גרעון של 2 מיליארד ד' צפוי במימון חברות הייטק
בדיון שקיימה היום (שני) וועדת המדע והטכנולוגיה, בראשות ח"כ ד"ר לאה נס, בנושא תרומת קרנות ההון סיכון לפיתוח ההיי טק בישראל, יצאה קריאה למנוע את הקיצוץ הצפוי בתקציבי המדען הראשי. "אני מקווה שהקיצוץ המפתיע לא יראה אור. לא ייתכן שמשרד באוצר יורה על קיצוץ בסעיף שכה תורם לצמיחה במשק", אמרה ד"ר נס.
יו"ר איגוד קרנות ההון סיכון (IVA), יורם אורון הדגיש בדיון, כי קרנות ההון סיכון הנם מיצרי מקומות התעסוקה מספר אחד במשק הישראלי. "כל דולר שהושקע בהון סיכון בישראל, ייצר תשואה גבוהה יותר על ההון, יותר מקומות עבודה ותרם הכי הרבה לצמיחה במשק הישראלי", אמר אורון.
אורון ציין, כי הענף תרם להקמה של יותר מאלף חברות ההיי טק המעסיקות עשרות אלפי עובדים. "מחישובים שנעשו בעשור האחרון עלה כי חברות הסטארט –אפ מגובות קרנות ההון סיכון תרם משמעותית לשיפור במאזן התשלומים של המדינה תוך הזרמה של הון זר רב". עם זאת, העתיד רחוק מלהיות וורוד, אמר אורון והדגיש, כי צפוי בעתיד הקרוב גירעון של 2 מיליארד דולר במימון חברות היי טק-גירעון שיתבטא במעבר של חברות לחו"ל ולפגיעה בטכנולוגיה הישראלית. "המצב העתידי לא יאפשר תמיכה בחברות קיימות, לא כל שכן בהקמת חברות חדשות".
חמי פרס, מייסד ושותף מנהל של קרן פיטנגו, הזהיר מפני נדידה של מרכזי פיתוח מישראל למדינות אחרות כגון הודו, סין ומזרח אירופה. "אנו מחויבים להשקיע בחינוך ובמחקר בכדי שישראל לא תאבד את היתרון היחסי שלה בתחום זה".
בדיון נמתחה ביקורת על הממשלה בכל הנוגע לתמיכה בחממות הטכנולוגיות. "חממות טכנולוגיות רבות נמצאות עתה בקשיים בגלל מדיניות משרדי הממשלה", אמר אייל ליפשיץ, מחברת פרגרין וונצ'רס. לדבריו התייחס יורם אורון והוסיף, כי המדינה נסוגה מהתחייבויותיה בכל הנוגע לחממות טכנולוגיות.
בדיון יצאה קריאה למשרד האוצר לסייע בעידוד משקיעים מוסדיים בהשקעה בהון סיכון. "לא ייתכן שקופות גמל ישראליות וקרנות פנסיה יוכלו להשקיע מאות מיליוני דולרים בחו"ל בעוד שבהשקעה דומה בישראל, שתסייע לצמיחת המשק, מערימים עליהם קשיים", אמר יורם אורון. הממשלה צריכה לסייע בעידוד המשקיעים המוסדיים להשקיע בחברות טכנולוגיה בישראל. כמו כן, על הכנסת לפתור במהירות את בעיית יצוא הידע בחוק המו"פ".
בסיכום הדיון אמרה ח"כ ד"ר לאה נס, כי "הוועדה קוראת למשרד האוצר להשיב את תקציבי המדען הראשי לרמות שהיו נהוגות בשנת 2000, ואף להעלותם. "לא ייתכן שמנוע הצמיחה הגדול ביותר של המשק יקוצץ. יתרה מכך, אני קוראת למשרד האוצר לקבוע מסגרת קבועה וידועה של תקציבי המדען למשך מספר שנים בכדי למנוע את תופעת אי הוודאות הקיימת כיום. כן, על משרדי התמ"ת והאוצר להמשיך בתוכניות ברוכות כגון קרן יוזמה והזנק בכדי לסייע לענפי הטכנולוגיה ולמו"פ בישראל".