בנק ישראל קונה פחות: בחודש אוקטובר קנה בממוצע 70 מיליון דולר ליום
בחודש אוקטובר רכש בנק ישראל בממוצע 70 מיליון דולר ביום פחות מהיעד היומי שהציב לעצמו בחודש יולי האחרון לאחר שראה את הדולר מתחזק בשיעור חד, כך עולה מנתוני יתרות המט"ח של בנק ישראל לחודש אוקטובר המתפרסמים היום.
יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש אוקטובר 2008 ב-35.191 מיליארד דולר, קיטון בסך 957 מיליון דולר לעומת סוף החודש הקודם, שנבע בעיקרו מהתחזקות החדה בדולר - עלה באוקטובר ב-10.5% מול השקל. בחודש ספטמבר רשמו יתרות המט"ח גידול בסך 2.481 מיליארד דולר לעומת סוף החודש הקודם.
באוקטובר רכש בנק ישראל סך של 1.250 מיליארד דולר במהלך המסחר במסגרת התכנית להגדלת יתרות מטבע חוץ, קרי ממוצע רכישות של 69.4 מיליון דולר ביום. מדובר בירידה בהשוואה לרכישת 95.6 מיליון דולר ביום שביצע בנק ישראל במהלך חודש ספטמבר. חשוב לציין, כי חודש אוקטובר היה חודש עמוס בחגים ולכן היו בו רק 18 ימי מסחר במט"ח.
נזכיר, כי ב-10 ביולי הקפיץ בנק ישראל את רכישות המט"ח היומיות שלו פי 4 לרמה של 100 מיליון דולר ביום, במטרה לחזק את המטבע האמריקני מול עמיתו הישראלי ולנצל את שערו הנמוך. בתוך כך, המשנה לנגיד בנק ישראל פרופ' צבי אקשטיין אמר היום, כי "בסוף החודש נסיים לרכוש את 10 מיליארד דולר שהצבנו כיעד".
מול רכישות המט"ח של בנק ישראל, חל קיטון בפיקדונות הבנקים בבנק ישראל במטבע חוץ כנגד מטבע חוץ בסכום של כ- 1.066 מיליארד דולר, כתוצאה משערוך יתרות מטבע חוץ בסכום של כ-868 מיליון דולר ומהעברות של הסקטור הציבורי לחו"ל בסכום של כ-273 מיליון דולר.
חשוב לציין, כי יתרות המט"ח לא מוחזקים רק בדולרים אלא גם באירו ומטבעות אחרים. בחודש אוקטובר רשם הדולר את אחד מהחודשים החזקים ביותר שלו מול המטבעות האחרים, ולכן בחישוב ערך היתרות במונחי דולר נרשמה ירידה בשערוך של 868 מליון דולר, שנובעת ברובה מהפרשי השערים.
ללא הפרשי השער השליליים שנוצרו כתוצאה מהתחזקות הדולר, רווחי ההון וריבית (יתר רכיבי השערוך) הסתכמו ברווח של כרבע מיליארד דולר, נמסר מבנק ישראל.