מיזוג הטלקום בארה"ב: ההזדמנות הגדולה של אמדוקס

ועכשיו לסימני השאלה: מדוע שונה מיזוג של SBC ו-AT&T מהמיזוגים הקודמים בתעשייה? מתי נדע אם אמדוקס גברה על המתחרות בתחום, והאם נראה שוב תנועה ערה במחלף רעננה צפון?
רם דגן |

בשנה האחרונה נכנס תהליך הקונסולידציה בסקטור הטלקום האמריקני להילוך גבוה, עם מיזוגן של ענקיות סלולר כספרינט ונקסטל, דרך המיזוד של AT&T וויארלס עם סינגולר, ועד למיזוג האחרון של AT&T עם SBC קומיוניקיישנס.

לתהליכי המיזוג הללו יש השפעה לא רק על החברות המתמזגות, אלה על כל הסקטור התומך, הכולל בין השאר את סקטור הבינלנג, אשר נהנה באופן מסורתי מראשוניות בתחום.

אחת מהשחקניות המרכזיות בתחום הבינלינג הטלקומי, היא אמדוקס הישראלית. לאחר שרעדו המניות של אמדוקס לפני כחודשיים, ואיבדו כ-30% מערכן על רקע המיזוג של נקסטל וספרינט, מגיע המיזוג של AT&T ו-SBC קומיוניקיישנס.

במקרה הקודם של שתי ענקיות הסלולר, חששו המשקיעים, כי האחות הבכירה מבין המתמזגות - ספרינט, אשר נחשבת ללקוחה מרכזית של המתחרה הגדולה של אמדוקס, קונברג'יס, תביא לכך שהגוף הממוזג יאמץ את הפתרונות של האחרונה, ויביא להפסד של לקוח משמעותי לאמדוקס.

אמש הגיע המיזוג של SBC קומיוניקיישנס ו-AT&T, ואיתו ההזדמנות הגדולה של אמדוקס. SBC נחשבת ללקוח מרכזי של אמדוקס, ועל פי הנתונים האחרונים אחראית על כ-10% מסך ההכנסות של החברה הישראלית.

רק בכדי להבין את הגודל של ההזדמנות נציין, כי ל-SBC יש כיום כ-50 מיליון לקוחות בתחום השיחות המקומיות, כאשר עם המיזוג של AT&T יגדל בסיס הלקוחות ב-30 מיליון לקוחות לונג-דיסטנס נוספים. אם זה לא מספיק, אז צריך להזכיר שלמיזוג הזה יש גם השפעה על מיזוג אחר, שהתרחש מוקדם יותר השנה.

במהלך 2004 התמזגו שתי ענקיות סלולר אמריקניות. לאחר הרעש התקשורתי שעשתה וודאפון האירופאית, זכתה בסופו של דבר סינגולר למזג לתוכה את חטיבת הסלולר של AT&T - AT&T וויאירלס. הראשונה היא חברת בת של SBC קומיוניקיישנס, כך שאם תזכה אמדוקס לאמון שלה בכל הקשור למיזוג מאמש, שהרי יתכן והיא תצליח "לקחת את כל הקופה" ואף יותר מזאת.

במקרה של ספרינט ונקסטל היו הדיעות חלוקות. היו שאמרו שהמערכות היעילות של אמדוקס יביאו לה את הניצחון של דוד על גולית, שכן קונברג'יס, המתחרה הגדולה של אמדוקס, הגיעה עם נדוניה משמעותית יותר בדמות הלקוח הבכיר מבין שתי המתמזגות.

ומה כעת? על פי הערכות האנליסטים, בשונה מן המקרה הקודם, הרי הפעם מדובר בהזדמנות ממשית של אמדוקס להנות באופן משמעותי מהמהלך. האנליסט רוני בירון, מבנק ההשקעות אוסקר גרוס, מציין את מערכת היחסים האסטרטגית הטובה בין אמדוקס ו-SBC. באופן כללי מעריך מירון, כי היכולות הטכנולוגיות של אמדוקס, לצד המומחיות שלה בפרויקטים בסדרי גודל משמעותיים, אמורים להכריע את הכף לטובתה.

אז האם אנחנו עתידים לראות ב-2005 תנועה ערה במחלף רעננה-כפר-סבא. כמו כל דבר טוב וכבד, גם תהליכי המיזוג הללו צפויים, ככל הנראה, להתבשל על אש קטנה, ולאורך הרבה זמן. אין ספק שאכן מדובר בהזדמנות פז של אמדוקס להשתדרג ביחד עם כל תעשיית הטלקום האמריקנית, אולם סביר להניח שכמו תהליכי המיזוג עצמם, גם השדרוג של אמדוקס צפוי להתרחש לאט ולאורך זמן.

ועוד שאלה שיש לשאול היא - בתוך כמה זמן? נכון להערכות האחרונות שמגיעות מכיוון אוסקר גרוס, אנחנו לא צפויים להבחין בהשפעות של המיזוגים האחרונים בדוחות אמדוקס לפני 2006, כאשר גם החל משנה זאת צופים האנליסטים של בנק ההשקעות, ימשך כל התהליך המתואר לפחות שנתיים, אם לא שלוש.

בכל מקרה נראה שמבחינות רבות מדובר ב'משחק סכום אפס', כך שמי שמוכן להמר על ההזדמנות של אמדוקס, כדאי שיכין את קוצב הלב לדוחות הראשונים של 2006, מהם נדע אם היתה זו אמדוקס שהגיע לקו הגמר, או המתחרות שלה.

מאת: רם דגן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה