אורי גרינפלד: "פישר שם את האמינות שלו על כף המאזניים בפעולות בשוק האג"ח"

כלכלן המאקרו של כלל פיננסים: "אני מעריך שמדד פברואר יישאר ללא שינוי, אם כי במדד הזה יש הרבה מקום לטעויות בעיקר בגלל סעיף הדיור"
קובי ישעיהו |

היום (ב') יתפרסם מדד חודש פברואר לאחר סיום המסחר בבורסה. מרבית כלכלני המאקרו במשק מעריכים שהמדד צפוי לרדת בשיעור של 0.1%-0.2%. בשיחה עם Bizportal אומר אורי גרינפלד, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, "אני מעריך שהמדד יישאר ללא שינוי, אם כי במדד הזה יש הרבה מקום לטעויות בעיקר בגלל סעיף הדיור שמרכיב כ-20% מהמדד. בפברואר אין הרבה חוזים שמתחדשים, אז סטיית התקן בסקר של הלמ"ס גדלה. יהיו ירידות במחירי המזון, במחירי הלבשה והנעלה ובמחירי הדלקים".

"אם מסתכלים קדימה, אנחנו מעריכים שבשנת 2009 תהיה אינפלציה אפסית, כשלאחר מכן נתחיל לראות עליה בסביבת האינפלציה, חלק כתוצאה מההתאוששות במשק וחלק מפעולות של בנק ישראל שמגדילות את כמות הכסף במשק וגורמות ללחצים אינפלציוניים. זה, אגב, חלק מהמטרה של בנק ישראל. כשהוא רואה שהאינפלציה נמוכה מהיעד אז הוא פועל להגדיל אותה".

בנק ישראל, נזכיר, הכריז לפני כחודש על התערבות בשוק האג"ח הממשלתי במטרה מוצהרת להוריד את התשואות ואת הריביות לטווח בינוני וארוך כדי להקל על מחנק האשראי במשק. בעקבות ההודעה נרשמו עליות תלולות בשוק האג"ח אולם לאחר מכן שבו האג"חים וירדו, במקביל למגמה בשוקי האג"ח בעולם.

"ההתערבות בשוק האג"ח אמורה ליצור ביקושים. יש פה בעיה כי כשבנק ישראל מכריז דבר כזה (שהוא רוצה במפורש לפעול להורדת תשואות) אז הוא שם את האמינות שלו על כף המאזניים. יש השפעות אקסוגניות שלא בשליטת בנק ישראל. ראינו בשבועיים האחרונים עליית תשואות באג"ח הארוכות, כתוצאה מהמגמה העולמית. אם נוסיף לזה גם את החששות מגרעון שהולך וגדל (אנחנו מעריכים שיהיה גרעון של 6%-6.5%), כל אלה עובדים כנגד הקניות של בנק ישראל", אומר גרינפלד.

"נכון שאם בנק ישראל לא היה מתערב התשואות היו עוד יותר גבוהות. ההשפעות החיצוניות כרגע הרבה יותר חזקות. אני מאמין שבטווח הארוך, ברגע שתהיה ממשלה ותקציב, ויהיה יותר ברור מה קורה מצד הגרעון, ייתכן שיהיה פחות לחץ על הארוכות וההשפעה של בנק ישראל תורגש יותר".

"ההתערבות בסך הכל חדשה לשוק כמו שהיא חדשה לבנק ישראל. הם ילמדו את הנושא תוך כדי פעולה. הנושא הזה מאוד חשוב למשק. אם הם יצליחו זה יכול מאוד לעזור לעניין של מחנק האשראי והקלתו. לממשלה יהיה מאוד מאוד קשה לעשות הרחבות השנה, כך שכובד המשקל הוא על בנק ישראל. הם משתמשים בכלים חדשים ולכן מאוד קשה לנתח את זה כעת, גם לנו וגם להם בבנק ישראל. עדיין לא ברור כיצד הם פועלים בשוק ובאיזה היקפים".

לסיום אומר גרינפלד "אני חושב שבנק ישראל עושה עבודה נהדרת מתחילת המשבר, הם גמישים ופועלים במהירות ומקדימים בדרך כלל את המגמה. בנושא של הורדת הריביות באג"חים הבינוניים והארוכים זה לא יהיה פשוט. בשוק המט"ח הם הצליחו גם בגלל התחזקות הדולר בעולם. יכול מאוד להיות שהם יצליחו גם כאן אבל עוד מוקדם להעריך".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה