קובי שגב אילים
צילום: יח"צ

קרנות הנאמנות של אילים – צל"ש או טר"ש

קובי שגב, מנכ"ל קרנות הנאמנות של אילים הגדיל את היקף הקרנות מסכום אפסי ל-11 מיליארד שקל; עכשיו הכיוון הפוך – היקף הנכסים נחתך בחצי - מה הסיבה?
מערכת Bizportal | (19)

שוק קרנות הנאמנות הוא שוק דינמי ותחרותי – התחרות היא שיווקית, אבל לא פחות מכך היא מקצועית, כאשר המטרה של כל גוף היא לייצר ערך מוסף גדול ככל האפשר למשקיעים בקרנות. איך מודדים את הערך הזה? בעיקר דרך תשואות עודפות, כאשר מערכות הבנקים שמדרגות קרנות נאמנות לוקחות בחשבון את התשואות ביחס לסיכון.

המערכות האלו מורידות ומעלות קרנות במיליארדים – אחרי הכל, הרוב הגדול של ההשקעות של הציבור בקרנות, מתבצע דרך יועצי ההשקעות בבנקים, ובחודשים האחרונים המערכות האלו הורידו מהמקומות הראשונים את הקרנות הבולטות של איילים שמנוהלת על ידי קובי שגב.

איילים איבדה כמחצית מהיקף הכספים שהיא מנהלת בטווח 7-8 חודשים, ולאחר שגייסה מיליארדים רבים בשנת 2016, והפכה להיות שחקן דומיננטי בשוק הקרנות, היא נמצאת עכשיו בסחרור משמעותי. הסיבה היא גישת השקעות חריגה. בעוד שרוב מנהלי הקרנות מייצרים תשואה דומה או קרובה לבנצ'מרק, קובי שגב נוקט בעמדה שונה – הוא בוחר להשקיע במה שהוא באמת מאמין ולא במה שכולם עושים. נשמע ברור מאליו, אבל זה לא כך.

בעולם קרנות הנאמנות המטרה של המנהלים היא לא להיכשל יותר מאשר להצליח. אם הקרנות שלהם יהיו מדורגות בתחתית הקטגוריה אז אוי ואבוי להם ומקום העבודה שלהם בסכנה, אבל אם הם יהיו סביב הממוצע הם שומרים על מקום העבודה. אז ז מה שהם עושים – הם מכוונים לממוצע, והמשמעות היא שהם לא לוקחים סיכונים. זו הסיבה העיקרית שבכל קטגורייה יש הרבה קרנות דומות בתשואה, פשוט כולם כמעט משקיעים באותה סחורה, כשפה ושם יש הבדלים בתמהיל ההשקעה.

השיטה הזו היא שימור הבינוניות. בשיטה הזו אין באמת תוספת ערך משמעותית למשקיעים. הערך נמצא במקומות שמנהל ההשקעות בוחר ומשקיע במקומות שלהערכתו אטרקטיבים יותר, וההיפך – לא משקיע במקומות שלא נראים לו למרות שהשוק דווקא משקיע שם. הבעיה שמנהלים כאלו לוקחים סיכון גדול – זה צל"ש או טר"ש, אם הם מצליחים הם מגייסים מיליארדים, ואם הם נכשלים הם סופגים פדיונות עתק.

קובי שגב - אחראי לעלייה, ואחראי לנפילה

קובי שגב, הוא מהטיפוסים האלו, הוא הולך עד הסוף בהתאם להערכות שלו (ושל הבית), הוא לא נכנע לבינוניות ומשקע איפה שכולם משקיעים. הוא רוצה להוביל ולוקח סיכון שזה ייכשל. אז ראשית – שאפו, ושנית – השנה הוא נכשל (בגדול).

קרנות איילים שהיו להיט ענק בשנת 2016, איבדו השנה משיא של נכסים מנוהלים בהיקף של 11 מיליארד שקל, יותר מ-5 מיליארד שקל, והם מנהלים כעת סביב 5.5 מיליארד שקל. ואיך זה קרה?  באילים נקטו בגישה שונה מהגופים המוסדיים האחרים בשוק. שגב העריך חולשה בשווקים ונקט בגישה דפנסיבית. אולי הוא צודק בראייה לזמן בינוני וארוך, בטווח הקצר הוא נכשל. הוא נמנע מלהשקיע כספים נוספים האגרות חוב אמריקאיות (אם כי יש לאילים החזקה היסטורית גדולה באקסטל), ואלו ייצרו לקרנות האחרות תשואה גבוה, שהרחיקה אותו מצמרת הקרנות המובילות.

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"

הטעויות של שגב 

זאת ועוד – אילים התרכזה במספר מניות מצומצם ובהם החזיקה בשיעור יחסית גבוה, כשרובן, לא כיכבו (בלשון המעטה). בין המניות העיקריות בקרנות -  טבע, אל-על, דור אלון, קמהדע, וכשטבע נפלה, הם הגדילו את האחזקות כך שההפסד רק גדל.

הגישה הדפנסיבית לצד אחזקות עיקריות במניות מסוימות, גרמו לתשואה נמוכה, וליציאה מרשימת הקרנות המומלצות, ואז נוצר סחרור – בחודשים האחרונים הפדיונות עולים על 1 מיליארד שקל בחודש, והחברה משלמת על נקיטת העמדה שלה לגבי השוק. אלא שיש כאן מחיר נוסף – הפדיונות מכריחים את החברה לממש ניירות ערך, ובמקומות שהיא בולטת היא עלולה לגרום לירידות נוספות, כך שבפעילותיה, ככל הנראה, היא מעצימה את הירידה בניירות ערך מסוימים ובעקיפין מייצרת תשואה שלילית נוספת.

ומה המסקנה - אולי תופתעו, אבל אנחנו בעד מנהלי קרנות שיוצאים מהממוצע, שמעיזים, שהולכים עם הגישה שלהם עד הסוף. נכון, זה יכול להיכשל בגדול, אבל נמאס מהממוצע, נמאס מכך שכולם הם אותו דבר. יש מקום למנהלי קרנות שחושבים ועושים אחרת. המסקנה לא קשורה לאילים, אלא לבנקים – המערכות של הבנקים תומכות בבינוניות של מנהלי הקרנות, ולא מאפשרות חשיבה מחוץ לקופסא. הם לא מנקודת מחקר, תושיה, העזה. הם באנליות, סטטיסטיות, והם חוטאות למחזיקים בקרנות. אחרי הכל, מה יקרה אם אילים תתברר כצודקת בעוד שנה, אותם משקיעים שברחו מהקרנות שלה, יפספסו זינוק מטאורי. אבל אלו שמקשיבים למערכות בבנקים, לא יעלו על זה.

תגובות לכתבה(19):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    תוצאות גרועות זו הסיבה היחידה. (ל"ת)
    אשקלוני 10/12/2017 19:39
    הגב לתגובה זו
  • 17.
    לילי 10/12/2017 18:23
    הגב לתגובה זו
    ככה נראים הדברים
  • 16.
    יוסי 10/12/2017 15:10
    הגב לתגובה זו
    חטא היוהרה קלאסי...מכרתי הכל ומזמןןןןן
  • 15.
    סמנכל השיווק לשעבר כזה פוץ.מתברר שצריך מזל בחיים לא שכל (ל"ת)
    משה 10/12/2017 12:17
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    כתבה אוהדת מדי...בטוח ממומנת.. (ל"ת)
    גני 10/12/2017 12:15
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    משקיע 10/12/2017 11:31
    הגב לתגובה זו
    המסקנה די מגוכחת.
  • 12.
    מועדון חולי אספרגר 10/12/2017 11:31
    הגב לתגובה זו
    למיטב ידיעתי(מעורה בנעשה בתעשיית הקרנות), סמנכ"ל השיווק לשעבר באילים כשם שהוא לא תרם לגיוסים של החברה הנ"ל כך כיום הוא גורם לפדיונות בחברת תמיר פישמן.
  • 11.
    יועצת 10/12/2017 11:20
    הגב לתגובה זו
    אם הפדיונות היו קשורים לסמנכל השיווק הרי שהינו רואים את הכסף שיוצא מאילים נכנס לתמיר פישמן... מאחר שאין זה המקרה, אני סבורה ללא צל של ספק כי עזיבתו כלל לא קשורה לפדיונות כמו כן גם שהגיוסים לא היו קשורים להיותו סמנכל שיווק. כי הרי ידוע לנו היועצים שלגיוסים אין כל קשר לשיווק אלא לתשואות וגם אם הסמנכל השיווק היה מגיע עם זר פרחים לכל יועץ וכרטיס טיסה הרי שלא היו רוכשים את הקרנות אם התשואות לא היו טובות, אוסיף ואומר בתור יועצת שאנו כלל לא הכרנו את סמנכל השיווק ולא ראינו אותו בכלל בשטח כך שלגבי עבודתו "השיווקית הטובה" אני כלל לא בטוחה....
  • 10.
    מחזיק בקרנות 10/12/2017 10:57
    הגב לתגובה זו
    מאיפה לך לדעת שאילים גייסו כל כך הרבה רק בזכות הסמנכ"ל שיווק ?? כשאני קניתי אילים הבנקאית הציגה לי תשואות ונתונים מעולים לעומת הקרנות האחרות אז מה זה קשור לשיווק ???
  • 9.
    מומו 10/12/2017 10:54
    הגב לתגובה זו
    בדקתי את התוצאות ל3 ול5 שנים והם מובילים כמעט בכל קטגוריה שהם משחקים בה. איזה מערכות בנק מטומטמות. מוכרים זמן קצר. מתכון להשמדה המונית. מי שיש לו עינים הולך עם הטובים.
  • 8.
    העירקי 10/12/2017 09:43
    הגב לתגובה זו
    סמנכל השיווק של אילים עזב, לטובת ניהול הקרנות של תמיר פישמן. ידוע שסמנכל השיווק היה אחראי ישירות לגידול העצום בהיקף ההשקעות. ולא היה לזה שום קשר לתשואות! הכל עבודת שיווק יעילה מול הבנקים, שהם בעצם הצינור הכמעט בלעדי למשקיעים. עם עזיבתו התחילו פדיונות, עם הפדיונות התחילה ירידה בתשואות. ואגב הכתבה, ניהול סיכונים זה שם המשחק. וזאת לא בינוניות !!
  • יועץשמכיר 10/12/2017 10:55
    הגב לתגובה זו
    מנהל השווק לא פקטור בכלל, גם לא חכם גדול. ניצל את ההצלחה כדי להרויח ואז הלך. לא תרם כלום
  • 7.
    יו יו 10/12/2017 09:38
    הגב לתגובה זו
    כאשר כל הקרנות שלהם עלו השנה. כולם השתגעו כאן.
  • 6.
    כתבה שיווקית, התוצאות מדברות בעד עצמם , סיפורים תמיד יש (ל"ת)
    יוסף המספר 10/12/2017 09:29
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    דן 10/12/2017 09:27
    הגב לתגובה זו
    הוא מוכר את המניות שלו ככה שהוא מגדיל את הנפילות במניות שלו בעיקר הקטנות.. לברוח ומהר כי זה ימשיך להתדרדר...
  • 4.
    הוא פשוט מהמר.תראו בכמה הוא קנה את טכע. (ל"ת)
    מני 10/12/2017 09:22
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    הסיבה-נפלו עם מנית טבע (ל"ת)
    משה 10/12/2017 09:20
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אלוהים 10/12/2017 09:17
    הגב לתגובה זו
    כמה כסף זבל מסתובב במדינה הזאת . פלא שמחירי הדיור בשמיים ואין מקום למכוניות על הכבישים !!
  • 1.
    משקיע ממוצע 10/12/2017 09:00
    הגב לתגובה זו
    חחחח ... אל תהיה ממוצע, צודק, תהיה הרבה פחות מהממוצע ותשקיע בקרנות שלו.. מחזיק 220 מיליון שקל בקרנות של אקסטל וממתגים אותו כ״לא משקיע באמריקאיות״ . בדיחה