לאחר צניחה של 85% במניה, שיחה עם מנכ"ל טאואר

ראסל אלוונגר בשיחה עם Bizportal על המתרחש בחברה לנוכח המשבר. "יש רק מספר קטן של חברות שיוכלו להראות צמיחה ברבעון הרביעי ואנחנו כחברה משותפת נוכל לעשות זאת"
אריאל אטיאס |

שנת 2008 לא הייתה שנה חיובית במיוחד למרבית המניות בבורסה המקומית, למעשה צריך זכוכית מגדלת בכדי למצוא את המניות שהצליחו לרשום תשואה שלילית הפחותה מעשרות אחוזים. עם זאת, המקרה של טאואר הוא בכל זאת חריג. המניה של חברת השבבים ממגדל העמק איבדה לא פחות מ-85% מתחילת השנה, תשואה זוועתית השמורה השנה רק למניות חברות הנדל"ן ולמניות בתי ההשקעות. וזאת עוד לפני שלוקחים בחשבון שיפור ניכר בפעילות העסקית.

בניסיון להבין מה קרה בחברת השבבים ממגדל העמק, שוחחנו עם מנכ"ל טאואר סמיקונדקטור ראסל אלוונגר.

טאואר מתייעלת והמנייה צונחת

כאמור, מניית טאואר איבדה לא פחות מ-85% מתחילת שנת 2008, כאשר צנחה משער של 6.8 שקלים ל-82.5 אגורות. במקביל, המחזורים בנייר גם הלכו ודעכו מתמורה כספית ממוצעת (תכ"מ) של 1.27 מיליון שקל ב-365 יום האחרונים ל-650 אלף שקל ב-90 הימים האחרונים. טאואר נסחרת בבורסת ת"א ובנאסד"ק (Tower Semiconductor, סימול: TSEM).

בשנה האחרונה ביצעה טאואר מספר מהלכים משמעותיים המעמידים את ההידרדרות הדרסטית במנייה בסימן שאלה גדול. טאואר המשיכה לדווח על שיפור בתוצאות ובתחזיות, הרחבת כושר הייצור ורשמה זו שנה שנייה ברציפות של שיפור בתזרים המזומנים.

יתרה מכך, בחודש מאי השנה ביצעה טאואר מהלך מפתיע ובעסקת חילופי מניות רכשה את חברת ג'אז טכנולוגיות בכ-169 מיליון דולר (כולל חובות ושווי מניות בעת ההכרזה על הרכישה). שוויה של טאואר עמד אז על 144.1 מיליון דולר. שוויה היום הינו 27.4 מיליון דולר.

הצעדים הללו יחד עם עשרות הודעות על חוזים חדשים ושיתופי פעולה לא הצליחו לעצור את נפילת המנייה, שהלכה וירדה מידי יום.

קופות הגמל מכרו?

בעבר נשמעו תרחישים רבים בנוגע לירידה החדה במנייה, כגון אילוץ מכירה בקרב גופים אמריקנים שמחזיקים במנייה כתוצאה מירידה במחיר המנייה מתחת ל-1 דולר במסחר בוול סטריט. תרחיש נוסף היה שמשקיעים ביצוע לונג על ג'אז ושורט על טאואר. אך כל אלה לא החזיקו מים בעקבות המשך הידרדרותה של המנייה.

תרחיש נוסף אפשרי הוא שהירידה האחרונה במנייה נבעה כתוצאה מלחץ שיצרו קופות הגמל הישראליות המחזיקות במנייה. קופות הגמל של פריזמה החזיקו ב-5.5% מטאואר, אך מאחר ודוללו כתוצאה מרכישת ג'אז ע"י טאואר, החזקתם נפלה ל-4.13% ולא ניתן לדעת על פעולות שביצעו מאז (כבר לא בעלי עניין בחברה ולא מחויבים בדיווח).

חשוב להדגיש שטאואר לא לבדה ועל כל ענף הסמיקונדקטור, שידוע כרגיש לבעיות בכלכלה עברה שנה לא קלה. לדוגמא ניתן לציין את מניית חברת האם, סנדיסק שנפלה אף היא בשיעור של 73% מתחילת השנה. עבור טאואר נוסיף ונאמר שהירידה השנה בשער הדולר לא תרמה.

בתוך כך, הצצה בשיחות המשקיעים בפורומים השונים מראה שבשיא הפאניקה בשווקים, מוכרים מסוימים של מניית טאואר העלו על לשונם מצב בו לטאואר יגמרו המזומנים והחברה תגיע לפשיטת רגל. אך בדיקה מדוקדקת בדוחות החברה מראה כי טאואר ייצרה תזרים מזומנים חיובי ברבעונים האחרונים וניתן להניח שבקופתה עומדים היום כ-30 מיליון דולר במזומן דבר שמוציא את ההשערה הנ"ל מהתמונה וזאת לפני שמכניסים התחייבות להזרמה נוספת של 20 מיליון דולר מהחברה לישראל.

מנכ"ל טאואר: "אנחנו הולכים לנצל הזדמנויות רבות בעקבות הרכישה"

"התקופה בכל הענף קשה, זאת בצל האטה שעוברת על העולם אבל אנחנו מאוד שמחים שביצענו את המיזוג עם ג'אז בזמן שביצענו אותו", אומר בראיון ל-Bizportal ראסל אלוונגר מנכ"ל טאואר מאז אוגוסט 2005, שכתוצאה מהרכישה מנהל כעת חברה המחזיקה מפעלי ייצור ב– 3 יבשות (מפעלים בארה"ב ובישראל ובעלות חלקית על מפעל נוסף בסין). "אנחנו הולכים לנצל הזדמנויות רבות בעקבות הרכישה".

ב-20 במאי, כשהכריזה טאואר על רכישת ג'אז היא הודיעה כי הסינרגיה בין פעילות החברות עתידה להגדיל משמעותית את המכירות וכן לשפר את יעילות הייצור והרכש ולהקטין עלויות במידה ניכרת המוערכת בסכום של עד 40 מיליון דולר לשנה. ל-Bizportal נודע, כי ביום שלישי הקרוב, כ-5 חודשים אחרי, צפוי אלוונגר להודיע, כי טאואר צפויה להגיע לחיסכון של 60-70 מיליון דולר. אלוונגר ישתתף בכנס השנתי הפיננסי של האיגוד האמריקני לאלקטרוניקה (AeA) ויעדכן בנוגע למצבה העסקי של החברה וכן הרחבה על תהליך האינטגרציה עם חברת ג'אז סמיקונדקטור לאחר המיזוג.

עקב רכישת ג'אז, הופכת טאואר לחברה בעלת הכנסות של 430 מיליון דולר בשנה ורווח פרו-פורמה של 124 מיליון דולר על בסיס EBIDTA. מיותר לציין, שטאואר הרוויחה מהמיזוג קשר ל-20 לקוחות חדשים שאיתם לא היה לא קשר טרם הרכישה. מנתונים אחרונים עולה, כי מוצרים מ-3 לקוחות של ג'אז כבר נמצאים בפס הייצור של טאואר.

אלוונגר הוסיף, כי "אנחנו עשינו צעד טוב והתזמון היה מושלם. יש רק מספר קטן של חברות שיוכלו להראות צמיחה ברבעון הרביעי של השנה ואנחנו כחברה משותפת נוכל לעשות זאת". חשוב לציין, כי התחזיות של ג'אז לא נפגעו מהמצב ושורת המכירות שלה לא נפגעה.

עידן עופר עשה רבות לטובת טאואר

בהמשך השנה המשיכה הנהלת טאואר לעבוד והצליחה להביא לצמצום החובות בכ-250 מיליון דולר. בנק לאומי, בנק הפועלים והחברה לישראל הסכימו להקטין את חובות החברה כלפיהם. השפעת הסכמים אלה על דוח הרווח וההפסד של טאואר לרבעון השלישי של 2008 תהיה רישום רווח של כ-130 מיליון דולר כתוצאה מהעסקה.

בנוסף לכך, השקיעה החברה לישראל 20 מיליון דולר בשטרי הון של טאואר באופן מיידי כחלק מההסכם, והתחייבה להשקיע בטאואר עד 20 מיליון דולר נוספים, במידה והאחרונה תזדקק להם.

למרות זאת, לאחרונה התפרסמו ידיעות על כך שהחברה לישראל, המחזיקה בכ-9% מטאואר ונחשבת לבעלת המניות השנייה בגודלה אחרי סנדיסק, עשויה למכור את החזקותיה בטאואר או להכניס שותף לחברה. מהחברה לישראל נמסר בתגובה: "החברה לישראל בוחנת כל העת אפשרויות בתחום האסטרטגי מבחינת טאואר, אך לא נתקבלה שום החלטה קונקרטית בעניין שותף".

"יש לנו הערכה רבה לעידן עופר וההיסטוריה מלמדת שלכל הפעילויות שהוא עושה יש השפעה חיובית על טאואר", אמר אלוונגר והוסיף, כי הוא לא מודאג מהנושא.

עם השלמת הרכישה של טאואר החלה החברה בצעדי ההתייעלות ופיטרה 170 עובדים. בהמשך לכך ולהצלחת המיזוג עם ג'אז, עונה אלוונגר לשאלה, האם נראה עוד פיטורים בטאואר, כי "בהמשך לסינרגיה אותה אנו עושים אנו לא צריכים פעמיים מכל דבר, שכן מדובר בחברות באותו הגודל. זה לעולם לא דבר חיובי שאנשים הולכים, אבל יעילות זה דבר חיובי וחיוני ויש גם סינרגיה בכ"א".

אלוונגר שבינואר האחרון היה מועמד לקבלת פרס מנכ"ל השנה בהיי-טק למנכלי"ם לשנת 2007 של המי"ל (המרכז הישראלי לניהול) הוסיף ואמר, כי "מה שאנחנו עושים יביא לצמיחה ויחזיר את ביטחון המשקיעים לחברה. אנחנו נצא מהאטה בשווקים ואנחנו נראה את הכוח".

טאואר צפויה לפרסם את תוצאותיה לרבעון השלישי ב-13 בנובמבר ואיתם עשויה להפיג את חששות המשקיעים שהפילו עד כה את המנייה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה