פיצוי לאדריכלית מהמרכז שיש לה גם צימרים בצפון
שאלה -------
תיק מיסויה של אדריכלית עצמאית מצוי אצל רשויות המס בתל-אביב משנת 2003.
אדריכלית זו הקימה חדרי אירוח כפריים ("צימרים") במושב אמירים באוקטובר 2005, ובמסגרת אותו תיק מיסוי; והיא לא הודיעה לרשויות המס על ההקמה הזו.
השאלות: 1. האם יש מקום לבקש פיצוי בהקשרם של חדרי האירוח האלה בצפון בהתאם לפיצוי, שמקנות תקנות מס רכוש וקרן פיצויים, "נזק מלחמה" ו"נזק עקיף" ?
2. אדריכלית זו מעסיקה עובדת אחת בענף חדרי האירוח הכפריים - האם יש מקום לבקש, חוץ מן הבקשה דלעיל בדבר פיצוי על חדרי האירוח הכפריים, גם פיצוי בעניינה של העובדת [?]; וגם פיצוי בעניינן של הכנסות האדריכלית כעצמאית ?
תשובה ------ לפי סעיף 134 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"], יש חובה להודיע מיד עם פתיחת עסק נוסף או עיסוק נוסף.
סעיף 215א לפקודה עוסק בהטלת עונש על נישום שלא עמד בהוראת סעיף 134 האמור לפקודה, ונוסף על זאת הנישום גם לא הגיש את הדוח השנתי הראשון לרשות המסים בישראל, לאחר פתיחת העסק הנוסף.
בהנחה שהוגש הדוח לשנת 2005; ובהנחה שבדוח הזה נכללו ההכנסות מחדרי האירוח הכפריים - נכלל מושב אמירים לעניין הפיצוי האמור, הנזכר בפניית השואלים והמובא בנספח 5: כאזור 2, הזכאי לפיצוי ב"מסלול הירוק" מ-13.7.2006 עד 31.7.2006.
הפיצוי בענף התיירות, ובייחוד בענף-המשנה של חדרי האירוח הכפריים, איננו קשור לימי ההיעדרות של העובדים, אלא הוא מבוסס על השינוי בנתוני המחזור הכספי העכשוויים, לעומת הנתונים הללו בשנה הקודמת.
בעניין הנידון כאן - יש בעיה ופתרונה; והן פרוסות להלן: ● לעניין הפיצוי בענף התיירות מוגדר "עסק חדש": "עסק שנפתח בין 1.5.2006 לבין 30.6.2006.
● כלומר: חדרי האירוח הכפריים הנידונים אמורים, לכאורה, להיות מוגדרים "עסק חדש".
● עם זאת, האדריכלית לא הודיעה במועד לרשויות המס על ההקמה האמורה של חדרי האירוח הכפריים; והנתון היחיד הידוע להן על "פתיחת העסק" של האדריכלית הוא משנת 2003.
● אני ממליץ לפנות לייעוץ פרטני. אני מעריך, כי יהיה אפשר להסביר ולסדר את זה עם רשויות המס באופן מקצועי וללא בעיות מיוחדות; ותקוותי היא, כי יהיה אפשר לקבל את הפיצוי.