ריבית בגין יתרת זכות יומית בחשבון עו"ש חייבת במס
הרשימה עוסקת בחיוב במס בגין ריבית על יתרת זכות יומית בתום כל יום עסקים בחשבון עו"ש.
כבר היום קיימים מקרים מעטים בהם הבנקים משלמים ריבית בגין יתרות זכות העומדות בעו"ש. לאחרונה אף הוגשו הצעת חוק בעניין זה והנושא עומד להיות מעוגן בחקיקה, אם כי האוצר מתנגד לחוק זה.
לדעתי, עיקר ההתנגדות של האוצר למתן ההטבה נובעת ככל הנראה מכך שהאוצר שותף עיקרי למתן ההטבה.
תשלום ריבית על יתרות הזכות בעו"ש תירשם כהוצאה בספרי הבנקים, הוצאה זו תקטין בהכרח את רווחי הבנקים ובעקבות כך הבנקים ישלמו פחות מיסים. כך למשל בגין 100 שקלים ריבית אותה הבנק ישלם בגין יתרת זכות האוצר יממן סכום של כ- 45 שקלים. אולם מס הכנסה לא מפסיד את מלוא הסכום שכן הוא יגבה ממקבלי הריבית מס בגין הכנסות הריבית.
אולם מס זה הינו בשיעור מוגבל ובמקרים רבים יתקבלו פטורים בגינו.
יצוין בעניין זה כי בתקנות מס הכנסה הקובעות את ההוראות לענין ניכוי מס במקור מהכנסות ריבית בעקבות הרפורמה במס הכנסה נקבע כי פיקדון יכלול כל סכום שהופקד בתאגיד בנקאי לרבות יתרות זכות יומית בתום כל יום עסקים בחשבון עובר ושב. היות ובגין יתרות הזכות לא נזקפים הפרשי הצמדה, יש לראות בהכנסות הריבית הכנסות נומינליות החייבות במס בשיעור של 10%. לעומת זאת, במקרים בהם החשבון מנוהל במט"ח יש לראות בזקיפת ההכנסות בגין יתרות זכות מטחיות כהכנסות ריאליות החייבות במס בשיעור של 15%. יודגש כי גם בגין הכנסה זו קיימת זכאות להקלות ופטורים שנקבעו, למעוטי הכנסה וגמלאים. הטבות אלה ניתנות במקרים רבים באופן אוטומטי.