ענתבי: נדרשת התערבות הממשלה בקביעת פנסיית מינימום
בכנס סוכני ביטוח חיים- מרץ 2007, נאם המפקח על הביטוח, ידין ענתבי, ואמר כי "אנו ניצבים בפני אחד המהלכים המשמעותיים בשוק החיסכון הפנסיוני, אשר יבשיל לכדי חקיקה מוגמרת במהלך השנה הזו. מדובר בקפיצת מדרגה בכל הנוגע למערכת יחסי העבודה ולזכויות המבוטחים בישראל. במסגרת חקיקת חוק פנסיית חובה, אשר תחייב כל מעביד להקנות לעובד שלו הסדר פנסיוני, נבטיח קיום בכבוד בגיל הפרישה, בשוק חסכון פנסיוני תחרותי ופשוט, ככל הניתן".
לדבריו - על פי הצעת החוק, החל משנת 2010 לכל עובד שכיר במשק יהיה הסדר פנסיוני שיכלול הפקדות שלו ושל המעביד שלו לקופת גמל לקצבה. הסדרים פנסיוניים קיימים או הסדרים פנסיוניים שיושגו בהסכמה עד שנת 2010 ימנעו התערבות של שר האוצר, למעט במקרים חריגים. בכל אותם מקרים בהם לא יושג הסכם המבטיח הסדר פנסיוני יקבע שר האוצר את התנאים המחייבים בהסדר הפנסיוני. אך במשרד המפקח מקווים שמקרים אלה יהיו מעטים ככל הניתן.
עוד הוסיף ענתבי, כי "אנו מאמינים כי חשוב למצות את ההסדר הפנסיוני בהסכמה ומניחים כי כל הצדדים מבינים את היתרון בהגעה להסכמים אל מול התערבות של צד שלישי, ומקווים כי ינצלו את חלון הזמן שמוגדר בחוק בכדי להגיע להסכמים ביניהם. במקביל, במסגרת החקיקה של הוראות לעניין פנסיית החובה, אנו מטפלים במספר שינויים יסודיים נוספים בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל".
המפקח ציין, כי "ההסדר הפנסיוני כולל חסכון פנסיוני קצבתי. אנו מאמינים שהתערבות הממשלה דרושה לקביעתה של פנסיה מינימאלית, שתבטיח, ביחד עם קצבת הזקנה הניתנת עלי ידי הביטוח הלאומי, רמת חיים איכותית לאחר גיל פרישה. מעבר להתערבות זו, יש לתת לפרט לבחור האם הוא מעוניין להגדיל את גובה הפנסיה החודשית שלו, או, לחילופין, למשוך את כספו כסכום הוני חד פעמי".
"כלומר הפרט, שכיום נאלץ לבצע את ההחלטות החשובות במהלך חיי העבודה, בדרך כלל שנים ארוכות לפני הפרישה, יוכל, לאחר יישומו של ההסדר החדש, לקבל את ההחלטות לגבי היקף הקצבה והמשיכה ההונית, עם הגיעו לגיל הפרישה. בדרך זו, נקודת ההחלטה של הפרט מועברת לתקופה הרלוונטית כאשר בידי הפרט המידע הדרוש לו לשם קבלת החלטות מורכבות מסוג זה".
המפקח ציין, כי השאיפה היא למבנה שוק חסכון פנסיוני שבו כמה שיותר שחקנים מתחרים על ניהול החיסכון הפנסיוני של המבוטחים. לכן, במקביל לקביעת חובת הסדר פנסיוני על כל עובד במשק, הוגדרו כל קופות הגמל הקיימות בישראל, כקופות גמל הרשאיות לקבל כספים למטרת קצבה. קביעה זו מטרתה להבטיח תחרות אמיתית על כספי החיסכון הפנסיוני, בין מגוון רחב של שחקנים.
לעניין פשטות המערכת, אמר ענתבי כי במסגרת הצעת החוק, תעלה ההצעה לקבוע מערכת מס פשוטה, בה יש אחידות בכללי המיסוי החלים על כל קופות הגמל, קרנות הפנסיה וקופות הביטוח, דהיינו, אותן תקרות להפקדות מעביד ועובד, אותו זיכוי ממס, אותם כללי משיכה וכיוצא באילו.
בעניין התחרות בשוק זה אמר ענתבי כי: "בימים אלו אנו מגבשים את התנאים שיאפשרו את כניסת הבנקים לתחום הייעוץ הפנסיוני. כמי שמוטלת עליו האחריות ליישום נכון וחכם של חקיקת בכר בתחום הייעוץ הפנסיוני, רואה אגף שוק ההון חשיבות רבה בשימוש בכל הסמכויות שיש לו בכדי להבטיח כי תחום הייעוץ הפנסיוני ינוהל בסביבה תחרותית עד ככל שניתן. אחת הבעיות המרכזיות בשוק ההון הישראלי הנה הריכוזיות בערוצי ההפצה של המוצרים הפיננסים בישראל, הנשלטים, כמעט באופן בלעדי, על ידי המערכת הבנקאית, ובעיקר על ידי שני הבנקים הגדולים".
המפקח סיכם ואמר, כי "שנת 2007 תוקדש לעיצוב שוק החיסכון הפנסיוני בישראל לדורות הבאים. אכן, צפויה לנו שנה אינטנסיבית. אנו חדורי אמונה כי השינויים שאנו מובילים, ישרתו בראש ובראשונה את הצרכן הישראלי. השינויים האלה, ביחד עם השינויים המבניים המשמעותיים שנעשו בשוק הגמל, הביטוח והפנסיה במהלך השנים האחרונות, יעצבו את מבנה שוק החיסכון הפנסיוני בישראל בעשורים הקרובים, בסביבה בריאה, הוגנת, תחרותית ושקופה".