבעון המקביל אשתקד.
לדברי יוסי פילוס, שותף ומנהל תחום הייעוץ וההיי-טק בקסלמן וקסלמן PwC ישראל, "הצפי לקיטון בהיקף ההשקעות התממש גם ברבעון זה. הגורמים האובייקטיביים למגמה זו נותרו בעינם ונראה ששינוי במציאות זו אינו צפוי בטווח הקרוב".
רובי סולימן, שותף בתחום ההיי-טק בקסלמן וקסלמן PwC ישראל ציין כי, "תוצאות רבעון זה יותר מכל מבטאות את חששות הקרנות נוכח המשבר והעובדה כי הן מתכוננות לחורף ארוך. בהעדר שינוי מהותי בכלכלות העולם, רמת ההשקעות במצב אי הוודאות השורר כיום תיוותר נמוכה. מנגד, עם התארכות המשבר והעמקתו, יותר חברות יזדקקו למימון נוסף מהקרנות, דבר שייצור לחץ על הקרנות להגדיל את השקעותיהן, ויחמיר את מאבק ההישרדות של החברות בענף. בנוסף, זה כמה רבעונים שאנו מתריעים על רמת ההשקעות הנמוכה בחברות בשלב ה- Seed. ברבעון זה, 2% בלבד מסך ההשקעה הופנה ל- 3 חברות בשלב התפתחות סיד - שפל של כל הזמנים, אשר אם יימשך, ייפגע בעתידו של ההיי-טק הישראלי".
קרנות ההון סיכון המקומיות השקיעו כ- 94 מיליון דולר, המהווים כ- 48% מסך ההשקעות ברבעון הראשון של שנת 2009. זאת לעומת כ- 142 מיליון דולר, שהיוו כ- 49% מסך ההשקעות ברבעון הקודם ו- 204 מיליון דולר שהיוו כ- 48% מסך ההשקעות ברבעון המקביל אשתקד.
בנוסף להשקעה בחברות היי-טק המקיימות פעילות בארץ, השקיעו קרנות ההון סיכון המקומיות כ-8 מיליון דולר ב-4 חברות היי-טק זרות, להן אין פעילות בארץ. זאת בהשוואה לכ-32 מיליון דולר אשר הושקעו ב-9 חברות זרות ברבעון הקודם, ו-21 מיליון דולר שהושקעו ב- 10 חברות זרות ברבעון המקביל אשתקד.