זכאות עובדת אשר הועסקה בחברה משפחתית לדמי לידה
תקציר מאת עו"ד מירב רדיאן-המאירי (*)
עובדות ------ עירית כהן (להלן - העובדת) החלה לקבל תלושי שכר מחברת "מרכז לדרכי עישון בע"מ", חברה בבעלות חמה ובניהול בעלה (להלן - המעבידה), החל מחודש 09/2002 ועד ליום 28.6.2004, עת ילדה. העובדת עבדה במסגרת שעות גמישה, המציאה תלושי משכורת מסודרים ורציפים, ואף שולמו עבורה דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות כנדרש. כמו כן, תקופה מסוימת לאחר יציאתה לחופשת לידה נכנס לעבוד עובד אחר אצל המעבידה. העובדת הגישה למוסד לביטוח לאומי (להלן - המל"ל) תביעה לקבלת דמי לידה, אולם תביעתה נדחתה. התובעת הגישה תביעה זו כנגד המל"ל לקבלת דמי לידה בטענה, כי התקיימו יחסי עובד ומעביד בינה לבין המעבידה.
בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע ------------------------------------ על פי סעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן - חוק הביטוח הלאומי), בהגדרת עובד נכלל בן משפחה, אף אם אין בינו לבין קרובו המעסיק יחס של עובד ומעביד, ובלבד שהוא עובד במפעל באופן סדיר ובעבודה שאילולא עשה אותה הייתה נעשית בידי עובד.
על פי הפסיקה, כשמדובר בהעסקת בן משפחה, על בית הדין לבחון בקפידת יתר אם אכן היחסים שנוצרו בין הצדדים היו יחסי עובד ומעביד או שהעבודה נעשתה במסגרת עזרה משפחתית. לצורך קביעה האם מדובר ביחסי עובד מעביד או בעזרה משפחתית נקבעו מבחנים שונים. במסגרת מבחנים אלה, נקבע כי יש לבחון בין השאר מהי מסגרת שעות העבודה, האם השכר ריאלי, האם מישהו אחר מילא את מקום העובד בהעדרו, האם אילולא נעשתה העבודה על ידי העובד הייתה העבודה נעשית בידי עובד אחר, האם הסדר העבודה עם בן המשפחה (העובד) הינו אמיתי או שמדובר בפיקציה, האם בוצעה עבודה בפועל על ידי בן המשפחה, האם התקיים דיווח שוטף על בן המשפחה כ"עובד", האם ניתן לקבוע מה היה שכרו של בן המשפחה, האם נשאו התשלומים אופי של שכר והאם התמורה שהוגדרה כשכר עבודה היא אכן תמורה בעד ביצוע עבודה בפועל.
בית הדין התייחס לנסיבות המקרה דנן וקבע, כי למרות שמדובר בצורת העסקה שאינה נמדדת בזמן, העובדת קיבלה שכר קבוע וברציפות זמן רב לפני הלידה. בנוסף, עובד אחר מילא את מקומה, אף אם לא מיידית ואף אם הוסיף תכני עבודה נוספים, על פי כישוריו המיוחדים - אין בכך כדי להפחית מהעובדה שמילא את עבודתה בפועל.
כמו כן, קבע בית הדין, כי אין לקבל טענה ששכר העובדת לא היה ריאלי שכן לא הוכח מהו השכר הריאלי בגין עבודתה. לפיכך, נקבע כי היחסים האמיתיים היו יחסי עובד ומעביד ולא יחסים של עזרה משפחתית עבור קרובי משפחה. לאור קביעה זו, חייב בית הדין את המל"ל לשלם לעובדת את דמי הלידה.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".