חיים ישראל ממריל לינץ': "מחירי מניות הסחורות מתמחרים תרחיש ארמגדון"
הירידות שנרשמו בבורסה בחודשים האחרונים שלחו את החברות הנסחרות ברחבי העולם להיסחר במכפילים שלא נראו זה מספר עשורים בעוד הפחד שולט בשווקים. עם זאת, בשבועות האחרונים המשקיעים מתחילים להתכונן ל-2009 ואם לשפוט לפי השבוע האחרון, נראה כי יש חזרה לשווקים.
"בשבועות האחרונים חלה ירידה ביציאת כמות הכספים המנוהלים מהשווקים המתעוררים", כך אומר היום בשיחה עם Bizportal חיים ישראל, מנהל חדר המחקר במריל לינץ' ישראל (בנק ההשקעות שנרכש לאחרונה ע"י בנק אוף אמריקה). "המשקיעים מחקו כבר את 2008 והם מתחילים להתכונן לשנת 2009".
חשש אמיתי מפני קטסטרופה עולמית בשוק הסחורות
ישראל הנחשב לאחד האנליסטים המוערכים בארץ, חזר אמש מסבב שיחות עם משקיעים זרים, ממנו עולה כי כעת המשקיעים נותנים משקל יתר למניות הפיננסים האמריקניות, כאשר הכסף מוטה באופן משמעותי לארה"ב מבעבר.
"אני יודע שזה יכול להיראות תמוה לאנשים, אבל משקיעים נותנים משקל יתר לסקטור הפיננסים. סקטורים נוספים הם הטלקום, הצריכה (כגון מזון ומשקאות) וכמובן סקטור הבריאות", אומר ישראל. לעומת זאת, "כל סקטורי המשאבים מקבלים משקל חסר".
"התהפוכות האחרונות בשוק ההון גרמו למשקיעים לגלם חשש אמיתי מפני קטסטרופה עולמית", כך אומר ישראל בתגובה לצניחת מניות הסחורות על כל סוגיהן. "המחירים מתמחרים תרחיש של ארמגדון (יום הדין)".
סין שהייתה הקטר העולמי בשנים האחרונות בכל הקשור לעקומת הביקוש לסחורות צפויה להאט לשיעור צמיחה של בין 6% לבין 9%, תלוי איזה אנליסט שואלים, והדבר יצר אובר-שוטינג במניות הסחורות - המכפיל העתידי המצרפי של רווחי כל חברות הסחורות עומד על 2.5 בלבד.
משקל יתר לטבע וכיל וחסר לבנקים
ישראל מדגיש, כי גם סקטור ההיי-טק חבוט מאוד, בעקבות היותו מוטה צמיחה כלכלית. "לסקטור ההיי-טק יש טווח-קצר במחזוריות בו הוא פורח ועברנו אותו".
התפשטות המשבר הגלובלי ליבשות אירופה ואסיה גרם להרבה משקיעים אמריקנים להחזיר את הכסף הביתה. "סימן לכך הוא התנודה האחרונה בשוק המט"ח", אומר ישראל. "הסיבות הן שיעור יציאה וחיפוש מימון נמוך יותר והמאמצים הכבירים להחיות את השווקים בארה"ב".
"זה נכון שיש הרבה תוכניות גם באירופה אבל הן עדיין רחוקות לשאת פרי. באירופה מאוד אופייני לתת תוכניות אפורות ולא ברורות, כיוון שמדובר בשיתוף פעולה בין הרבה מדינות. אבל בשורה התחתונה הם איחרו בתגובה ובדרך, בעוד בארה"ב מטפלים באופן ברור".
"אנחנו במצב טוב יחסית לשווקים האחרים", אומר ישראל בהתייחסו לשוקי ההון המקומיים. "אנחנו מרגישים הרבה התעניינות בחברות כמו טבע וגם בחברות כמו כיל. לעומת זאת, ניתן לומר שהבנקים הישראלים לא נמצאים תחת הרדאר יחסית לבנקים בשווקים המתעוררים".
ישראל מספק לכך 2 סיבות עיקריות: הראשונה, החשיפה למכשירים פיננסים בעייתיים, דבר שאינו נפוץ בבנקים במדינות המתפתחות. השנייה, ייבוא הבעיה הרוסית. "הבנקים בישראל חשופים מאוד להשקעות בנדל"ן במזרח אירופה וברוסיה".
בתוך כך, ישראל אומר כי רוסיה מהווה "סדין אדום למשקיעים". כראייה לכך, מכפיל הרווחים המצרפי בשוק הרוסי עומד על 3 בלבד. "המשקיעים מחפשים נזילות וכאשר עוצרים את המסחר כל חמש דקות למשך יומיים, מקבלים הפוך מנזילות, מקבלים קיפאון".