יובל בן זאב: "צים מהווה משקולת על צווארה של החברה לישראל, מוריד ההמלצה לתשואת שוק"

"השיפור במנייה עשוי להגיע משיפור במניית כי"ל או משיפור בסביבה העולמית"
איריס בר טל |

"המחזוריות הכלכלית בענף הספנות פוגעת בצים באופן שהיא הופכת למשקולת על צווארה של החברה לישראל, לפחות בטווח הקצר בינוני". מציין יובל בן זאב, מנהל חדר המחקר של כלל פיננסים, ומוריד את המלצתו על החברה לישראל מתשואת יתר לתשואת שוק, כשמחיר היעד הוא 2100 שקלים.

שווי ההחזקה של חברה לישראל בכי"ל (בניכוי כל החוב של החברה לישראל) שווה יותר משווי המנייה של החברה לישראל, כך שלמעשה שאר ההחזקות שלה מתקבלות בחינם, כולל בז"ן, צים, טאואר, תחנות הכח ומיזמי הרכב. יחד עם זאת, להערכת כלל פיננסים, לא די ב"מתנות" אלו כדי להפוך את הרכישה של החברה לישראל (ולא את כי"ל במישרין) לאטרקטיבית. להערכת בן זאב, השיפור במנייה יגיע משיפור במניית כי"ל, או משיפור בסביבה העסקית העולמית.

בן זאב מציין כי המחזוריות הכלכלית גרמה לצים לרשום הפסד של כ-80 מיליון דולר בשלושת הרבעונים האחרונים, ונראה כי המחצית השנייה של 2008 תביא עימה הפסדים של עשרות מיליוני דולר נוספים על רקע מצב השוק.

צים קיבלה החלטה לבצע הרחבה משמעותית של צי האניות שלה במטרה להפוך לאחת מ-10 חברות ההובלה הגדולות בעולם בתחום המכולות. במהלך השנתיים האחרונות חתמה החברה על הסכמי רכישה משמעותיים ל-22 אניות חדשות בסכום כולל של כ-3.1 מיליארד דולר לאספקה במהלך השנים 2009-2012. תכנית הרכישות מהווה תוספת קיבולת של כ-230 אלף TEU לכושר ההובלה של החברה, כמעט הכפלה של כושר ההובלה הנוכחי, צעד שיהפוך את צים לחברה ה- 10 בגודלה בעולם.

יחד עם זאת, מציין בן זאב, כי כאשר החליטו על התכנית, צים והחברה לישראל התכוננו למחזוריות כלכלית בענף ההובלה במכולות, אולם ספק רב אם התכוננו לעוצמתה. בעוד שהירידה בקווים התוך אסיאתיים היתה מתונה, בקווים לאירופה ולארה"ב נרשמה ירידה חדה. ההאטה העולמית פוגעת בעיקר בקווים בהם פועלת צים.

"ללא ספק, כיום ניתן היה לרכוש אותן אניות במחיר נמוך משמעותית ממחירי הרכישה המקוריים. אנו חוששים כי אם המצב יישאר כפי שהוא, צים עלולה להיאלץ לבצוע הפרשה בגין ירידת ערך האניות הללו. אבל השאלה לא נגמרת בחשבונאות, אלא מתמקדת דווקא בתזרים המזומנים. צים היא חברה ממונפת מאוד: הון עצמי של 600 מיליון דולר (850 לאחר הנפקת הזכויות) אל מול מאזן של 3.5 מיליארד דולר והתחייבויות לרכישה עתידית בהיקף של כ- 2.5 מיליארד דולר". מציינים בכלל פיננסים.

להערכת כלכלני כלל פיננסים, אם צים לא תדחה חלקית את תוכנית הרכישה, אול לפחות תקטין את היקפה על רקע מצב השווקים, אנו צפויים לראות המשך הזרמת הון משמעותית של מאות מיליוני דולר מהחברה לישראל אל צים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה