יום תנודתי נסגר בת"א: קבוצת דלק זינקה 19%, החברה לישראל נפלה 12.8%
יום מסחר תנודתי ביותר עבר על הבורסה באחד העם. המדדים בבורסה בת"א תיקנו בחדות לקראת סגירת יום המסחר כאשר את המגמה הובילו מניות הנדלן. עם זאת, מדד המעו"ף שנסחר לקראת הסיום באיזון חזר ונפל בסגירה ביותר מ-2%.
היום החלו להתפרסם הנתונים הרשמיים של קופות הגמל וקרנות הפנסיה לחודש אוקטובר. כצפוי, התשואות של הקופות שבניהול כלל פיננסים ומגדל הצביעו על תשואה שלילית בשיעור של 6%-11% . בשוק חוששים כי הנתונים הקשים ייצרו לחץ של פידיונות על הגופים המוסדיים ועלולים להכביד השבוע. עם זאת נציין, כי לאור ההידרדרות האחרונה בישראל משרד האוצר עשוי להכריז השבוע על הרחבת תוכנית הגיבוי בגופים המוסדיים.
כמו כן, ממתינים בתל אביב לקבל הערכה על השפעתה על שוקי חו"ל של הצהרת מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם על ביצוע מהלכים חסרי תקדים לצורך החזרת הביטחון לשווקים ודחיפת הכלכלות קדימה. סממנים חיובים להודעת ה-G20, במידה ויפורסמו, יתמכו בעליות.
ביום שישי פורסם, כי מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר רשם עלייה של 0.1% ובכך העמיד את האינפלציה על שיעור של 4.5% מתחילת השנה. מן הנתונים הרשמיים ניתן לראות כי עליות נרשמו במיוחד בסעיפי ירקות טריים, שעלו בכ-5.2%, מחירי ההלבשה והנעלה עלו בכ-5%, מחירי הדיור טיפסו בכ-0.8% ומחירי המזון בכ-0.6%. לעומת זאת ירידות מחירים של כ-3% נרשמו במחירי הפירות טריים, מחירי התחבורה ירדו בכ-1.4% ומחירי תרבות ובידור ירדו באחוז שלם.
הנתונים תמכו בהחלטה המפתיעה של בנק ישראל להוריד בתחילת שבוע שעבר את הריבית בשיעור של 0.5%, במהלך שנועד לתמוך בצמיחה בישראל ולשחרר את שוקי האשראי המקומיים. היום פרסם בנק ישראל כי ציפיות האינפלציה בשוק ההון נפלו לרמה של 0.3% באוקטובר וב-30 הימים האחרונים, נתון שפותח את הדלת להמשך הורדות ריבית החודש ובחודשים הקרובים.
פתיחת היום הושפעה מהמסחר בוול סטריט, כאשר שוב עברו על המשקיעים מעבר לים שני ימי מסחר תנודתיים מאוד. תחילה ביום חמישי לאחר יום מסחר תנודתי היה נראה כי המשקיעים הרימו ידיים והמדדים נפלו כמעט 4% בדרך ליום רביעי רצוף של ירידות. לקראת נאומו של בוש בדבר כינוס פסגת של 20 המדינות המובילות כלכלית (G-20) החלו המדדים לשנות מגמה באופן דרמטי ובסופו של יום המסחר, סגרו המדדים המובילים בעליות שערים חדות: הדאו ג'ונס עלה 6.67%, מדד הנאסד"ק זינק 6.5% ומדד ה-S&P 500 טס 6.92%.
יום לאחר מכן, ביום שישי, לא הצליחו המשקיעים לשמור על המומנטום ויום של תקוות גדולות התחלף בפאניקה ובמכירות חיסול שלא היו מוכנים להישאר עם פוזיציות פתוחות לקראת הסוף שבוע. בסופו של דבר, מדד הנאסד"ק ירד 5% ומדד הדאו ג'ונס איבד 3.82%.
ביום שישי כלכלת גוש האירו נכנסה רשמית למיתון, לראשונה מזה 15 שנה, לאחר שרשמה רבעון שני ברציפות של צמיחה שלילית בשיעור של 0.2%. הנתונים תאמו את מרבית הערכות הכלכלנים המוקדמות.
אתמול, הנשיא הנבחר של ארה"ב, ברק אובאמה, האיץ במחוקקים האמריקנים לאשר במהרה חבילת תמריצים נוספת לכלכלה האמריקנית במטרה למנוע הידרדרות נוספת.
מדד המעו"ף סגר לבסוף בירידה של 2.2% לרמה של 672 נקודות לאחר שבמהלך המסחר נפל ל-650 נקודות. מדד ת"א-75 השלים מהפך תוך יומי מרשים ונסגר בעליה של 2.9% לרמה של 354 נקודות לאחר שנפל במהלך היום ל- 337 נקודות. מניות הנדל"ן, כאמור, הובילו את המהפך בשוק כשמדד מניות הנדל"ן סוגר בעליה של 11% לאחר שנפל ביותר מ-5% במהלך היום. מדד הבנקים, מנגד, סגר בירידה של 2.5% לאחר נפילה של יותר מ-6% במהלך היום.
הסערה בשוק האג"ח נמשכה גם היום, על רקע המשך הורדות דירוג אג"ח ו"אופק דירוג" של חברות ביטוח ונדל"ן מובילות. מדדי התל בונד רשמו ירידות חדות של עד 3.8% בהמשך לנפילות של הימים האחרונים.
מניות במרכז
מניית בזק סגרה בירידה של 1% לאחר שבבוקר נפלה ב-5%. ל-Bizportal נודע כי הסיבה לירידות ולמחזור החריג היא
מניות אפריקה תיקנו למעלה, לאחר נפילה של יותר מ-30% ביום חמישי. גם מניות דלק קבוצה זינקו ב-19% לאחר נפילה של כמעט 30% ביום חמישי. היום נודע כי אלעד גרופ, שבבעלות יצחק תשובה, הודיעה כי על אף משבר האשראי, הצליחה לגייס בתקופה האחרונה סכום כולל של מעל 500 מיליון דולר מבנקים בארה"ב ובקנדה. הגיוס נעשה על ידי החברה האם אלעד גרופ וכן על ידי החברות הבנות אלעד קנדה ואלעד נשיונל. בין הבנקים בהם בוצע הגיוס של מעל 500 מיליון דולר: hsbc, בנק אוף אמריקה, rbc, פירסט, נשיונל בנק ובנקים אחרים.
לאומי ירדה ב-2.5%. היום דיווחנו כי גליה מאור, מנכ"ל הבנק, הנחתה את מנהלי החטיבות להציג קיצוצים של עשרות אחוזים בסעיף ההוצאות, זאת כחלק מהערכות הבנק הגדול בישראל להאטה הצפויה לפקוד בחוזקה את המשק הישראלי. מנהלי החטיבות אמורים עד אמצע דצמבר להציג את תוכניות העבודה שלהם ל-2009 ואז יתכנסו ראשי הבנק לדון בתוכניות אלו.
מניית כור נסחרה גם היום בירידות. בחברה, מקבוצת אידיבי פיתוח, זרוע ההחזקות של נוחי דנקנר, עשו מהלך ביום חמישי והזרימו לא פחות מ-60.3 מיליון שקל ורכשו 87,443,628 ע.נ. איגרות חוב (כור אגח ח). מדובר באג"ח שאיבד 13% באותו היום. רוב הרכישה בוצעה בבורסה במהלך המסחר הרציף באגרות החוב.
בתוך כך, קרדיט סוויס, הבנק השני בגודלו בשוויץ, בו מחזיקה כור נתח של 3%, מתכנן לעבור תוכנית התייעלות בה יפוטרו עוד עובדים המועסקים במחלקות ניירות הערך ואולי אף ימכרו נכסים. בסיכום שני ימי המסחר האחרונים עלו מניות קרדיט סוויס.
מניות כיל נסחרה במגמה שלילית. נציין כי התנודתיות לא פסחה על סקטור הדשנים בוול סטריט ובתום שני ימי מסחר סגרו רוב המניות בסקטור ללא שינוי של ממש. לעומתן, כיל איבדה ביום חמישי כ-7.85% מערכה.
עוד בלטו בירידות חדות מניות אלרון, שנפלה 20% לאחר שפרסמה ביום חמישי דוח מאכזב. גזית גלוב נפלה במהלך המסחר אולם בסיום השלימה מהפך וסגרה בעליה של 1.4%, לאחר שהחברה דיווחה כי תפחית את ההון העצמי שלה בכ-600 מיליון שקל.
מניית שטראוס נפלה ב-5.8%. האנליסט ערן יוגנר מהראל פיננסים ממליץ "משקל יתר" על המניה עם מחיר יעד של 51 שקלים, הגבוה בכ-54% ממחיר המניה בבורסה. "אנו צופים לתוצאות סבירות אשר ישקפו את התמודדות החברה עם הוצאות הרה-ארגון בישראל ואת ההאטה הכלכלית המשפיעה על מכירות הקפה בחו"ל", אומר יוגנר.
מניית כלל ביטוח נפלה ב-4.8%, לאחר שחברות דירוג האשראי מידרוג ומעלות הודיעו היום כי הן בוחנות מחדש את דירוג ההתחייבויות של החברה עם אופק שלילי. מעלות הודיעה כי היא בוחנת מחדש גם את דירוג ההתחייבויות של הפניקס ואיילון.
מניית אלרוב סגרה בעליה של 7.5%. לקראת סיום המסחר פרסמה חברת מידרוג כי החליטה להוריד את דירוג אג"ח מסדרה א' של אלרוב מ-a2 לדירוג a3 וקביעת אופק שלילי וכן על הורדת דירוג של סדרה ז' של החברה מדירוג a2 באופק יציב לדרוג a3 וקביעת אופק שלילי.