דווקא עכשיו - 10 נקודות למחשבה עבור המשקיע הפרטי
דווקא בימים אלו כאשר הלחץ בשוקי ההון הוא גדול ולא ברור אם אנחנו הולכים לגל ירידות נוסף או לתחילתו של גל עליות, כהמשקיעים מתלבטים בין אם להיכנס לשוק המניות ואם להיכנס אז לאלו מניות, דווקא עכשיו החלטתי לרענן את כללי המשחק, הנה 10 נקודות למחשבה בעבור המשקיע הפרטי.
הימנעו מלהיתפס לתחזיות - איך אפשר להשקיע ללא תחזית מסוימת? אז אפשר גם אפשר. יש אנשים שמשקיעים כדי לקבל הכנסה קבועה, אוהבים חברות המשלמות דיבידנד גבוה. כך מובטחת להם תשואה של כ-5% עד 7%. אפשר לעשות זאת עם פיזור מאוד גדול אם קונים תעודת סל המחזיקה במניות המשלמות דיבידנדים שמנים. אם ערך התעודה יעלה מעבר לדיבידנד זהו הרווח האישי שלכם.
לכו נגד העדר - היו "לעומתיים" - זוכרים את המקרים בהם קניתם מניות מהרחוב, העצה מהשכן, תאוות הבצע. תשכחו מזה. הגדולים בוול סטריט אוהבים את המניות שהזניח השוק, שם מסתתר הדיסקאונט הגדול. אם כבר בעשרת הדיברות עסיקנן אז תזכרו שעוד מימי התנ"ך הישועה מגיעה מהמקום הכי לא צפוי, מסתבר שגם בתשואות בשוק המניות זה עובד כך.
קראו את הדוחות בקפידה - אם אתם מעוניינים לגרוף תשואה ש-90% המשקיעים לא משיגים, אתם צריכים לעשות את מה שרק 10% עושים. פשוט לקרוא דוחות כספיים, ברור שהם מסובכים וארוכים אבל ככל שתתמידו במלאכה תוכלו לקצר את משך זמן הקריאה. אל תסמכו על מנהל ההשקעות שלכם, אם התיק שלכם לא עשה תשואה גבוהה מהממד בו מושקע כספכם יכול להיות שגם הוא לא קרא את הדו"ח.
ההגיון הוא חבר טוב, הרגש הוא יועץ רע - זוכרים את הימים שכולם בפאניקה, מוכרים הכל מהכל ובלי להבחין בין טוב ורע. זה קורה כל הזמן, ההיסטוריה הוכיחה שמי ששלט ברגש היה עם ידו על העליונה. תשכחו מהתמונות של הסוחר העצבני, הכותרות המפחידות. צריך לבדוק כל מקרה לגופו.
למדו מהטובים ביותר - אם אתה רוצה לדעת לבשל - לך אל השף, אם אתה רוצה לרוץ מהר - לך לשיאן העולם. במידה ואתה רוצה לגרוף תשואה גבוהה, אתה חייב ללמוד ממי שכבר עשו זאת בעבר. משקיעים אגדיים כמו וורן באפט שאותו כולם מכירים, או דוד דרמן ג'ון נאש פטר לינץ' והרשימה עוד ארוכה, גרפו תשואה גבוהה מהמדדים במשך שנים. משקיעים אלה כתבו ספרים רבים שניתנים לרכישה. מעטים מיישמים את ההצעות ששוות זהב.
קבעו תוכנית השקעה ידועה מראש - כפי שאמרו קודם השקעה נוטה להכיל בתוכה המון רגש, לא חסרים אנשים המאוהבים במניות. המניות חסרות רגש ויכולות להשאיר אותכם מאוכזבים וכאובים. החליטו מראש בכל השקעה מהם הקריטריונים בהם אתם נכנסים ובאילו תסריטים אתם חושבים לצאת ממנה. לדוגמא אני מאמין במניה מסוימת אבל במידה והיא תרד ב-20% מהמחיר בו קניתי אותה, אקטע את ההפסד. אל תתעלמו מנתוני המאקרו - לעיתים נוטים אנשים לזלזל בכוחות המאקרו, העדר קורא על הנעשה במניות עצמן, אך בסופו של דבר נתוני המאקרו הם אלה שקובעים את המגמה הכללית. קיראו על הנעשה בכלכלה בה אתם משקיעים, אם תשכילו לעשות כן תגלו שסימני האזהרה היו על הקיר מבעוד מועד ולהפך. לשם הדוגמא, שימו לב איזה חלק מהתשואה מחק השנה הדולר למשקיעים שהשקיעו במניות בארה"ב. לאט לאט תוכלו לגלות שגרעון הסחר, פער דיפלציוני וסטגפלציה הם חלק ממטבע הלשון שלכם.
הכירו את האלטרנטיבות - רוצים להשקיע בכי"ל, אז למה לא בפוטאש או במוזאיק. הכירו תמיד את האלטרנטיבות הרלוונטיות לאותה השקעה שאתם בוחרים ובידקו אותן. ייתכן שעשיתם תשואה גבוהה, אך בהשוואה לשאר המניות מהתחום מתברר שהיה אפילו עדיף לרכוש תעודת סל.
הכירו את השווקים והכלכלות בעולם - בהמשך לנקודה הקודמת, משקיעים בינוניים נתפסים להשקעה רק בישראל. זה לא שישראל מדינה לא טובה, אך היא מספקת סיכון ספציפי של מדינה שחשופה לזעזועים פוליטיים והתפתחויות שונות. משקיע רחב אופקים מפזר את ההשקעה גם בשווקים אחרים ובכך מפחית את התנודתיות בתיק לאורך זמן, זאת לעתים תוך ויתור על תשואה.
השוק מתגמל את המשקיעים לטווח הארוך ומעניש את הספקולנטים - אם ברצונכם לעשות את המכה, לגרוף את הרווח המהיר, אז אתם מהמרים לא משקיעים. למשקיע יש תוכנית, לרוב מבוססת על הציפיות הכלכליות שלו ולא הציפיות הספקולנטיות שלו. מי שמחפש לעשות את המכה להרוויח מהר, אז מה שבא בקלות הולך בקלות. בהשקעה לטווח ארוך (שנתיים ויותר) מתנהגים המחירים בהתאם לרציונל הכלכלי, ואז משיג המשקיע לרוב את מבוקשו.