לאחר צניחה של 20% מיוני - מורגן סטנלי מספק תחזית לנפט
בעוד השווקים התמקדו בשבועות האחרונים ב'ברקזיט' ובבחירות לנשיאות בארה"ב, בשקט בשקט מאחורי הקלעים מי שסיפק את הדרמה האמיתית הוא דווקא הנפט שאיבד כ-20% מאז החודש שעבר על רקע לחץ מצד ההיצע והחשש להאטה בביקוש. חודש יולי למעשה היה החודש הגרוע ביותר בנפט מזה שנה, וכעת עולה השאלה - לאן מכאן?
בנוסף ללחצים מצד ההיצע, הביקוש גם כן לא נראה מזהיר ובמורגן סטנלי צופים כי הנפט יגיע ל-30 דולר לחבית באמצע השנה הבאה.
אבל עוד קודם לכן. נזכיר כי הקפיצה שנרשמה במחיר הנפט בין החודשים פברואר עד יוני הגיעה על רקע הערכות של שמות גדולים - כמו גולדמן זאקס דרך סוכנות האנרגיה הבינלאומית ועד שר האנרגיה הסעודי - שתלו תקוות לפיהן צמצום מלאי הנפט בארה"ב, יחד עם שיבושי אספקה בקנדה ובניגריה, יביאו לצמצום ההיצע ובכך לעלייה במחיר. עם זאת, נראה כי ההשפעה של אלו מאחרת לבוא והנפט כבר שוב נוגע ב-40 דולר לחבית.
עדות לגאות בצד ההיצע ניתן ללמוד מסוכנות האנרגיה הבינלאומית, שטוענת כי מאגרי הנפט של המדינות המתועשות ממשיכים לעמוד איתן, ועומדים כיום בשיא של 3 מיליארד חביות. הדבר צפוי להמשיך לספק לחץ על צד ההיצע ולדחוף את המחירים מטה. סוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכה כי סוחרי הנפט הגדילו את צי הספינות לאחסון נפט גולמי בים הצפוני לשיא שלא נראה מאז 2009. עם זאת, אם ב-2009 נהירת מכליות האחסון נבעה מחיר הנפט האטרקטיבי סוכנות האנרגיה מסבירה כי היום המצב נובע יותר משיקולים לוגיסטיים ושיווקיים.
למרות ההאטה בתפוקת הנפט מצד המפיקות חברות אופ"ק, נראה כי הליך ההתאוששות ייקח עוד זמן. אם תשאלו את מורגן סטנלי מדובר לפחות במחצית השנייה של 2017. בבנק ההשקעות מוסיפים למלאי שעולה על גדותיו את השלכות ה'ברקזיט' וסיכוני מאקרו נוספים כגורמים שצפויים להחמיר את המצב במחצית השנייה של השנה, ורק היום דווח כי הביקוש בערב הסעודית ירד לקצב הנמוך מזה 6 שנים ל-24 אלף חביות ביום במהלך 5 החודשים הראשונים של 2016. "בתרחיש המינימלי, עודף ההיצע בשוק צפוי להתייצב באמצע אוגוסט, מה שמחזק את רמת המחירים של 50-30 דולר לחבית לפני החזרה לשוק מאוזן במחצית השנייה של 2017".
- ארה״ב ואיראן בשיחות מתקדמות לקראת הסכם - הצדדים עתידים להיפגש באירופה
- סין וקטאר - הסכמים לעסקאות נפט וגז; סין מנסה להפחית את התלות בארה"ב
השריפה תקזז על קשיי ההפקה גם בגולדמן זאקס לא צופים שינוי במחיר הנפט בטווח הקצר וצופים כי הנפט יישאר בטווח המחירים של 50-40 דולרים לחבית לפחות עד אמצע 2017, נוכח השינוי המועט הצפוי בתקופה העולמית ובמצב הביקוש. "השיפור בגורמים שהשפיעו על הנפט ממשיכים להיות שבירים כאשר מצד אחד שריפות ענק (בקנדה) קיזזו את ההשפעה של התחזקות התפוקה האירנית, ההאטה בביקוש לנפט בהודו וסין במחצית השנה השנייה של 2016 תאזן את קשיי ההפקה בניגריה וונצואלה מצד שני".
בגולדמן זאקס כותבים בנוסף כי אי הוודאות בטווח הקצר בנוגע לאיזון שוק הנפט משאירה את הדולר החזק כגורם העיקרי השולט כעת בתנודת המחיר של הנוזל השחור.
מחיר הנפט בחודשים האחרונים: