הפעם היתה אחידות: כל חברי הנהלת בנק ישראל המליצו לפישר על הורדה של 0.25% בריבית

עוד צוין בדיון שכאשר הריביות למפקידים קרובות לאפס ייתכן שינוי בהרכב תיק הנכסים של הציבור: מעבר של הציבור מפיקדונות בנקאיים לחשבונות עובר ושב, ומעבר לנכסים אחרים כגון אגרות חוב ומטבע חוץ
קובי ישעיהו |

בניגוד לפעמים קודמות, בהחלטת הריבית האחרונה ב-23 במרץ בה החליטו בבנק ישראל על הורדת הריבית ב-0.25% לרמה של 0.5% היתה איחדות דעים. חמישה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון לגבי החלטת הריבית לחודש אפריל, כל חברי הנהלה המליצו לנגיד הבנק המרכזי, סטנלי פישר, להוריד את הריבית ב- 0.25 נקודת האחוז לרמה של 0.5 אחוז.

כל חברי ההנהלה המשתתפים בדיון הביעו את דעתם שלאור המיתון במשק נדרשת מדיניות מוניטרית מרחיבה התומכת בעידוד הפעילות הכלכלית. המשתתפים סברו כי חשוב שהבנק יפחית את הריבית בחודש זה בכדי לעודד את הפעילות הכלכלית ולשפר את הנזילות בשווקים הפיננסיים. זאת, בהינתן הערכות החזאים המקומיים (בממוצע) כי במחצית השנייה של 2009 האינפלציה (בהסתכלות לשנים עשר חודשים אחורה) צפויה להיות מתחת ליעד, והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה (הנגזרות משוק ההון) נמוכות מהגבול התחתון של היעד.

בהינתן ההערכות כי בעת זו נדרשת מדיניות מוניטרית מרחיבה, מרבית הדיון התרכז בשאלת אופן ניהול המדיניות המוניטרית ברמות ריבית מאוד נמוכות ובהשלכות של הורדת הריבית הנוספת על המשק בכללותו ועל המערכת הפיננסית בפרט.

המשתתפים המליצו להפחית את הריבית במטרה שהריביות הממוצעות על אשראי לחברות ולמשקי בית במשק ירדו. בהקשר זה צוין שהתמסורת בין הפחתת הריבית של בנק ישראל להפחתת הריבית הבנקאית ללווים במשק יורדת ברמות ריבית כה נמוכות. זאת, בהינתן שהבנקים שומרים על מרווח בנקאי (בין הריבית על האשראי שהם גובים והריבית על הפיקדונות שהם משלמים), ובמצב הנוכחי הבנקים מוגבלים ביכולתם להפחית את הריבית למפקידים הקרובה לאפס.

עוד צוין בדיון שכאשר הריביות למפקידים קרובות לאפס ייתכן שינוי בהרכב תיק הנכסים של הציבור: מעבר של הציבור מפיקדונות בנקאיים לחשבונות עובר ושב, ומעבר לנכסים אחרים כגון אגרות חוב ומטבע חוץ.

בדיון צוין כי הבנק יגביר את השימוש בכלים נוספים כדי ליצור הרחבה מוניטרית. כידוע, בנק ישראל החל ב-17 בפברואר לרכוש איגרות חוב ממשלתיות בבורסה לניירות ערך. רכישת איגרות החוב הממשלתיות (בשוק המשני) לטווחים הבינוניים והארוכים תומכת באופן ישיר בהורדת הריבית במשק גם לטווחי הזמן הארוכים יותר, ובכך מסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק.

בדיון צוין כי ב-26 במרץ, כחלק מהמדיניות המוניטרית לעידוד הצמיחה, יודיע בנק ישראל על הגברת הרכישות של אגרות חוב ממשלתיות. כמו כן, יודיע הבנק כי ימשיך לרכוש מטבע חוץ במסגרת התוכנית להגדלת יתרות מטבע החוץ. כל ההזרמות הנובעות מרכישות אגרות החוב ומטבע החוץ יעוקרו בכדי שריבית בנק ישראל לחודש אפריל תיקבע ברמה עליה הוחלט.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה