ת"א תחזיק מעמד? "קשה לי להאמין שפער התשואות ימשך לאורך זמן"

כך אומר רון אייכל ממיטב בשיחה עם Bizportal. זיו פניני ממגדל: "שבירת רמת השפל בת"א תלויה במשקיעים המוסדיים"
אריאל אטיאס |

שוקי ההון ברחבי העולם נסחרים בימים האחרונים בירידות חדות ובעצם בודקים רמות שפל חדשות במה שמזכיר מאוד את הימים שאחרי קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. גורו ההשקעות וורן באפט שיצא בשלהי אוקטובר בקריאה למשקיעים - תשקיעו בחברות אמריקניות - הודה, כי עשה מספר טעויות בשנה האחרונה.

רון אייכל האסטרטג הראשי של מיטב בית השקעות אומר הבוקר בשיחה עם Bizportal, כי "הבעיה הגדולה היא שהסקטור הפיננסי לא מתייצב והמשקיעים לא מצליחים להבין כמה עמוק הבור".

ענקית הביטוח האמריקנית AIG דיווחה אתמול (ב') על ההפסד הגדול אי-פעם לחברה אמריקנית כלשהי. בלונדון, דיווח הבנק הגדול באירופה, HSBC, על גיוס הון בסך של 17 מיליארד דולר, בהמשך לצניחה ברווחים, זאת רק שבוע אחרי שבנק אוף סקוטלנד דיווח על ההפסד הגדול אי-פעם לחברה בריטית.

השאלה הגדולה - מה כוללת התוכנית של גייטנר

"השיאים השליליים ממשיכים להישבר ומגבירים את אי-הוודאות. המשקיעים ציפו שהתוכנית של גייטנר תספק את הסחורה ובינתיים התבדו", אומר אייכל ומוסיף, כי כדי להחזיר מעט מהביטחון לשווקים, צריך לדעת כמה כסף צריך לשים בחברות הפיננסים כדי שהעסק ייפתר.

בחודש שעבר, מיד לאחר שנכנס למשרד האוצר האמריקני, הציג טימותי גייטנר פיתרון של מבחני מאמץ שבעצם בוחן כמה כסף החברות יכולות להפסיד בתרחישים שונים. "הבעיה שהוא לא הציג מה הפרמטרים של מבחני המאמץ וזה יוצר חשש בשווקים שגם בממשל לא יודעים".

"באירופה המצב לא יותר טוב", אומר אייכל. הכלכלה הגרמנית התכווצה בשיעור של 8.4% ברבעון האחרון של 2008. "שם קשה באותה מידה".

אז למה שוק ההון הישראלי לא מגיב באותה העוצמה? אייכל אומר כי "יש קורלציה חזקה בינינו לבין העולם ואני מצפה שהיא תמשיך. לכן קשה לי להאמין שהניתוק, לכאורה, ימשך לאורך זמן".

לגבי המוסדיים שהחלו מזרימים כספים לתוך השוק הישראלי מאז תחילת השנה, אור אייכל, כי הוא מאמין שהם יפנו יותר לאפיקים הסולידיים ובייחוד לשוק האג"ח. "יש עדיין תשואות נאות מאוד באגרות החוב. כמו כן, קרנות המנוף של משרד האוצר צפויים לסייע. לכן אני מאמין שמנהלי ההשקעות יעדיפו להסתכן פחות ויפנו לאגרות החוב האיכותיות ודרג הביניים".

נבדוק את רמות השפל של נובמבר?

מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון גם רואה בחוסר הוודאות בנוגע לבנקים כבעיה הגדולה. "כל פעם שמתפרסמת תוכנית המשקיעים שואבים תקווה, אך כאשר מגיעות התוצאות הפיננסיות או יותר נכון, לא התוצאות של התוכנית, זה מבהיר לכולם, כי התמונה הכוללת לא טובה וזה גורר סנטימנט שלילי מאוד".

"השווקים באירופה ובארה"ב, ששם הבעיה בשוק הפיננסי מאוד, קשה נראים רע ביותר. השווקים האחרים, כולל השוק הישראלי נתפס יותר דפנסיבי, ולפחות במונחים של מטבע מקומי", פניני אומר.

האם השוק יבחן את רמות השפל אליהם נפל ב-23 בנובמבר? פניני מסביר, כי "זה תלוי במידה גדולה מאוד במשקיעים המוסדיים. צריך לזכור שבסוף 2008 הם החזיקו במזומנים רבים והשאלה האם הם ימשיכו להגדיל חשיפה או לא".

מבחינת המשקיעים הזרים הסיפור קצת שונה, כיוון שהם מסתכלים על השוק במונחים דולרים ולכן הם ספגו ירידות חדות בשוק הישראלי, בשיעור גבוה יותר מהמשקיעים הישראלים. הדולר התחזק בשיעור של 10.7% מתחילת 2009.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה