זכאות לפיצויי פיטורים לאחר 11 חודשי עבודה

דמ 7916/07 שלמה עדרי נ' טרפיטק טכנולוגיות והנדסת תנועה בע"מ, מיום 26.2.2008. תקציר מאת עו"ד עדי ויינשטיין בן-ארי
עו"ד לילך דניאל |

העובדות --------- שלמה עדרי (להלן: "העובד") עבד בחברת טרפיטק טכנולוגיות והנדסת תנועה בע"מ (להלן: "המעבידה"). המעבידה הינה חברה העורכת תיקוני צבע ושילוט בכביש 6 ובכבישי מע"צ. העובד עבד עבור המעבידה באחד מצוותי התיקונים. לעובד נמסר מכתב "הפסקת עבודה" לאחר כ-11 חודשי עבודה.

העובד טען, כי על אף שעבד עבור המעבידה במשך פחות משנה, הוא זכאי לפיצויי פיטורים, שכן המעבידה פיטרה אותו רק כדי להתחמק מתשלום זכויותיו. בנוסף, תבע העובד דמי הודעה מוקדמת ופדיון ימי חופשה.

המעבידה טענה, כי העובד פוטר מאחר וגילתה, שהוא נוהג להצהיר בדו"חות הנוכחות על שעות עבודה מרובות יותר מהשעות בהן עבד בפועל, ולא על מנת להתחמק מתשלום פיצויי פיטורים.

פסק הדין ---------- אין מחלוקת, כי העובד פוטר זמן קצר בלבד לפני שמלאה שנה שלמה להעסקתו.

סעיף 3 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג- 1963 קובע חזקה, לפיה עובד, שפוטר סמוך לסיום שנת עבודתו הראשונה, יראוהו כאילו פוטר מתוך כוונה להימנע מתשלום פיצויי פיטורים ואז אין פיטורים אלה פוגעים בזכות לפיצויים. חזקה זו ניתנת לסתירה כאשר מוכח "היפוכו של דבר", כלומר, כאשר עולה בידי המעסיק להוכיח, שלא הייתה לו כוונה להתחמק מתשלום פיצויי הפיטורים, בין אם הפיטורים נעשו על רקע ענייני-מקצועי ובין אם לאו.

נקבע, כי המעבידה הרימה את הנטל והוכיחה, שהסיבה לפיטורי העובד, בסמוך לפני שנת עבודתו הראשונה, לא הייתה על מנת להתחמק מתשלום פיצויי פיטורים. ההוכחה לכך היא הגילוי, לפיו העובד דיווח בדו"ח הנוכחות, שמילא בכתב ידו, על שעות עבודה בהן לא היה משובץ בפועל לפי יומני העבודה הממוחשבים של המעבידה.

המעבידה הוכיחה, שפיטוריו של העובד, במועד בו פוטר, נעשו על רקע הסתירה בין הדו"חות הממוחשבים שלה לבין דיווחי העובד על שעות עבודתו, ולא מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי-פיטורים.

משכך, לא קמה לעובד זכאות לפיצויי פיטורים, ותביעתו לעניין זה - נדחית.

בית הדין קבע, כי לא הוכחה טענת המעבידה, לפיה נמסרה לעובד הודעה מוקדמת לפני הפיטורים, ומה היה מועד מסירת ההודעה.

מאחר שלא ניתנה לעובד הודעה מוקדמת על פיטוריו, זכאי הוא לפיצוי בסכום השווה לשכרו הרגיל בעד התקופה שלגביה לא ניתנה לו הודעה מוקדמת.

לעניין תביעתו לפדיון חופשה שנתית, המעבידה לא הכחישה את זכאותו של העובד לימי החופשה שנצברו לטובתו.

לאור האמור לעיל, נדחתה התביעה לתשלום פיצויי פיטורים. התביעה לתשלום פיצוי בגין אי-מתן הודעה מוקדמת ופדיון חופשה התקבלה.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה