בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על 5.25%
בנק ישראל פרסם לפני דקות אחדות את החלטתו בנוגע לשער הריבית במשק. לפי החלטת הבנק ריבית בנק ישראל לחודש יוני 2006 תישאר ללא שינוי ברמה של 5.25%. החלטה זו להותיר את הריבית ללא שינוי עיקבית עם השגת יציבות מחירים בתוך גבולות יעד האינפלציה שקבעה הממשלה - 1%-3%. דוברי הבנק טענו כי בחינת מכלול הכוחות המרכזיים הצפויים להשפיע על התפתחות המחירים בעתיד מצביעה על מספר כוחות הפועלים בכיוונים מנוגדים:
מחד, הצמיחה המואצת ושיפור התעסוקה מורים על אפשרות של לחץ לעליית מחירים במהלך השנה הקרובה. לחצים אלו עלולים לבוא לידי ביטוי גם בהמשך עלייה של השכר הנומינלי במשק.
מאידך קיימים גורמים הממתנים את הלחצים לעליית המחירים: התחזקות השקל מול הדולר בשיעור מצטבר של 3.5% מתחילת אפריל מהווה גורם ממתן לכוחות לעליות מחירים. שמירת המסגרת התקציבית והפחתת משקל החוב הציבורי בתוצר יתמכו בצמיחה תוך הימנעות מהגברת הלחצים על הביקוש במשק.
בחינת מכלול כוחות אלו הובילו להחלטה להותיר החודש את הריבית ללא שינוי. זאת על רקע הצפי להתכנסות שיעור האינפלציה לתחום היעד בחודשים הקרובים ולעבר אמצע היעד בעוד 12 חודשים. צפי זה מתבסס על ההערכות משוק ההון וחזאים שריבית בנק ישראל תועלה בכחצי נקודת אחוז עד סוף השנה.
נזכיר, בבית ההשקעות מיטב נמסר השבוע כי ישנם מספר פרמטרים כלכליים טהורים הממשיכים לתמוך בכל זאת בהותרת הריבית ללא שינוי. פרסום נתונים חיוביים על פעילות הממשלה (בשליש הראשון של 2006 נרשם עודף תקציבי כולל של 7.7 מיליארד שקל) יחד עם הירידה הקלה בחודש האחרון בציפיות שוק ההון והחזאים לאינפלציה, ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית על כנה.
כך גם התבהרות המפה הפוליטית, העברה הקרובה של תקציב 2006 בהצבעה בכנסת (ללא צפי לחריגה של ממש מהיעדים שהוצגו בתקציב המקורי ע"י הממשלה הקודמת) והמחמאות הרבות שזכה לקבל המשק הישראלי בחודש האחרון מבתי ההשקעות הזרים (פרמיית הסיכון הנמוכה), על רקע נתוני הצמיחה המרשימים. ובל נשכח את עיסקת מכירת השליטה בחברת ישקר, שהעידה על האמון הרב לו זוכה המשק הישראלי כיום מהמשקיעים הזרים (מה גם שעסקה זו אמורה להזרים לקופת המדינה סכום לא מבוטל).
פרמטר נוסף התומך בהותרת הריבית ללא שינוי הוא שוק המט"ח, בו למרות היפוך קל של המגמה בימים האחרונים, עדיין רשם השקל התחזקות של ממש מול הדולר בחודשיים האחרונים, התפתחות שאמורה להביא לכך, שמדדי המחירים לצרכן הבאים, יהיו נמוכים ביחס למה שנראה עד היום. מה שיסייע לכך הוא גם מימוש תוכנית האוצר להפחית את מס ערך מוסף מ-16.5% ל- 15.0%.