פריסה של מענקי פרישה לפי סעיף 8(ג) לפקודה

מאת: ג'ק בלנגה, עו"ד ורו"ח

הכותב סוקר את אפשרויות הפריסה של מענקי פרישה, כפי שהן באות לידי ביטוי בהחלטת ועדת פסיקה תוך מתן הדגשים מיוחדים. הרשימה מתייחסת הן לאפשרויות הפריסה קדימה והן לאפשרויות הפריסה אחורה.
עו"ד לילך דניאל |

להלן סקירה לגבי אפשרויות פריסה של מענקי פרישה אחורה וקדימה כפי שבאו לידי ביטוי בהחלטת ועדת פסיקה (מס' 7), תוך מתן הדגשים מיוחדים. סעיף 8(ג) לפקודה מאפשר פריסה לצורכי מס של הפרשי שכר, דמי פדיון חופשה, מענק פרישה או מוות וסכומים בשל היוון קצבה.

ככלל, פריסת הסכומים לצורכי מס נעשית בדרך של "פריסה לאחור", בחלקים שווים לשנות העבודה אליהן הן מתייחסות ולא יותר משש שנים, המסתיימות בשנה שבה נתקבלו הכספים. בסעיף 8(ג)(3) סיפא לפקודה, קיימת סמכות למנהל רשות המיסים, אם התבקש לכך, להתיר "פריסה קדימה" של מענק פרישה או מוות או סכומי היוון קצבה וזאת בתנאים שייקבע.

א. פריסת ההכנסה לשנים הקודמות פריסת הכנסה לשנים קודמות הינה פריסה טכנית המתבצעת לצורך חישוב המס החל על הנישום בשל אותה הכנסה.

הפריסה אינה משנה את מועד אירוע המס על כל המשתמע מכך. אירוע המס קיים במועד קבלת ההכנסה ומטרת פריסתה לשנים קודמות היא להקל בחישוב המס החל על היחיד אשר קיבל הכנסה הנושאת אופי חד פעמי שהצטברה בשנים הקודמות.

פרשנות זו עולה גם מפסק דין חנניה בידרמן שקבע, בהקשר של פריסת רווח הון, כי הפריסה היא לצורך חישוב המס, אך אירוע המס ומועד החיוב במס הינו בשנת המכירה.

ב. פריסת הכנסות לשנים הבאות על פריסה קדימה של מענק שהתקבל עקב פרישה או מוות יחולו כללים זהים לפריסה לאחור כאמור בסעיף א' לעיל. הפריסה תחושב כפריסה טכנית, לצורך חישוב המס בלבד.

פריסה קדימה של הכנסה המתקבלת עקב היוון קצבה עתידית תוכל להחשב, בתנאים מסוימים שיפורטו להלן, כמעין דחייה מהותית של אירוע המס לשנות הפריסה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שההיוון מהווה פעולה מימונית של כימות לסכום חד פעמי של הכנסה עתידית.

הכללים שיחולו על פריסה קדימה: 1. ההכנסה תיוחס, בשיעורים שווים, לשנות המס שבפריסה ולענין שיעור המס והמקדמה, יראו הכנסה זו כהכנסתו התחילית של הנישום באותה שנה.

2. הנישום יוכל לקבל פטור ממס לפי סעיף 9(5) לפקודה בגין הכנסה זו בשנות הפריסה, אם הוכחה זכאותו על פי הסעיף וכן לקבל נקודות זיכוי וזיכויים אישיים.

3. הפסדים שנוצרו בשנות הפריסה לא יותרו בקיזוז כנגד הכנסה זו.

4. במועד אישור הפריסה ישלם הנישום מקדמה בשיעור של 49%, או בשיעור אחר שיקבע פקיד השומה.

5. הכנסות שיפיק הנישום בשנות הפריסה יתווספו על ההכנסה שנפרסה ויחויבו במס לפי יתרת מדרגות המס בהתאם.

6. על פי תקנה 3(א)(3) לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון), התשמ"ח-1988, מחויב יחיד שהכנסתו או הכנסת בן זוגו בשנת המס כללה סכום שהתקבל עקב היוון קיצבה לגביו התיר המנהל חלוקת ההכנסות לשנים הבאות, בהגשת דו"ח שנתי עבור כל שנת מס.

ג. נקודות זיכוי בחישוב המס החל על הכנסה שנפרסה על פי סעיף 8(ג) לפקודה, בין אם מדובר בפריסה לשנים קודמות ובין אם מדובר בפריסה לשנים הבאות, יינתנו נקודות הזיכוי בחישוב המס.

הועדה סבורה כי ניתן לראות בנקודות הזיכוי מרכיב אינטגרלי בחישוב המס. למרות שהזיכויים מופחתים לאחר חישוב חבות המס החל על ההכנסה על פי מדרגות המס, יש לראות בנקודות הזיכוי מכשיר המפחית או מאפס את מדרגות המס ברמות הכנסה נמוכות. לפי עמדת הועדה זיכויים וניכויים אחרים לא יינתנו כנגד ההכנסה בשנות הפריסה הקודמות או הבאות, לפי הענין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה