סיכום המחצית בבורסה: המנצחות והמפסידות
הבורסה של תל אביב סגרה רשמית את המחצית הראשונה של 2008, המחצית הגרועה ביותר מאז שנת 2002. שישה חודשים של תנודתיות חדה וחדשות קודרות עברו על שוקי ההון הגלובליים, בעוד משבר המגורים האמריקני או בשמו הנרדף משבר משכנתאות הסאב-פריים, המשיך לרקום עור וגידים ופקד את השווקים ושלח את המדדים המובילים בבורסות ברחבי העולם לירידות שערים.
כמידי תקופה, אתר Bizportal בודק ומביא לכם את רשימת המניות שהניבו את התשואות הטובות והגרועות ביותר בבורסה של תל אביב. ההשוואה המצורפת כאן נערכת בין המניות החברות במדד ת"א 100, המאגד בתוכו את 100 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בישראל.
נציין, כי הירידות החדות שנרשמו בשווקים מדגישות את הצורך לבצע השוואה בין ההשקעה במניות בודדות לבין תשואות המדדים בהן חברות המניות.
תחילה נבחן את הירידות במדדים המובילים בבורסה. מדד ת"א 25, או בשמו מדד המעו"ף, רשם מתחילת השנה תשואה שלילית בשיעור של 11%. מדד ת"א 100 איבד 14.68%. מדד ת"א 75 ירד 29.84%. באותו הזמן מדד 15 מניות הנדל"ן הגדולות בבורסה צנח ב-33.49% ומדד 15 מניות הטכנולוגיה השיל 38.4%.
במחצית הראשונה של השנה בלטו ברחבי העולם מניות הסחורות בכלל, ומניות הדשנים בפרט. המגמה החיובית בהן לא פסחה גם על המניות הישראליות, ושוב מצאה את עצמה הרחק מעל כולם מניית כימיקלים לישראל (כיל) עם תשואה פנומנלית של 60.61%. בהמשך לכך, מניית החברה לישראל, המחזיקה ב-52.18% מהראשונה, הוסיפה 27.91% והתברגה במקום השני.
בששת החודשים הראשונים המשיך השקל להתחזק בהתאם למגמה שהתרחשה ב-2007 והוסיף 13.85% לערכו. בהמשך לכך, הניבו חלק מהחברות הפועלות בשוק המקומי תשואות יתר על המדדים המובילים, בעוד הן אינן נפגעות מצניחת ערך הדולר. בין המניות הבולטות, ניתן למצוא את שופרסל שהתברגה למקום הרביעי, מתחת למבטח שמיר (מקום 3), עם תשואה של 11.2%.
מנגד, בתחתית הרשימה, נמצאות מניות חברות הטכנולוגיה והנדל"ן הפועלות בעיקר בשווקים הבינלאומיים ובארה"ב ולפיכך נפגעות מאוד מהפיחות החד בדולר.
* נציין, כי ביום המסחר האחרון, ה-30 ליוני, התבצעו בחלק מהמניות תנועות בעקבות השינוי במדדים ולכן קיימת האפשרות לתזוזות קטנות בין המניות במדד.