חילופי דברים בין התמ"ת לתעשיינים בקשר להעסקת זרים
חילופי דברים בין משרד התמ"ת המפקח על העסקת עובדים זרים במשק, לבין התאחדות התעשיינים. נשיא ההתאחדות, שרגא ברוש, יצא היום (ד') בקריאה זועמת: "משרד התמ"ת החליט להעניש את התעשייה ולקבוע לעובד זר במפעלים שכר מינימום של עד כ-15,000 שקל לחודש".
ההתאחדות הגישה היום עתירה לבג"צ בנושא מתן היתרים להעסקת עובדים זרים בתעשייה. הנשיא ברוש טען בעתירה: "מערך ההכשרות המקצועיות של משרד התמ"ת לא הצליח למלא חוסר של אלפי עובדים מקצועיים בתעשייה".
העתירה הוגשה נגד ממשלת ישראל, נגד אהוד אולמרט, מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת ונגד שלום בן משה - מנהל יחידת הסמך בתמ"ת. בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אלדד כורש, אסף ביגר ודנה שגיב, ממשרד עוה"ד עמית, פולק, מטלון, נדרש בית המשפט העליון להוציא צווי ביניים כדי להקפיא את יישום החלטת הממשלה מדצמבר 2005 ואת הנוהל להגשת בקשה לקבלת היתר להעסקת עובד זר בענף התעשייה.
החלטת הממשלה והנוהל מתנות מתן היתרים להעסקת עובדים זרים בענף בתעשייה בחתימת המעסיק על הצהרה לפיה הוא מתחייב לשלם שכר מינימום לעובד זר שלא יפחת מסכום של 6,000 שקל בחודש ושיעלה בהדרגה עד כ-15,000 שקל בחודש, החל מחודש יולי 2007 ואילך. ברוש מעריך: ההכשרות לא ממלאות את החוסר נשיא התאחדות התעשיינים טוען, כי מערך ההכשרות המקצועיות של משרד התמ"ת לא הצליח למלא חוסר של אלפי עובדים מקצועיים בתעשייה, בעיקר במקצועות של רתכים, מסגרים ואורגים.
ברוש מציין, כי בתעשייה מועסקים 1,500 עובדים זרים בלבד מתוך כ-350 אלף עובדים המועסקים בתעשייה כולה - דהיינו, פחות מחצי אחוז. לתעשיינים, אומר ברוש, אין כל אידיאולוגיה להעסקת עובדים זרים, ההפך הוא הנכון - והמספר הזעום המועסק על ידה רק מוכיח זאת. התמ"ת: מטרתנו - צמצום שיטתי של העבודה הזרה במשרד התמ"ת מגיבים ואומרים כי מדיניות הממשלה היא צמצום מספר העובדים הזרים בישראל באופן שיטתי ומובנה והחלפתם בעובדים ישראליים. כיום מוסקים כ-1,700 עובדים זרים במקצועות כגון רתכות ומסגרות בתעשייה הישראלית, בו בזמן שישראלים רבים מוצאים את עצמם ללא מקור פרנסה.
מאחר וקיים היצע זמין של עובדים זרים, המוכנים לעבוד במקצועות אלו שעות רבות ובתנאים ירודים ושכר נמוך, אין למעסיקים תמריץ להעלות את השכר המשתלם בעד עבודה במקצועות מורכבות אלו עד לרמה שימשוך מובטלים ישראלים לאותן עבודות.
בתמ"ת מציינים כי בכדי לשנות מצב זה ולגרום לתחלופה הדרגתית של העובדים הזרים המועסקים בתעשייה בעובדים מקומיים, קבעה ממשלת ישראל כבר בשנת 2004 כי השכר שישולם לעובדים זרים בתעשייה יועלה באופן הדרגתי במשך השנים 2005 עד 2007 כלהלן: שנת 2005 - 5000 שקל; שנת 2006 - פעם וחצי השכר הממוצע במשק (כ-11,500 שקל), ושנת 2007- פעמיים השכר הממוצע במשק (כ-15,000 שקל).
לטענת משרד התמ"ת, בכדי להקל על ציבור התעשיינים, יזם משרד התמ"ת תיקון של החלטת הממשלה המקורית, כך שרמת השכר הנדרשת במחצית הראשונה של שנת 2006 היא 6000 שקל (במקום כ-10,000 שקל לפי ההחלטה המקורית) ותעלה במחצית השניה של השנה לסך 8,000 שקל.
במקביל להעלאת השכר כאמור לעיל, במשך שנת 2005 גובשה תוכנית משותפת לאגף להכשרה מקצועית במשרד התמ"ת ולהתאחדות התעשיינים. צוות משותף של משרד התמ"ת שכלל את שירות התעסוקה, האגף להכשרה מקצועית ונציגים מהתאחדות התעשיינים יצא לשטח ומיפה את הצרכים של המפעלים על מנת להתאים הכשרה מקצועית מתאימה להכשרת ישראלים.
בתמ"ת מציינים כי "לפני שבועות אחדים משרדנו נענה לבקשות התאחדות התעשיינים לקיים באופן עצמאי הכשרות במספר מקצועות, ואף היה מוכן להקצות כ- 10 מלש"ח להכשרות אלו. אולם, תוכנית זו לא יצאה לפועל כיוון שהמעסיקים והתעשיינים לא היו מוכנים להתחייב כי, החל משנת 2007 לא יוקצו היתרי עבודה לעובדים זרים בתעשייה".