בנק ישראל: למשק הישראלי יש עוד שנה וחצי של צמיחה
ארבע תקופות צמיחה היו עד כה למשק הישראלי מאז שנות השישים, והתקופה הנוכחית היא אחת מהן, כך עולה היום ממחקר שפירסמו ד"ר קרנית פלוג וד"ר מישל סטרבצ'ינסקי, ממחלקת המחקר של בנק ישראל.
על פי המחקר נותרו למשק לפחות שנה וחצי נוספות של צמיחה, זאת בהתבסס על תקופות צמיחה קודמות שנמשכו כחמש וחצי שנים בממוצע, ובהתחשב בכך שמשך הצמיחה הנוכחית נמשך עד כה כארבע שנים.
מהמחקר עולה, כי אפיזודות הצמיחה המתמשכות מתרחשות עקב מכלול של גורמים היוצרים ביחד כוח המניע את המעבר לתקופת צמיחה מתמשכת. המדד לפיו חושבו הגורמים לתנופת הצמיחה במשק נמדד לפי איכות המדיניות המקרו-כלכלית, המורכב מהתפתחויות במשטר שער החליפין, בתקציב המדינה ובאינפלציה.
המדד מראה, כי מאז תחילת המילניום חל שיפור בניהול המדינות המקרו-כלכלית, ובמיוחד בארבע השנים האחרונות המאופיינות בירידה באינפלציה ובגירעון התקציבי של הממשלה הרחבה. ירידת הגירעון התקציבי בשנים אלה הייתה מעבר לזו הנובעת מהגידול בגביית המיסים עקב הצמיחה המואצת, כלומר הייתה ירידה גם ב"גירעון מנוכה מחזור".
יחד עם זאת, עם כל הכבוד למדיניות המוניטרית של משרד האוצר המחקר מראה כי המשתנים המשמעותיים ביותר (שני שליש) המסבירים את המעבר לתקופות של צמיחה מתמשכת דווקא קשורים יותר למשתנים חיצוניים כמו הסחר העולמי, המבטא את הביקוש העולמי ליצוא הישראלי, את המצב הבטחוני ואת גלי העלייה לארץ.