הלמן אלדובי: המבחן האמיתי למשק הישראלי הינו מדדי מאי ויוני ולא המדד שיפורסם היום

כלכלני גאון: הדולר מתקן למטה בטווח הקצר אולם לאחר מכן ימשיך להתחזק
קובי ישעיהו |

שבוע המסחר בתל-אביב נפתח על רקע העליות בשבוע החולף בארה"ב ובמזרח הרחוק. יחד עם זאת, יום המסחר האחרון בארצות הברית הסתיים בעליות קלות בלבד. כך אומרים היום בסקירה השבועית של קבוצת הלמן-אלדובי. "התחושה בשווקים הייתה כי השוק ניסה בכוח להציג עוד יום של מדדים ירוקים" אומר דן הלמן, הלמן-אלדובי קרנות נאמנות.

"אם ביום שני, עת ייפתח המסחר בארה"ב, נחזה במסכים אדומים, גם בישראל נחזור לראות ירידות" מעריך הלמן. בשבוע החולף, המשיך ענף הבנקאות המקומי להיות שק חבטות של שוק ההון וחברות הדירוג. אמנם, אומר הלמן, "מצבם של הבנקים בישראל איננו מזהיר, אך יש לזכור כי הבנקים הינם בבואת המשק כולה. לכן, כאשר המשק נכנס למיתון קשה, הרי גם אורם של הבנקים לא יזרח. יחד עם זאת, אין סכנה ממשית לפשיטת רגל של בנק בישראל ומגזר הבנקאות המקומי סובל מהסנטימנט השלילי למגזר זה בעולם ללא הצדקה ממשית. בנק ישראל נוקט בצעדים מחמירים, ובצדק, עם המערכת הבנקאית בישראל כדי לסייע ולשמור על יציבותה. רמת המכפילים בהם נסחרות מניות הבנקים הינה זולה ביותר בהסתכלות לטווח הבינוני-ארוך".

השבוע פרסם בנק ישראל את הערכותיו למשק לשנת 2009. גם בתסריט האופטימי כלכלת ישראל תתכווץ בשיעור של 1.1%. במיתון הקודם של שנת 2002, התכווץ התוצר בשיעור של כ-0.5%. כלומר, המשבר הנוכחי הינו חמור בהרבה ביחס לקודמו.

לעומת זאת, כאשר מסתכלים על מצבה של ישראל ביחס לשאר העולם אזי, שיעור התכווצות המשק המקומי הינו קטן משמעותית מאשר במרבית העולם המערבי. בשנת 2002, המצב היה הפוך. אמנם, ישראל איננה אי בודד בעולם הכלכלי אך המשק הישראלי בוגר יותר ויציב יותר מאשר בשנת 2002.

היום, יתפרסם מדד המחירים לצרכן. גם הפעם, מציינים בהלמן אלדובי, קיים קושי ממשי לחזות את המדד מכיוון שישנם כוחות רבים אשר השפעתם מנוגדת למדד וקשה לאמוד אותם. ממוצע תחזיות האנליסטים עומד על מדד סביב האפס. אפשר להעריך כי מדד מרץ יסמן את סוף עונת המדדים השליליים.

"אמנם אין להמעיט בחשיבותו של מדד חודש מרץ הנוכחי אך מה שחשוב יותר הינם המדדים הבאים" אומר הלמן. "בחודש אפריל צפוי מדד חיובי עקב השפעתו של חג הפסח על המדד אך המדדים הבאים בתור הינם של חודשים מאי ויוני הינם קריטיים. יש בכוחם של מדדים אלו לחזות את עומקו של המשבר. אם בחודשים מאי ויוני יתפרסמו מדדים שליליים חריגים, אזי ישראל נכנסת לתהליך של דיפלציה אשר אינו מתומחר כיום בשוק". לדבריו, עד מאי יש מספיק זמן בכדי שקברניטי המשק יתכסו עצה ויוציאו במשותף תוכנית לעידוד המשק אשר תיטע בטחון בקרב המעסיקים, המשקיעים וכלל המשק.

בעולם, בעיקר מחכים. מחכים לבשורות טובות, לאינדיקציות כי מאות מיליארדי הדולרים אשר מוזרמים למשק הראלי והפיננסי מתחילים לחלל ולהשפיע. כרגע, הבשורות הללו מגיעות טיפין. החשש העיקרי הוא טיפוח תקוות שווא. קריאות והכרזות על יציאה מהמשבר עד סוף השנה יש בהן פוטנציאל רב יותר להזיק מאשר להועיל אם וכאשר הן יתבדו.

החשש מפני בועה באג"ח ממשלת ארצות הברית לטווח הארוך עדיין כבד ומעיב על שוק האג"ח גם בארץ. התנהגותה הבלתי צפויה של ממשלת סין, שהינה הנושה הגדולה ביותר של ארה"ב (כטריליון דולר באגרות חוב) ממשיכה לזרוע תנודתיות בשווקי העולם עם הכרזותיה לגבי החשש מהגרעון של ארה"ב. תגובת הממשל האמריקני לא אחרה לבוא כאשר נשיא ארה"ב מצהיר על יעד של צמצום הגרעון במחצית תוך ארבע שנים. ללא ספק, הסוגיה המרכזית בעתיד הקרוב הינה סביב אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח הארוך. התפוצצות הבועה עלולה להיות מסוכנת לכל מי שמחזיק אג"ח ממשלתי ארוך .

כלכלני גאון: הדולר ימשיך להתחזק

בשבוע האחרון, הדולר נחלש מול השקל בכ- 1.5% משער של 4.234 שקל לדולר לשער של 4.171 שקל לדולר, בדומה להיחלשותו מול היורו, כאשר אחת הסברות להיחלשות הינה העליות החדות להן היינו עדים בשווקי המניות של חו"ל (10% בתוך שבוע) או מימוש רווחים בדולר מצד המשקיעים לאחר עלייה כה ארוכה.

כלכלני בית ההשקעות גאון מעריכים כי בשבוע הקרוב הדולר ימשיך להיסחר בטווח שערים של 4.15-4.25 שקל לדולר, כאשר בטווח של השבועות הקרובים, היעד שלהם עומד על 4.35 לדולר. מבחינה טכנית, הדולר קרוב לרמת התמיכה 4.16 שקל כאשר אין שום וודאות כי רמה זו תחזיק מעמד וייתכן שנהיה עדים לירידה עד 4.08 שקל לדולר. בעתיד הרחוק יותר, בהתעלם מן הרעשים, רמת ההתנגדות הקריטית ביותר עומדת על 4.32-4.35 שקל לדולר.

על שוק האג"ח אומרים בגאון כי "באופן כללי, אנו מעדיפים את האפיק השקלי על הצמוד ובמבט קדימה לשבוע הקרוב, בהתחשב בעובדה שהשוק מגלם ירידה נוספת של 0.25% בריבית, אנו ממליצים להתמקד במח"מ הבינוני של 4 שנים (שחר 2682), שכן בקצרים התשואה נמוכה מדי, ובארוכים אינה מפצה דיה על הסיכון מתרחיש של עלייה חדה בגרעון או התחזקות חזקה בדולר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה