UBS על הבנקים הישראלים: "ניתחנו נתונים מ-1984 והמצב לא נראה טוב"

במחלקת המחקר של הבנק השוויצרי צופים כי הפרשות הבנקים הישראלים יהיו גבוהות משמעותית מהציפיות בשוק והבנקים עלולים עוד לגייס כסף
אריאל אטיאס |

בניתוח רחב על ענף הבנקאות הישראלי ב-UBS מוציאים הבוקר (ב') עדכון פסימי על הענף כיוון שהם מאמינים, כי הפרשות הבנקים יהיו גבוהות משמעותית מהציפיות בשוק וכתוצאה מכך תוצאות הבנקים יפגעו מאוד ויהיו נמוכות בהרבה מהתחזיות המוקדמות.

מנהל מחלקת המחקר, דארן שאו והאנליסט רמי מאירסון, נותרים מודאגים מהרווחיות הנמוכה של הבנקים הישראלים ומאמינים שהירידה החדה ברווחיות, עקב הזינוק בהפרשות, יכולה לפגוע בהון של הבנקים ולהכריח אותם לגייס כספים. "אנחנו מאמינים שיש קשר ישיר בין היכולת הבסיסית של הבנקים הישראלים להרוויח לבין כושר הפירעון שלהם בטווח-הרחוק".

ב-UBS הלכו אחורה וניתחו נתונים של בנק ישראל מאז 1984, כאשר הממשלה הלאימה את הבנקים. הנתונים הצביעו על כך שהפרשות הבנקים עלו בתקופה שבין 1984-1995 ב-50% בהשוואה לממוצע הרב-שנתי וירדו מתחת לרמה הממוצעת בשנים שבין 1996-2007.

"אנחנו מאמינים שב-2009 ההפרשות יעקפו את הממוצע השנתי ב-40% (ב-2008 הפרשות הבנקים עמדו על 70% מהממוצע השנתי). אנחנו מאמינים שקונצנזוס האנליסטים לא מגלם אפשרות של האטה חמורה בכלכלה המקומית - בשיעור הגבוה ביותר מזה עשורים. אנחנו מאמינים, כי במידה והכלכלה תמשיך להידרדר יש סיכון לתחזיותינו וסיכון גבוה בהרבה לקונצנזוס התחזיות".

ב-UBS ניתחו גם את מגמות התשואה על ההון (Return on equity - ROE) של הבנקים ולפיך אומרים, כי יכולת הרווח המגולמת בתשואה על ההון הנוכחית היא במקרה הטוב, שוות ערך למספר חד-ספרתי גדול. ממוצע ה-ROE של הבנקים עמד על 8.4% (מהפעילות השוטפת) בין השנים 1989-2007 ובבנק השוויצרי מאמינים שהערכה זהירה מידי לא תגלם ערך מספר דו-ספרתי כאשר מסתכלים על העתיד.

בכך חוזרים ב-UBS על המלצת מכירה לבנק לאומי ובנק דיסקונט (דיסקונט א) ומציינים שהערכותיהם לבנקים לשנת 2009 הם לרווח של 20 אג' והפסד של 13 אג', בהתאמה. כאן נציין, שקונצנזוס האנליסטים עומד על רווח של 1.01 ש' למניית לאומי ורווח של 61 אג' למניית דיסקונט. בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות נמצאים בהמלצת החזק.

הבוקר, כחודש לאחר פרסום אזהרת הרווח החמורה לרבעון הרביעי של 2008, הנהלת בנק לאומי החליטה לעדכן למטה את הערכותיה המוקדמות. הבנק צופה כעת, כי ההפסד הרבעוני הסתכם בכ-1.16 מיליארד שקלים, לעומת תחזיותיהם הקודמות להפסד שבין 700-800 מליון שקלים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה