אבנר סטפק: "הגופים משותקים מפחד אבל כשיגיע התיקון, הוא יהיה אלים"
משבר 1929 או לא, שוק ההון נמצא כיום באחת התקופות הפחות טובות שלו בעשרות השנים האחרונות. מדד המעו"ף קרוב להשלים ירידה של 50% מהשיא תוך שנה אחת בלבד וחמור יותר - מדדי התל בונד איבדו לא פחות מ-18% ו-33% (תל בונד 20 ותל בונד 40 בהתאמה) מאז תחילת ספטמבר.
על רקע אווירה קודרת זו, נאות אבנר סטפק, מנכ"ל בית ההשקעות מיטב, לשוחח עם Bizportal על המצב בשווקים, על הפסיכולוגיה, על אפיקי ההשקעה השונים ונושאים נוספים.
כשאני אומר "נאות", אני מתכוון לכך שלאחר קצת יותר משנה של משבר, רבים מהמנכ"לים של בתי ההשקעות הגדולים מעדיפים שלא להביע את דעתם על השוק, הרי כל התחזיות כבר התנפצו ואף אחד לא יכול "לצאת טוב" מאף ראיון. ובכל זאת סטפק נאות להתראיין.
סטפק התייחס לעניין ואמר, כי "ברור שבימים שלדברים כמו תימחור אין משמעות, לא כ"כ משתלם לאנשי המקצוע להגיד את האמת המקצועית שלהם, הרי קצב הדברים כ"כ מהיר שכמעט קשה לעקוב ובכל זאת, דעתי היא שחשוב דווקא בימים אלו להיות בפרונט ולא להסתתר".
אתה אומר שלתימחורים אין משמעות אבל מה אתה אומר ללקוח שנמאס לו להפסיד ורוצה לצאת?
"בעיקר בעניין האג"חים זו כנראה טעות לצאת כעת אבל קודם כל זה תלוי מי זה הלקוח. דינו של לקוח בן 60 אינו כדינו של לקוח בן 30. אדם בן 60 שמחזיק כעת ברכיב מניות גבוהה, בהחלט צריך לשקול לחתוך הפסדים גם ברמות האלה, לגבי אדם בן 30 זה סיפור אחר. כך או כך, למי שאין אופק השקעה של לפחות שנתיים-שלוש, אין לו מה לחפש בשוק הזה".
"עם זאת, באופן כללי, הרציונאל אומר שיש מקום להגדיל חשיפה לאג"חים קונצרנים, הרי יש לא מעט חברות (ואפילו הרבה) נסחרות בתשואה של למעלה מ-10% פלוס מדד, זה אטרקטיבי בהרבה מהשקעה במניות".
אז שוק האג"ח הקונצרני זו הזדמנות?
"אני רוצה להדגיש, שלדעת מתי נראה התאוששות בשוק אני לא יודע אבל ההנחה שלי היא שלפני שנראה התאוששות במניות, אנחנו נראה התאוששות באג"חים הקונצרנים. כמו שאמרתי, כאשר אג"חים רבים כ"כ נסחרים בתשואות גבוהות כ"כ, זה הרבה פחות אטרקטיבי ללכת ולהשקיע במניות. האג"חים הקונצרנים הם לב המשבר ובסה"כ צריך להבין שלא מדובר בשוק גדול כ"כ."
"יש בארץ אג"חים קונצרנים בהיקף כולל של כ-120 מיליארד שקל בלבד ובערך חצי מזה זה בחברות סמי ממשלתיות כגון חברת חשמל או הבנקים. במילים אחרות, זה שוק קטן ולא צריך הרבה כסף בשביל לשנות את המגמה. שלא תבין לא נכון, יש חברות שנמצאות במצב לא טוב ויהיו פה פשיטות רגל אבל המצב הנוכחי מגלם תרחיש גרוע מידי. יש פה אנומאליה וכשיהיה תיקון למצב הזה, הוא יהיה אלים".
ראינו לפני מספר שבועות סוג של נסיון של האוצר לטפל בלב הבעיה - באג"חים הקונצרנים, מה דעתך בעניין?
"אותה תוכנית, לפיה האוצר יאפשר שלא לשערך מטה 3% מהנכסים, היא לא יותר מאקמול. לא רוצה להיכנס פה לפרטים אבל האוצר צריך להתפקס על שוק האג"ח הקונצרני וכל הדרכים כשרות בעניין הזה, אם זה בצורה ישירה ואם זה בצורה עקיפה. כל שבוע שעובר ותשואות האג"ח הקונצרני נותרות ברמות גבוהות כ"כ זה שבוע נוסף ליציאה ממיתון".
האם כרגע הבעיה היא הבנקים שלא משחררים כסף?
"אני ממש לא מפנה אצבע מאשימה כלפי הבנקים ואפילו מבין אותם בסיטואציה הנוכחית. הם צריכים להגדיל את הלימות ההון שלהם עד לסוף 2009 והם נערכים לכך כבר היום בצורה של הקטנת האשראי. באופן כללי הבנקים יכולים לתת אשראי בריבית של 10% (על רקע הסיכון) אבל אותן חברות שייקחו את האשראי הזה יגיעו למצב בעייתי בתוך שנה-שנתיים כיוון שתהיה להם מעמסה רצינית מבחינת עלויות המימון, הבנקים לא רוצים להיכנס למצב הזה".
לסיכום - המצב לא פשוט, יש בך אופטימיות בנוגע למצב השוק?
"דבר ראשון לא מן הנמנע ש-2009 תהיה שנה מעולה לבורסה אבל גרועה לשוק, הרי הדברים האלה לא הולכים ביחד או לפחות לא מתחילים את המהלך ביחד. גם הירידות הגיעו כאשר המצב בשוק היה מעולה וצריך לזכור את זה".
"מעבר לכך, אני אופטימי באופן זהיר מאחר ולהערכתי המשבר שעומד לפתחו של המשק הישראלי הוא מספיק גדול כך שלא תהיה לממשלה ברירה אלא לצמצם את הנזקים, ולמשק הישראלי בהחלט יש את היכולת לצמצם את הנזקים. לכן אני סבור שנראה תיקון בשוק האג"ח הקונצרני ובסופו של דבר גם במניות. מי שמוכר היום כבר לא ייהנה מהעליות לכשיבואו והן יבואו, לא יעזור כלום".