נמשכת המלחמה בין בנק יהב לזליכה: "המשחק מכור מראש"
נמשכת המלחמה בין בנק יהב לחשב הכללי באוצר, ירון זליכה. נזכיר, לפני שבועיים הורה בית המשפט המחוזי בירושלים לבטל את המכרז לשירותים בנקאיים לעובדי מדינה. נשיאת בית המשפט קבעה, כי נפל "פגם יסודי - אי מתן זכות טיעון לבנק קודם קבלת ההחלטה".
למעשה, פסק הדין קבע כי ההחלטה לצאת למכרז מבלי לשמוע את טיעוני הבנק בנושא ואף מבלי להודיע לו על כך, לא הייתה תקינה ולכן יש לבטל את המכרז.
היום (א') פנו מבנק יהב לשר האוצר, בבקשה להורות כי השימוע שיערך לבנק בנושא היציאה למכרז למתן שירותיים בנקאיים לעובדי המדינה, יערך בפני וועדה אחרת מזו שהחליטה על היציאה למכרז. בבנק טוענים, כי וועדת המכרזים בהרכבה הנוכחי, כבר גיבשה את דעתה. ולכן, שימוע בפני הוועדה בהרכבה הנוכחי יהיה לצורך "הצגה" כאשר ידוע כי "המשחק מכור מראש".
חיזוק לטענה זו של הבנק ניתן ללמוד מפסק הדין, בית המשפט מצטט את טענת המדינה, לפיה מיותר לקיים שימוע כי לא יהיה בו תועלת, לפי פסק הדין המדינה טענה כי "אם היה נערך שימוע לא יהיה בכך כדי לשנות את ההחלטה". לאור זאת הורתה נשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים, השופטת מוסיה ארד, על עריכת שימוע לבנק יהב "בלב פתוח ובנפש חפצה, קודם קבלת החלטה חדשה כלשהי".
כאמור, במחצית חודש מרס השנה החליט החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, לצאת למכרז להפרטת שירותי הבנק הניתנים כיום על ידי בנק יהב, ולא להאריך את הסכם האופציה כפי שסוכם עם הבנק. בנק יהב פנה לבית המשפט המחוזי בבקשה לבטל את המכרז בטענה כי המכרז מהווה הפרת חוזה בין המדינה לבנק יהב המחזיק באופציה לשנתיים נוספות להמשך ההסכם הנוכחי עד לסוף 2008.
מבנק יהב נמסר, כי לבנק אין כיום אמון בהרכב וועדת המכרזים, אשר התנהלה באופן כה פסול ביחסה לבנק עד כה. בנובמבר 2005 קבלה הוועדה את ההחלטה לצאת למכרז למתן שירותיים בנקאיים, אך היא הסתירה עובדה זו מעיני הבנק עד לחודש מרץ במטרה למנוע מהבנק היערכות מתאימה.
הבנק מבקש למנות וועדת מכרזים חדשה שתדון ביציאה למכרז, הצעה אשר הושמעה מפי נשיאת בית המשפט המחוזי בעת ניסיונות הגישור בין הצדדים, בפני הוועדה יופיעו גם נציגי הבנק וגם נציגי החשב הכללי. עוד מבקש הבנק משר האוצר לפעול בהקדם מכיוון שקיים חשש כי החשב הכללי שוב יעשה את הדברים ללא התייעצות.
מנכ"ל בנק יהב, דוד בן דוד: "צורת ההתנהלות של הוועדה והחשב הכללי איננה מוסיפה כבוד למדינה, זכות הטיעון לבנק בתנאים הוגנים היא הכרחית ובסיסית. המכרז מהווה פגיעה קשה בציבור עובדי המדינה, מחובתנו להציג את העובדות והנתונים בפני וועדה כשירה אשר תבחן את טענות הבנק לא מתוך שיקולים זרים".