שוק האשלג כמרקחה: החברות מקצצות, התנודתיות נמשכת והמשקיעים מחכים ליציבות

יובל זעירא, ראש מחלקת המחקר ב-IBI: "עד להתבהרות התמונה אנו ממליצים לקחת צעד לאחור ולא ללכת נגד המיתון הגדול שאותו אנו חווים". מניית כיל יורדת 6.9%
אריאל אטיאס |

שוק הדשנים מספק היום (ג') הוכחה נוספת שהמילה האחרונה עדיין לא נקבעה. התנודתיות שאפיינה את הענף בשנה הקודמת ממשיכה גם בתחילת השנה החדשה. בחודשים האחרונים הוכיחו יצרניות הדשנים ברחבי העולם, כי הם מוכנות להתפשר בכמות אך לא במחיר.

התנודתיות נמשכת

בחודשיים האחרונים מניות הדשנים זינקו בשיעורים חדים ביותר. כיל הישראלית הוסיפה 65.4% לערכה מאז ה-23 בנובמבר. פוטאש הקנדית עלתה ביותר מ-60% מתחילת דצמבר (לפני הירידה אתמול). מניית אגריום עלתה בכ-46% בתקופה דומה.

בכך תיקנו החברות מעט מהירידות שרשמו במהלך המחצית השנייה של 2008, כתוצאה מסנטימנט שלילי שהביאה לירידה החדה במחירי הסחורות והנפט. החשש ממיתון גלובלי וירידה בצריכה של המדינות המתפתחות הביא לצניחה של יותר מ-75% במחירי הנפט.

ההתאוששות במניות נבעה מצעדי חברות הדשנים לצמצום ההיצע והתאמתו לירידה בביקושים, צעד שנועד לשמר את המחירים הגבוהים השוררים בענף. ענקיות הדשנים המובילות פוטאש, אגריום, k+s הגרמנית, יצרנית האשלג הרוסית סילבינט (אתמול הודיעה על צמצום ייצור האשלג ב-1 מיליון טון) ועוד רבות אחרות הודיעו על הפחתות חדות שהורידו את ייצור האשלג להיקף עולמי כולל של כ-5 מיליון טון.

כמו כן, תמך במניות התיקון במחירי הסחורות. מחירי הגרעינים עלו בחודש האחרון ותמכו בחקלאים. אפילו שער החליפין עשה מעט עבודה כאשר השינוי בשער החליפין של הדולר מול הריאל במקביל לעלייה במחירי הסויה גרר מחירים בברזיל הקרובים מאוד לאלו שנרשמו בימי השיא, בשלהי 2008.

אך בימים האחרונים החלו המניות לשנות כיוון ולהיסחר בירידות חדות. בחדשות אחרונות, יצרנית הדשנים הגרמנית K+S הודיעה, כי היא לא מתכננת לחתוך בביקושים ביותר מהכמויות עליהן כבר הודיעה בדצמבר. הודעה שבימים כתיקונם אמורה לתמוך בשוק, שכן החברה אינה רואה צורך לחתוך יותר בתפוקה.

הודעה נוספת, גררה ירידה חדה במחירי הגרעינים: משרד החקלאות האמריקני (USDA) פרסם אתמול (ב') את התחזיות להיצע והביקוש למוצרי החקלאות העולמיים (WASDE), אשר הצביע על עלייה במלאי הגרעינים בעולם.

זעירא: חדשות רעות ממפעלי אתנול ומהתחזית והתקציב הכלכלי של ארה"ב

אנליסט בית ההשקעות IBI, יובל זעירא, אומר היום, כי "מספר אירועים של הימים האחרונים הביאו לירידות מחירים מחודשות במחירי הסחורות החקלאיות ולשאלה האם בכלל מחירי הסחורות יתאוששו בטווח הנראה לעין".

זעירא מציין את הגידול במלאים כגורם ישיר לירידה החדה שנרשמה אמש במחירי הסחורות החקלאיות (מחיר התירס ירד ב-7.3%, מחיר הסויה השיל 6.7%).

"חוסר היציבות במחירי התירס משפיעה לרעה על מפעלי אתנול בארה"ב, כאשר התנודתיות החריפה גוררת שינויים חדים בחומר הגלם העיקרי לייצור", אומר זעירא ומזכיר, כי קרוב ל-25% מצריכת התירס בארה"ב בשנת 2008 הגיעה מצד יצרני האתנול.

"למרות שירידת מחיר התירס לאחרונה חיובית למפעלים אלו, במקביל נרשמה ירידה במחירי הדלקים הקונבנציונליים (בנזין, סולר) ודלקים אלו מהווים מוצר תחליפי" הוא אומר ומציין, כי "מפעלי אתנול רבים עדיין רואים מחירי גלם גבוהים בשל חוזים וגידורים שנעשו בעבר".

דבר נוסף המעיב לאחרונה על הסקטור הוא אי השילוב של הוצאה על תחום האגרו ועל עזרה לחקלאים בתחזית והתקציב הכלכלי לשנים 2009-2019 של הממשל האמריקני. "מגמה זו מנוגדת למדיניות האמריקנית בשנים קודמות בהן היו מחירי הסחורות נמוכים כאשר החקלאים האמריקאים נעזרו באופן קבע בסובסידיות של הממשל".

זעירא מסכם ואומר, כי "בטווח הקצר צפוי לחץ על תחום הדשנים שמתבטא בירידות מחירים כפי שאנו חוזים בחנקן ובפוספט ובעצירת הרכישות כפי שאנו רואים באשלג. קשה היום לחזות מה יהיה מחיר האשלג במחצית השנייה של 2009 ובנוסף למחירי הסחורות ישנם פרמטרים נוספים במשוואה כשהעיקרי שבהם הוא צד היצע הדוק שמעדיף קיצוץ ביצור על הורדת מחירים. בנוסף יש לקחת בחשבון את החוזה עם ממשלת סין אשר עשויה לדרוש ירידת מחירים ועוצמתה של סין היא יחסית גבוהה במיוחד בשנה זאת ובמיוחד מול יצרניות מבריה"מ לשעבר שמוכות מהמשבר הכלכלי".

"כאשר מחירי הסחורות והדשנים יתייצבו (תהליך שיכול לארוך כשנה) הביקושים לדשנים יחזרו לעלות וגם החברות יוכלו לחזור לתוואי הצמיחה ארוך הטווח. עד להתבהרות התמונה אנו ממליצים לקחת צעד לאחור ולא ללכת נגד המיתון הגדול שאותו אנו חווים", זעירא אומר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה