פרשת אמנון יוסף - התיישנות הליכי שומה הינה מהותית
לאחרונה יצאו פסקי דין סותרים בכל הקשור להתיישנות ההשגות ובטלות צווים כתוצאה ממשלוח נימוקי הצווים לאחר חלוף יותר משנה מיום הגשת ההשגה ע"י הנישום, זאת למרות שהצווים שודרו במחשבי פקיד השומה לפני חלוף שנה מהגשת ההשגה.
1. מבוא לאחרונה יצאו פסקי דין סותרים בי-ם ובת"א בכל הקשור להתיישנות ההשגות ובטלות צווים כתוצאה ממשלוח נימוקי הצווים לאחר חלוף יותר משנה מיום הגשת ההשגה ע"י הנישום זאת למרות שהצווים שודרו במחשבי פקיד השומה לפני חלוף שנה מהגשת ההשגה. בפסק הדין שניתן ביום 20/12/05 בבש"א 025181/05 בתיק עיקרי ה"פ 1349/05 אמנון יוסף ואחרים נ' מדינת ישראל –רשות המסים לעניין התיישנות המועד להגשת דוחות להחזרי מס, קובע כבוד השופט מ. אלטוביה גישה חדשנית וקובע כי הארכת מועדים של הליכי השומה: "חותרת תחת אושיות עקרון סופיות הדיון תכליתה ומהותה של ההתיישנות ". האם לפסיקה עקרונית זו השפעה על המחלוקת שנתגלעה בין בתי המשפט בי-ם ות"א?
2. הפסיקה הסותרת 2.1 בעמ"ה 7050/03 משה סמי נ' פקיד השומה ועמ"ה 659/02 עמ"ה 660/02 מנשה לוי חברה לבנין בע"מ נ' פקיד השומה ירושליים, נקבע ע"י כבוד השופטת מ. מזרחי, כי משלוח הצווים הינו חלק בלתי נפרד מהליך השומה ועל כן עליו להתבצע תוך המועד שנקבע בסעיף 152(ג) לפקודה, היינו שנה מיום הגשת ההשגה. מנגד בפסקי הדין: עמ"ה 1092/05, בש"א 12187/05 תיעוש אחזקה ותפעול מערכות בע"מ ועמירם סיוון נ. פקיד שומה כפר סבא ובשא 015423/04 בתיק עיקרי: עמה 001118/04 חגי רם נ' היחידה למיסוי בנ"ל, נקבע כי מועד משלוח הצווים היא שאלה טכנית ולכן מועד שיגור הצו כפוף לדין המנהלי. לשיטת כב' השופט מ. אלטוביה כפי שהובעה בפסקי דין אלו כל פעולה שהיא טכנית אדמיניסטרטיבית, ואינה כרוכה בשקול דעת, שנעשתה לאחר המועד, אינה צריכה לאיין את הצווים, ובלבד שהיא עומדת בכללי המשפט המנהלי התקין ואינה נגועה בחשש חוסר תום לב או בהתנהלות שאינה מקובלת בנסיבות העניין. 2.2 המאוחד: נראה גם לפי גישת אלטוביה, המקלה עם פקיד שומה, שאיחור לא סביר (מעל 45 יום) יביא לבטלות הצווים. כמו כן, נראה כי גם לגישת מזרחי איחור של מספר ימים לא יוביל לבטלות. 2.3 הנפרד: איחור של מספר שבועות ומעלה (עד חודש וחצי). לפי מזרחי – צווים בטלים. לפי אלטוביה – צווים תקפים. 3. פרשת אמנון יוסף - התיישנות מועדים הנה מאושיות עקרון סופיות הדיון בפרשת אמנון יוסף נקבע ע"י כב' השופט מ. אלטוביה לעניין הבקשה להארכת המועדים הקבועים בסעיף 160(א) לפקודת מס הכנסה בדבר החזרי מס כי: "התרת הארכת מועד זו חותרת תחת אושיות עקרון סופיות הדיון תכליתה ומהותה של ההתיישנות, הגם שלעיתים יכולה היא ליצור בנו תחושת אי נוחות" כן מצוטטת בהכרעת הדין המובאה מתוך ע"א 4012/96, בני שחף הובלות והשקעות (1976) בע"מ נ' הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ, המובא בעניין ע"א 3602/97, 5142,5986/97, 2738/98 נציבות מס הכנסה ומס רכוש-משרד האוצר, מדינת ישראל נ' דניאל שחר: "אכן, התיישנות היא איבר בשיטת המשפט - איבר חיוני - כמוה כאברי משפט אחרים. ושומה עלינו לכבדה בגדרה כשם שמכבדים אנו כל נורמה אחרת במשפט. " 4. מסקנה - יש להחיל את עקרונות פרשת אמנון יוסף גם על התיישנות מועדי ההשגה הנקובה בסעיף 152(ג) החלת עקרונות פרשת אמנון יוסף על מועדי ההתיישנות הנקובים בסעיף 152(ג) לפקודה מחייבת לדעתנו המסקנה, כי מאחר והתרת הארכת המועד למשלוח הצווים בידי פקיד השומה חותרת אף היא תחת אושיות עקרון סופיות הדיון תכליתה ומהותה של ההתיישנות, הרי שמשלוח הצווים והנימוקים חייב להתבצע תוך שנה מיום הגשת ההשגה. לסיכום לאור הכרת כבוד השופט מ. אלטוביה בחשיבות סופיות הדיון בפרשת אמנון יוסף נראה כי גם לשיטתו, היעדר משלוח הצווים במועד הנקוב בסעיף 152(ג) לפקודה יאיין את הצווים עקב התיישנותה המהותית של ההשגה.