ניתוח טכני: האם 40% ירידה במניה גדולה זה מספיק?

הנטייה הטבעית והאנושית שלנו היא לחשוב שיותר נמוך המניה אינה יכולה לרדת. שירידה של 40% מהווה הזדמנות קנייה ומי שלא יעשה זאת כעת, פספס את אחת מההזדמנויות היותר משמעותיות בחייו. אלא שלא כך פני הדברים
אייל גורביץ |

ב-1 לינואר ניתחתי לאחרונה את מניית דלק קבוצה. הכותרת לא השתמעה לשתי פנים וההערכות היו רחוקות מלהיות מחמיאות. היה זה אחרי שהמניה גלשה יותר מ-20% משיאה וניצבה בסמוך לרמת תמיכה. הנחת העבודה הייתה שחצייה מטה של רמת 832 שקלים למניה, תוציא לדרך מהלך ירידות ארוך. מספר ימים לאחר מכן החלה המניה לסגת כאשר במסגרת גל הירידות האחרון נסוגה לשפל של 633.10 שקלים למניה וסגרה ירידה כוללת של כ-40% משיאה.

הנטייה הטבעית והאנושית שלנו היא לחשוב שיותר נמוך המניה אינה יכולה לרדת. שירידה של 40% מהווה הזדמנות קנייה ומי שלא יעשה זאת כעת, פספס את אחת מההזדמנויות היותר משמעותיות בחייו. אלא שלא כך פני הדברים. מבדיקה שערכתי על פני זמן, כאשר ההתמקדות הייתה בדינאמיקה של שנת 2000, התגלה שירידה עתירת אחוזים יכולה, במקרים רבים, לסמן רק את אמצע הדרך. תיקונים כאלה או אחרים מתפתחים בהתאם לנסיבות ולתנאים אם כי הדרך מטה יכולה להיות ארוכה, עמוקה וכואבת. הסוגיה העומדת על הפרק היא האם דלק קבוצה סיימה את מגמת הירידה אחרי 40% או שמא מדובר רק בתחנת ביניים ?

הדינאמיקה של מגמת הירידה

1. מגמות ירידה ארוכות אינן נוטות להתהפך ללא אזהרה מוקדמת. במרבית המקרים, ניתנת למשקיעים ארכה מספקת לבחון את מהלך העניינים ולקבל מספיק סימנים לקראת סיומה של הירידה. נדירות הן מגמות הירידה המסתיימות בחיתוך מהיר. וכפי שאפשר לראות על הגרף, גם מבלי לעשות שימוש בעיניים טכניות היא שהמגמה שהחלה במחיר השיא של המניה, היא מגמת ירידה ברורה ומובהקת.

2. למגמת הירידה המוגדרת על ידי התנהגות המחירים, חוברים מחזורי המסחר. פרמטר שמטרתו לאשר או לסתור את כיוונה של המגמה. וכפי שאפשר לראות במקרה של דלק קבוצה, למגמת הירידה חברו מחזורי מסחר גבוהים המעלים את הסבירות ולפיה לא מדובר בקרבה לתחתית אחרונה אלא באמצע הדרך

3. למגמת הירידה מתלווים מדדי מומנטום. כלים שמטרתם לבחון עד כמה המגמה חזקה ועד כמה גדולים או קטנים סיכוייה להתהפך. בין תפקידיהם של מדדי המומנטום הוא לנסות ולסייע בהערכה מה סיכויי התיקון הטכני להפוך למגמה ממשית ומה סיכוייו להישאר בבחינת עלייה לצווך ירידה. ושימוש בכלים הללו מעלה את הסבירות ולפיה כל תיקון טכני יהיה מוגבל בהיקפו.

רמות תמיכה והתנגדות

בדרך מטה או מעלה מחכות רמות תמיכה והתנגדות שמגדירות את ריכוזי הקונים והמוכרים הדומיננטיים. וכפי שאפשר לראות על הגרף המצורף, דלק קבוצה נהנית מרמת תמיכה משמעותית ובעלת מסורת ארוכת טווח במחיר של 600 שקלים למניה. רמה זו ידעה בעבר לבלום מהלכי ירידות וסביר להניח שבקרבתה, עשויה המניה ליהנות מסעד ומשענת.

מבחינת רמות התנגדות הרי שכאן אפשר למצוא רצועה קשה למעבר המשתרעת החל ממחיר של 700 שקלים למניה ומגיעה לשיאה סביב 770 שקלים למניה. רצועה זו מגדירה את פוטנציאל העליות המקסימאלי של המניה.

סיכום

בחודשים האחרונים ניתחתי את המניה שלוש פעמים. כבר באוקטובר 2006 המניה נראתה רע ובתחילת השנה הנוכחית החלה מגמת הירידה. גם כעת המצב רחוק משיפור. נהפוך הוא, המניה סובלת מלחץ מכירות המתבטא בנקודות השיא ההולכות ויורדות ומחזורי מסחר המאמירים לקראת נקודות השפל. המומנטום השלילי מעלה את הסבירות שכל עלייה, גדולה כקטנה, תתברר בסופו של דבר כעלייה לצורך ירידה.

* הכותב משמש כמנהל המקצועי של "המרכז להשכלה פיננסית, מקבוצת מטריקס ומלמד את שיטת הניתוח הטכני.

* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה