החובה על עצמאים לבדוק חשבוניות ספקים - גזירה שאי אפשר לעמוד בה
אומרים שלבעל עסק נדרשות 17 מיומניות ניהול. בימים אלה הטיל ביה"מ על העצמאים בישראל מטלה נוספת: מהיום כל עסק מחויב להיות עירני ולבדוק כל חשבונית שמתקבלת אצלו, אם היא תקינה וחוקית.
לא אחת נתקל כל עסק במטלות שעליו למלא עבור שלטונות המס על מנת לעמוד בתנאי החוק כמו ביצוע ניכוי מס במקור מספקים והעברת המס אל הרשויות, מטלה שגורמת לטרחה רבה וכל מהותה היא גביית כסף עבור המדינה , או ביצוע פעולות רבות ומרגיזות על מנת שהמדינה תכיר בחובות אבודים.
לאחרונה צורפה מטלה חדשה על בעלי העסקים. לאחר שרשויות המס נכשלו במיגור תופעת החשבוניות המזויפות, הוחלט להטיל את הנטל על האזרח ובעצם מוסיפים לעומס המטלות הניהוליות של העצמאים. בעקבות הלכה שתבע ביה"מ המחוזי בי-ם שקיבל את עמדת הרשות בעניין, סכנה חדשה רובצת לפתחם של העצמאים. כעת מוטל על כל עסק לוודא שהחשבוניות עבור ההוצאות אותן הוא רושם בספריו ומקזז את מע"מ התשומות – הינן תקינות וחוקיות וכי מפיק החשבונית הינו עסק רשום במע"מ, בעל אישורים נאותים ובתוקף.
בפסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 31/5/2007 (ע"ש 5042/05 ) נקבע כי לא יוכרו תשומות של עוסק, שקוזזו בספריו, כיוון שלא ערך את כל הבדיקות על מנת לוודא שהחשבוניות הוצאו כדין – מונח אותו מרחיב בית המשפט לכלל פעולות שעל העוסק לבצע על מנת לעמוד במטלה זו.
על פי פסיקת ביה"מ המחוזי, יש לוודא שמבצע העבודה או מוכר סחורות הוא זה שהפיק את החשבונית . כמו כן, יש לוודא שלאותו עסק קיימת תעודת עוסק מורשה ושיש לתעודה זו תוקף עכשווי. עוד על בעל העסק לבדוק, כי לעסק זה אישור על ניהול ספרים ממס הכנסה ואישור על ניכוי במקור.
בכל מקרה שלא תוכח בדיקה כזו על ידי מקזז התשומות ותהיה בעיה עם עוסק זה – לא יוכרו התשומות שנוכו בגין חשבונית זו ויתרה מכך , העסק יקבל גם קנס וספריו יפסלו.
אמנם לאחרונה, נוספה אפשרות קלה וזמינה לבצע את הבדיקה, באמצעות כניסה לאתר האינטרנט של רשות המסים, אולם הדבר הוא רק פתרון חלקי. באמצעות האתר ניתן לבדוק רישום כל עסק ותקיפות האישורים שלו, על יד הקשת מספר העוסק מורשה שלו וקבלת כל האישורים אליהם הוא זכאי – רישום תקף במע"מ , אישור ניהול ספרים וניכוי מס במקור.
מכת החשבוניות המזוייפות היא מכת מדינה , אך לא רק בישראל. בבעיה זו מתחבטות מדינות רבות בעולם וחלקן אף פתרו זאת באמצעים שונים כמו מתן רשיונות לבתי דפוס מסוימים להפקת חשבוניות , הדפסת חשבוניות על נייר מיוחד, חתימה דיגיטלית והפקת החשבוניות על ידי תוכנות מוכרות – מקומיות או באינטרנט וכדומה. גם ישראל נוקטת מידה של זהירות בתחום כאשר מדובר בעסקים ברשות הפלשתינית. יש מעקב מיוחד על חשבוניות הניתנות לרשות הפלשתינאית .
אין ספק שניתן לפתור או לצמצם את הבעייה באופנים רבים. רשויות המס אינן יכולות להשאיר את המציאות הבלתי נסבלת שיצרה פסיקת ביה"מ. מדובר בגזירה שהן בעלי העסקים והן רואי החשבון ומנהלי החשבונות אינם יכולים לעמוד בה.
הטלת העומס והאחריות על בעלי העסקים אינה הולמת את זמננו ולכן על המדינה לנצל את הידע הטכנולוגי כדי לייעל את מוסר התשלומים במשק. החלת האחריות לבדיקת תקינות החשבוניות על בעלי עסקים, עלולה להכשיל רבים ולהשיג תוצאה הפוכה מזו שביקש להשיג ביה"מ, שכן משמעותה הידרדרות חמורה יותר של מוסר התשלומים במשק.
*מאת רו"ח יורם שיפר – זיו שיפר ושות' , רואי חשבון
- 1.יפית 29/05/2012 14:15הגב לתגובה זולמה הבדיקה באתר של רשות המיסים היא פתרון חלקי?