זה כל הקסם? השורטיסטים חוגגים במדד היתר 30
אנחנו מאוד מעריכים את חזי ניסן. תעשיין בכל רמ"ח אבריו. פגשנו אותו כשעמד להנפיק לראשונה את מניותיה של חברת ספאנטק לציבור בשנה שעברה. לספאנטק מוצרים טובים מאוד, התנסנו בעצמנו. החברה מייצרת מגבונים לחים, ולדברי ניסן, מטרת ההנפקה היתה לגייס הון בכדי להקים מפעל גדול בטכנולוגיה הייחודית שלה בארה"ב. מטרה נאה, שיהיה בהצלחה. עם זאת, בשנת העליות שעברה על הבורסה לא העניקו מניותיה של ספאנטק ביצועים מרשימים במיוחד.
מיום ההנפקה (ב-5 במאי) ותוך פחות מחודש, צנחה המנייה החברה במדד היתר ב-14.4% ואחר כך התאוששה. בחודשים שלאחר מכן, היא טיפסה לשיא תוך שנתי (תחילת יולי) ששיקף לה תשואה של 3.2% על המחיר במועד ההנפקה. זה היה מחיר השיא של המניה בכל שנת 2004. אחר כך ירדה ועלתה, נחלשה ודשדשה, במחזורים לא גבוהים.
כל זה נגמר בתחילת ינואר 2004, החודש שבו עברה מגמת המנייה לעליות חדות במיוחד. בתוך קצת יותר מחודש זינקה מניית ספאנטק ב-13.1% והגיעה למחיר הגבוה בכ-10% מעל מחיר ההנפקה. המחזורים גדלו, והשמחה רבה. מה קרה בספאנטק? שום דבר לפי לוח ההודעות הרגילות במערכת המאיה של הבורסה. רק הודעה קטנה השתרבבה לה שם, מניית ספאנטק, תכלל במדד הבורסה החדש: "מדד יתר 30". לכאורה, מאורע טכני בלבד. אך הסיפור של ספאנטק הוא סיפור בזעיר ענפין על שוק רותח, הבהלה לתעודות הסל, ועל פעילי השוק הזריזים בתל אביב.
הכירו בבקשה: מדד יתר 30. שתי תעודות סל למדד הזה: של מבט (קבוצת כלל פינננסים) ושל קסם (מבית אקסלנס נשואה). מאז שהונפקו לו בתחילת השנה מהווה המחזור היומי הממוצע של שלהן, ב-30 הימים האחרונים, כ-16.6 מיליון שקל. מה המחזור הממוצע היומי של מדד היתר 30? אנא נחשו. תעצמו עיניים. אל תקראו את השורה הבאה: 22.5 מיליון שקל, באותה תקופה. כמה? 73.77% מכל שקל שנכנס להשקעה במדד הזה - הוזרם דרך תעודות הסל. מה? כן, כן. מה ששמעתם, לא אוספים את המניות, קונים את התעודות. לסל וחסל.
אם זה המצב שנוצר מתחילת ינואר, שיש גופים שמקבלים הוראות לקניית שלושים מניות והם חייבים לקנות אותן ביחס זהה למדד עצמו, משום שעל כך הם התחייבו, הרי שנוצרת כאן הזדמנות. נוצרת הזדמנות לסוחרים שיודעים שיש מניות בסחירות נמוכה שעומדות לקבל ביקושים קבועים וגדולים מאוד, ביחס למה שידעו בעבר. בקיצור הן "חייבות" לעלות. כך זינקה ספאנטק מהתרדמת שלה בחודש ינואר, מבלי שהודיעה על חדשה מהותית בבורסה. כך זינקו מתחילת השנה: קסטרו ב-24.3%, דלק אנרגיה ב-22.9%, שלא הודיעו על עסקאות גדולות או על מהלכים חשובים בביצועי החברות. ואנחנו בכלל "מתעלמים" מארזים שקפצה ב-48%, רק משום שהיא הודיעה על מכירת נכס גדול באותה תקופה.
במדד היתר 30 יש חגיגה, וכמו שאמר לי פעם פעיל בשוק "אם הכסף מונח על הרצפה, למה לא לאסוף אותו". החגיגה, לא בהכרח תמשך, משום שיום אחד כשיבואו למכור את המניות, יהיה זה המצב ההפוך. תעודות הסל תמכורנה במחזורים גדולים, ומי יאסוף את המניות אז? העליות והבהלה הנוכחית משקפות את הלהיטות ואת אחד העיוותים שמייצרות תעודות הסל בשוק התל אביבי. הן לפעמים יותר חזקות מהמדד עצמו.
אבל עוד מחשבה אחת על מדד היתר 30. נניח שאתה לא שורטיסט ואתה מעוניין להשקיע במדד לטווח ארוך. איזה מן סוג של השקעה מזמן לך המדד הזה? הרי שמניה שמצליחה בו לאורך שנים, תעבור לבסוף למדדים הגדולים - כלומר לת"א 100. אז המדד הזה משקף לך את היכולת להשקיע לאורך שנים במניות שאתה חושב שלעולם לא יתעלו לשווי שוק, או שאתה מצפה להיות ה"משקם" של המניות הזנוחות בבורסה? מי שמשקיע לאורך שנים במדד היתר 30, אמור לצפות לראות את כל ה"מוצלחות" עוזבות את המדד שלו, ואת כל החלשלשות מתחתית היתר, מטפסות ומגיעות לשם. אז לצערנו, מדד היתר 30, מצטייר כמדד שבטווח הקצר חוגגים בו השורטיסטים ובטווח הארוך נאכלים בו האופטימיסטים.
מאת: חזי שטרנליכט.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולה כלשהי בנייר ערך כזה או אחר. המבצע פעולה שכזאת, עושה אותה על דעתו הפרטית וכל התוצאות למעשיו מוטלות עליו באחריותו הבלעדית והמלאה.